oprava usb
mam velky problem. Teta mi dala USB klucik (Kingston 2GB) aby som sa jej ho pokusil opravit.
Na tom by nebolo nic. Ale hovorila mi co sa jej stalo. Na svojom pracovisku zasunula klucik do USB na PC.
USB sialene zablikalo a odvtedy ho nejde otvorit. O oprave suboroveho systemu sa mozeme bavit neskor. Chcel by som vediet, akym sposobom sa da odstranit pravdepodobne spaleny obvod v USB kluci. V linuxe ho po zadani prikazu LSUSB nenajde. (Vypis neukazuje nic okrem pripojenej mysi. Ked ho pripojim do Windowsu, tak mi ohlasi, ze zariadenie USB nebolo rozoznane.
Akekolvek pomôcky su u mna vitane. Ale myslim, ze na ten klucik mozem napisat R.I.P
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Skús ho strčiť do iného usb portu, najlepšie zo zadu pc.
Nakoľko je ten obvod naletovaný, tak asi len jeho vyletovaním a nahradením za identickú súčiastku. Môžeš sa opýtať v servise kde opravujú elektroniku či majú možnosť preletovať SMD integrovaný obvod. Problém mže byť v cene.
Ale skôr by som položil otázku inak. Keď existujú firmy čo zachraňujú dáta z diskov, zvládli by to aj z mŕtvho USB klúča?
PS.: nepredpokladám že pri dnešnej cene USB FLASH pamätí sa ich oplatí opravovať. Dáta na ňom majú obvykle vyššiu cenu.
:-) http://support.microsoft.com/kb/184006
Odporučil by som pozrieť výstup skutočne obsadené miesto (df -h) a skontrolovať ten disk (sudo fsck.vfat /dev/nieco) ale po jeho odpojeni (umount /dev/nieco). A doplnkovo by som odporučil aj skontrolovať či to miesto nie je schované v koši s bodkou (du -ks /media/nieco|sort -n), po jeho spetnom pripojení.
PS.: je pravdou že som ten disk neformátoval s produktami MS, ale to je už o inom.
Ohľadne fragmentácie, tak tá na prenosných diskoch začne mať znateľnú réžiu až keď človek použije niečo rýchlejšie ako USB2, a eSATA sa moc nemá zatiaľ kam pichnúť. Takže tento bod je zbytočný.
PS.: podľa príznakov toho chalana čo nechcel zakladať novú tému sa ale jedná len o nevysypaný kôš.
Problémom je to, ako ho skontrolovať. Všetky bežné nástroje (ktoré poznám) som vyskúšal, ale bez väčších úspechov. Skúšal so ho formátovať na ntfs aj FAT32 (pre prístup aj vo win) ale nič. Môžem naň dať 5GB aj 100 GB tak je v poriadku do odpojenia a po daľšom vložení (v akomkoľvek PC) sa stane nečitateľným. Na opravu hdd poznám veľa softu, ale pri usb to nie je použiteľné. Teraz ho skúšam dať na ext4 a uvidím, či sa niečo zmení.
Naozaj sa bavíme o FAT32 ako o skutočne SPOĽAHLIVOM súborovom systéme od Windows ??
Potom mám aj ja jeden postreh. Tento FAT32 je presne tak spoľahlivý ako povestné sovietske hodinky, ktoré 2x denne ukazujú najpresnejší čas na svete, až na jednu maličkosť:
Musíte ich rozbiť na betóne kameňom !
:-)