Nvidia 260 Gts ovladac pof Fedora 12 32 bit
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Príkaz
uname -r
čo Ti vypíše (o kerneli) ??Určíme typ NVIDIA príkazom v Termináli:
Zistíš verziu kernelu:
musíš mať (po update) verziu : 2.6.32.8-58.fc12
To číslo verzie nemusíš mať také ako som Ti napísal, ja testujem preto mám kernel 2.6.32.8-58.fc12, chcem ale vedieť Tvoj kernel po update.
Pokračujeme.
To číslo
05e2
určuje Tvoju PCI ID - GeForce GTX 260 /0x05E2/.Pre GeForce 6, 7, 8, 9 a 200 série kariet
v Termináli postupne píšeš tieto 3 príkazy a počkáš na dokončenie každého z nich:
su
rpm -Uvh http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm
yum install kmod-nvidia
(inštalujú sa repozitáre RPM-Fusion a potom proprietárne ovládače Tvojej NVIDIA karty)
Potom musíš ako root editovať súbor grub.conf, ktorý sa nachádza tu:
/boot/grub/grub.conf
Použiješ na to ľubovoľný textový editor napr. gedit.Na koniec 1 riadku pridaš s medzerou toto:
rdblacklist=nouveau
Grub.conf uložíš.
Po skončení inštalácie reštart PC
:-) veľa štastia.
rdblacklist=nouveau
title Fedora (2.6.29.4-167.fc11.x86_64)
root (hd0,8)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.29.4-167.fc11.x86_64 ro root=UUID=03cf78c8-8277-4062-bc92-b6b56bb2cb73 rhgb quiet vga=0x318 rdblacklist=nouveau
initrd /boot/initrd-2.6.29.4-167.fc11.x86_64.img
V Terminály sa musíš prihlásiť ako root a tak spustiť gedit, takže:
A až potom reštart PC.
TOTO nie je práve ideálna rada.
Prakticky neprekonateľné SELinux Ťa chráni pred útokmi, napríklad pred vtipným malware-kódom národov žltej rasy a podobne (SIS, jebnutý kvázi-kamarád a pod.)
Vo Fedora 12 máš v Menu Systém---Administrácia položku SELinux Management.
tam si môžeš nastaviť povolenie prípadne zakázanie množstva vecí a zároveň pochopíš princíp množstva vecí.
Treba si pozrieť: http://docs.fedoraproject.org/selinux-user-guide/f12/html-single/
vypnut aspon po dobu, kym sa odladia chyby, problemy. a potom skusat nahadzovat spat aj SE.
Ešte sa pristavím pri jednej dôležitej veci a síce, že Tvoja verzia kernelu je stará, lebo už 21. 2. 2010 bola pridaná na update-servery verzia : kernel-2.6.31.12-174.2.22.fc12
čiže príkazy:
Odpovedám vyšie tunaky.
Kľud lubomir,
keď si to nainštaloval a ošetril si SELinux (tunaky) tak by ti to malo isť.
Ten príkaz,ktorý pridávaš na koniec kernelového riadku (rdblacklist=nouveau ) slúži na to, aby kernel nenatiahlo modul open-source ovládač Nouveau pre NVIDIA, ale slangovo povedané dalo ho na blacklist.
:-)
su
setsebool -P allow_execstack on
To som spravil ukazal sa mi aj ovladac Nvidia ale ked ho otvorim pise mi nejaky eror proste sa v nom nic neda nastavovat teras som v praci ale ked pridem domov napisem co to robi a som vazne vdacny ze mi tu radis to si tu isto vazi viacej ludi diky
rdblacklist=nouveau
?Nezabudaj, že musí byť pridaný pre každý kernelový riadok jednotlivých kernelov:
Ukažka súboru :
