linuxový dualboot - body pripojenia
Mám dva pevné disky, na jednom disku je MDV 2008 - na hda1 (systém), hda5 (swap) a hda6 (/home/martin), na druhom disku je MDV 2010 - na hdc1 (systém), hdc5 (swap) a hdc6 (/home/martin2).
Ako mám v Ovládacom centre Mandrivy 2008 v nastavení lokálnych diskov zvoliť bod pripojenia pre hdc1, aby sa mi ho podarilo sprevádzkovať a pridať do GRUB-u? Na bode pripojenia / je pripojená partícia hda1, partícia hdc1 by jej mala byť rovnocenná, hoci druhá v poradí pri štarte počítača, ale dve partície nemôžu mať ten istý bod pripojenia. Dočasne som ju dal ako /2, ale to nie je riešenie. Aké je štandardné riešenie bodov pripojenia pri čisto linuxovom dualboote alebo multiboote? Poradí niekto?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Nepochopil som toto:
"Ako mám v Ovládacom centre Mandrivy 2008 v nastavení lokálnych diskov zvoliť bod pripojenia pre hdc1, aby sa mi ho podarilo sprevádzkovať a pridať do GRUB-u?"
Objasni to.
:-)
Teraz ma napadla jedna z možných príčin tohoto zmätku ohľadom dual-bootu distribúcií M2008 a M2010.
M2008 "defaultne" inštalovala GRUB vždy do MBR.
Ak si Ty pri inštalácii M2010 nezvolil tú možnosť inštalovať GRUB zavádzač tiež do MBR, ale povedzme (najpravdepodobnejšie) do rootu na /dev/hdc, tak sa Ti pri spustení PC objaví GRUB menu M2008, ano ?
Ak hej, najrýchlejšie riešenie je preinštaluj M2010 tak, že vybereš pri jej inštaláci umiestnenie GRUBu do MBR.
Samozrejme, ak si použil GRUB aj pre M2008 aj pre M2010.
:-)
Ale ako mám zvoliť tie body pripojenia pre hdc1? Bez toho sa pri inštalácii nepohnem ďalej.
Ako sa štandardne riešia viaclinuxové dualbooty? Dosť dlho som hľadal cez Google, ale skoro všade sa uvádza len Win + Lin a zvyšok bol ďaleko za hranicou mojich znalostí cudzích jazykov.
Nemusis nic preinstalovavat, nic mazat, jedine, co potrebujes je pridat zaznam o Mandriva 2010 do konfiguracneho suboru GRUBu.
záznam o M2010 si pri inštaláci M2010 pridá sama M2010, len musíš túto M2010 (jej GRUB) inštalovať do MBR, teda tam, kde sa nachádza aj pôvodný GRUB M2008.
Výhoda je, že keď sa M2010 spustí cez pôvodný GRUB (M2008) nainštalovaný na MBR a je k dispozícii update pre kernel v M2010, tak sa nový kernel pre M2010 automaticky zapíše do výberu menu GRUB-u pri štarte systému (PC).
Podľa mna je to príčina problému, na ktorý sa tazateľ pýta.
Ešte včera som skúsil pridať 2010 do GRUBu cez Ovládacie centrum MDV - Štart systému, ale asi som niečo zle nastavil, lebo na úvodnej obrazovke mám síce pridaný riadok linux-0, ale keď som ho vybral, dostal som chybové hlásenie v tom zmysle, že tam čosi chýba, hoci v /boot/grub/menu.lst sa položka objavila.
Vďaka za rady, pohrám sa s tým, možno je viac ľudí, čo by chceli mať dve a viac distribúcií v jednom stroji a mohlo by ich zaujímať ako na to. Možno by nebolo od veci napísať článok do databázy znalostí.