Raid configuracia
Mam zatial 1xdisk LVM a druhy je neviuzity zatial.
vdaka za pomoc
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Z hlavy si nepamatam ale man mdadm bol vcelku napomocny ked som to robil.
Pri rebuilde som problem nemal ale ked som raid robil prvy krat tak to tusim hovorilo ze pri inicializaci pridem o vsetky data. Ak mas moznost skus si to niekde vo virtuali ako sa to sprava aby si neprisiel o data. Nie som si isty ci sa da vytvorit raid z hociakeho disku ktory uz obsahuje data a nebol sucastou raidu bez straty dat. Ja mdadm potrebujem tak raz za 2 roky. Takze nie som velmi zbehly.
----vytvorenie raidu 1 alebo 5
mdadm --create /dev/md0 --level=1 --raid-devices=2 /dev/sda1 /dev/sdb1
mdadm --create /dev/md0 --level=5 --raid-devices=3 /dev/sda1 /dev/sdb1
----stopnutie raidu
mdadm --stop /dev/md0
----odobranie zariadenia z raidu
mdadm --fail /dev/md0 /dev/sda1
mdadm --remove /dev/md0 /dev/sda1
----pridanie zariadenia do raidu
mdadm --add /dev/md0 /dev/sda1
----update mdadm.conf
v niektorych distrach (debian) treba treba dat systemu pocas bootovania vediet
o raide takze updatneme /etc/mdadm.mdadm.conf
cd /etc/mdadm
cp mdadm.conf mdadm.conf.`date +%y%m%d`
echo "DEVICE partitions" > mdadm.conf
mdadm --detail --scan >> mdadm.conf
Potom to vyzera nejak takto
ARRAY /dev/md0 level=raid1 num-devices=2 UUID=6b8b4567:327b23c6:643c9869:66334873
devices=/dev/sda1,/dev/sdb1
----kontrola raidu
mdadm --detail /dev/md0
less /proc/mdstat
podmienky ktoré si položil (bez straty dát a bez downtime) sú vysoké. Ak sú na tom disku aplikačné dáta a ty budeš chcieť pracovať s dátami na úrovni blokového zariadenia, tak bude musieť byť daná aplikácia dole. Náhodný zápis do aplikačných dát nepustí.
Ale, existuje ešte jedna teoretická možnosť. Vytvoriť si degradovaný raid mirror, odzrkadliť volume grupu naň, zrušiť pôvodnú volume grupu a pridať dealokované miesto z fyzického disku ako zrkadlo. Akurát že som to videl na komerčných OS pre big endian architektúru. Ale ani tam si to človek nedovolili bez kompletnej a konzistentnej zálohy.
Oveľa jednoduchšie a bezpečnejšie je vytvoriť požadované pole, nakopnúť single (a overiť či je všetko dole) a preklopiť dáta. Potom stačí len zmeniť pripájanie FS a štart.
Tie návody na vytvorenie raidu môžeš z pohľadu požiadavky "bez straty dát" ignorovať. Pri vytvorení raidu sa štandrdne vytvárajú metadáta a tie by týmto spôsobom domrvili časť obsahu pôvodných dát.
PS.: iné by to bolo keby si mal možnosť zmraziť snapshot disku na poli alebo na úrovni FS, ale to by si sa asi nepýtal.