Potreboval by som nejakym najjednoduchsim sposobom nastavit dlzku trvania zavadzaca GRUB v UBUNTE. Ide mi o to, ze tieto zmeny potrebujem vykonat az na 16 PC, tak to potrebujem co najjednoduchsie urobit. Neviem ci UBUNTU ma priamo v grafickom prostredi moznost nastavovania zavadzaca ako MANDRIVA, alebo budem musiet prepisa subor --- menu.lst --. Lenze zase neviem ako sa ma prepisat, ked potrebujem mat prava ROOTa (v UBUNTE ja nerobim a tak ani neviem ako je to stymi uctami)?
"Digitálna technika pozostáva len z 0 a 1, ktoré sú správny čas na správnom mieste." M. Valášek
ak nechces instalovat dalsi program, tak uprava konfigarakov zavisi od verzie grubu
menu.lst mal povodny grub
GRUB 2 pouzivany v ubuntu od 9.10 (mylsim) ma grub.cfg (a este dalsie konfiguraky ktorym nerozumiem)
na upravu oboch bude treba pravo roota (staci sudo)
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2#grub_.28.2BAC8-etc.2BAC8-default.2BAC8-grub.29
Polozka
GRUB_TIMEOUT=10
Edituje sa prikazom
gksugo gedit /etc/default/grub
a potom musis v terminale spustit prikaz
sudo update-grub
cize prikazom gksugo gedit /etc/default/grub
sa otvori subor na editaciu a mozem tento cas prepisat?
Toto som totiz nevedel ako ho otvorit aby som ho mohol naeditovat.
gedit (editor textovych dokumentov)
teda prikazom
sudo gedit /cesta/k/suboru (otvori gedit ako spravca dany subor ktory treba upravit)
http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo#Informace
sudo se používá u příkazů pracujících v Terminálu, gksudo se používá u spouštění grafických programů."
takze zasada je ta ze sudo sa pouziva pri pouziti terminalu a je jedno ci sa pusta graficky alebo terminalovy program, gksudo sa pusta po zadani ALT+F2 a najme kvoli tomu ze si heslo vypyta v grafickej forme a nie terminalovej
sudo je univerzalne kdezto gksudo je pre gnome a KDE uz pouziva kdesu
"Uživatelé Kubuntu používají kdesu jako náhradu za gksudo."
preto nevidim jediny dovod pouzit gksudo, jedine aby som videl kolko znakov hesla som uz napisal (terminal nezobrazuje ani *****)
rm /home/uživatel/.{ICE,X}authority
místo uživatel napište své přihlašovací jméno. "
Hlavne kvoli tomuto. Vid. odkaz ktori som zadal vyssie.