Súbor: grub.conf
# grub.conf generated by anaconda
#
# Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file
# NOTICE: You have a /boot partition. This means that
# all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg.
# root (hd0,2)
# kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/mapper/VolGroup-lv_root
# initrd /initrd-[generic-]version.img
#boot=/dev/sda
default=3
timeout=3
splashimage=(hd0,2)/grub/splash.xpm.gz
hiddenmenu
title Fedora (2.6.32.8-58.fc12.x86_64)
root (hd0,2)
kernel /vmlinuz-2.6.32.8-58.fc12.x86_64 ro root=/dev/mapper/VolGroup-lv_root LANG=sk_SK.UTF-8 SYSFONT=latarcyrheb-sun16 KEYBOARDTYPE=pc KEYTABLE=sk-qwerty rhgb
quiet rdblacklist=nouveau
initrd /initramfs-2.6.32.8-58.fc12.x86_64.img
title Fedora (2.6.31.12-174.2.19.fc12.x86_64)
root (hd0,2)
kernel /vmlinuz-2.6.31.12-174.2.19.fc12.x86_64 ro root=/dev/mapper/VolGroup-lv_root LANG=sk_SK.UTF-8 SYSFONT=latarcyrheb-sun16 KEYBOARDTYPE=pc KEYTABLE=sk-qwer
ty rhgb quiet rdblacklist=nouveau
initrd /initramfs-2.6.31.12-174.2.19.fc12.x86_64.img
title Fedora (2.6.32.7-37.fc12.x86_64)
root (hd0,2)
kernel /vmlinuz-2.6.32.7-37.fc12.x86_64 ro root=/dev/mapper/VolGroup-lv_root LANG=sk_SK.UTF-8 SYSFONT=latarcyrheb-sun16 KEYBOARDTYPE=pc KEYTABLE=sk-qwerty rhgb
quiet rdblacklist=nouveau
initrd /initramfs-2.6.32.7-37.fc12.x86_64.img
title Other
rootnoverify (hd0,1)
chainloader +1
.........................................................................................................................
Ak sa Ti správne nainštaloval proprietárny ovládač NVIDIA a zároveň si potlačil loadovanie Nouveau, tak sa Ti pri spúštaní F12 tento krátko objavuje v podobe loga NVIDIA na displeji.
Do Gnome Ti pribudne položka nVIDIA Display Settings v Menu: Systémové nástroje
a položka Livna Display Configuration do Menu: Administrácia
V položke Livna Display Configuration si začekuješ možnosť:
Allow livna-config-display to edit config files
aAIGLX
You do not appear to be using the NVIDIA X driver. Please edit your X configuration file (just run `nvidia-xconfig` as root), and restart the X server.
V položke Livna Display Configuration si začekuješ možnosť: Allow livna-config-display to edit config files a AIGLX ANO TOTO MI IDE
"You do not appear to be using the NVIDIA X driver. Please edit your X configuration file (just run `nvidia-xconfig` as root), and restart the X server."
Takže v Termináli:
Príkaz je:
su
nvidia-xconfig
Výrobca, presný typ zariadenia ?
Vieš sa pri bootovaní dostať do BIOSu , pravdepodobne tlačítko F2 ??
DDr 2 800mhz 2GB
nvidia ge force 260 gts
msi p35 platinum doska
Poviem takto 2 tyzdne dozadu som mal fedoru 11 tku ale 64 bit a nvidia ovladac frcal bezproblemov podla prirucky ale sustal mi tam zvuk a nesiel skype nevravim ze linux je zly linux je super ale este je asi na urovni windows 98
Ja som to cítil.
:-( :-(
A prečo si si nenainštaloval Fedora 12 64-bit ??
Alebo aspoň použil na otestovanie Tvojho notebooku Fedora 12 64-bit Live CD.
Fedora totiž poskytuje najlepšie linuxové 64-bit distribúcie na svete a F12 64-bit je mimoriadne vydarená, tal nechápem. prečo váhaš.
Bolo by dobré, aby si sa zaregistroval na linuxos.sk, lebo sa mi zdá , že pod nickom lubomír sa tu prihlasuje kopec iných mládežnických géniov a vypisuje tu podobenstvá o Linux=Windows 98
Chcem Ta poprosiť aj kvôli našej lepšej komunikácii a dôvere.
Zaregistruj sa na linuxos.sk, aby bolo naozaj jasne, že odpovedám Tebe a nie niekomu inému s úplne inými úmyslami. Chápeš ??
su
rpm -Uvh http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm
rpm -Uvh http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm
yum install kmod-nvidia
POTOM ESTE PRIKAZ
nvidia-xconfig
Pri zadani tochot prikazu pri 32 bit fedore mi zaseklo ostala po restarte cierna obrazovka a nalavo hore len blikala pomlcka
OPRI 64 bit to frci GRAFIKA IDE DAKUJEM ZA POMOC VSETKYM
SKODA ze ked som spravil UDAPTE prestal mi fungovat KOMUNIKATOR EMPATHY a neviem ci pojde skype
Ohľadom SKYPE NA 64-bit F12:
http://akdwivedi.wordpress.com/2009/05/09/skype-on-64bit-fedora-10/
http://www.my-guides.net/en/content/view/174/26/1/7/
BTW, pozri si celú túto príručku uvedenú vyššie, je na začiatok naozaj výborná a nájdeš tam množstvo vecí.
Iba pre všetkých užívateľov 32-bit Fedora (12) ešte jednu spresňujúcu opravu pri inštalácii kmod-nvidia.
Iba ak používate kernel typu PAE, čo zistíme v Termináli príkazom: tak je potrebné nainštalovať vždy kmod-nvidia-PAE balíček.
Čiže správny príkaz , ktorý som chybne uviedol vyššie je následovný: