Instalacia programov na Debian

Sekcia: Aplikácie & Desktop 28.06.2010 | 16:59
Avatar Peter Ubuntu 12.04 64bit  Používateľ
caute,som uplny novacik linuxu debian,a tak rad by som si tam nainstaloval nejake programi napriklad skype firefox.....ale nemam ani sajnu ako to robim na windowse sa sputilo .exe a ficalo to ale tuto som ztoho paf.googlil som uz par dni ako treba instalovat programi,ale marne,tak to bolo moc zlozito napisane,aj tuto som pokukal toho vela,ale aj tak nic,prosim poradte nejaky podrobni navod ako nato,som uplny novacik tak prossim pekne zlahla namna :).vopred velka vdaka.
    • Re: Instalacia programov na Debian 28.06.2010 | 17:04
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      si si isty ze debian je uplne ta prava volba? totiz debian je moc fajn, no bolo by asi lepsie zacat s niecim inym. pre zaciatocnikov je napriklad greenie, mint, ubuntu, pclinuxos ci mandriva.

      inak ak si uplny zaciatocnik tak si daj do profilu svoj Jabber alebo ICQ cislo alebo nejaky podobny kontakt
      • Re: Instalacia programov na Debian 28.06.2010 | 17:21
        Avatar Peter Ubuntu 12.04 64bit  Používateľ
        no zevraj je najstabilnejsi tak preto som si ho dal,ale tak asi sa moc od ubuntu nebude lisit ci sa milim?lebo to som tiez skusal ale to bolo tomu velmi podobne.ok dam si tam icq.
        • Re: Instalacia programov na Debian 28.06.2010 | 17:24
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
          bacha, stabilita moze znamenat 2 veci:

          1) ze to nepada a netreba sa o to moc starat
          2) ze to bude mat stabilne verzie programov, teda ze tam budu jednoducho povedane velmi casto starsie verzie
          • Re: Instalacia programov na Debian 28.06.2010 | 18:28
            Avatar Peter Ubuntu 12.04 64bit  Používateľ
            aha tak to som nevedel to ma viacero vyznamov to slovo :D.a ano uz mi viacej krat pisalo ze mam zastarali program :D.uf tak teda to som spravil ze som si hned na zaciatku dal debian?
            • Re: Instalacia programov na Debian 28.06.2010 | 19:06
              Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
              Debian sa pouziva na servery, alebo na starsie desktopy ( moj subjektivny ale aj objektivny nazor ).

              Je stabilny, mocny a nepolamatelny prave tym, ze pouziva odladene verzie programov v stabilnej vetve.

              Mam pocit, ze na zaciatok by si mal siahnut po Ubuntu ( snad najrozsirenejsi linux ). Ubuntu je postavene na Debiane, takze podstata debianu sa nemeni. Nove vydanie vychadza periodicky kazdeho pol roku ( vzdy v aprili a auguste ). Co sa tyka updatov, ponuka kazdy den nove updaty, takze svoje programy budes mat stale tie najnovsie. Co sa tyka podpory, je na tom lepsie ako Debian, podporuje viacero wifi kariet, ma vacsiu podporu co sa tyka internetovych for. Jednoducho ak nieco na ubuntu nejde, je velmi mala pravdepodobnost ze na nete nenajdes riesenie.

              Kazdemu zaciatocnikovi odporucam Ubuntu, aj ked ja tuto distribuciu neoblubujem.
              There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
              • Re: Instalacia programov na Debian 28.06.2010 | 22:37
                Avatar << Tomino >> Windows 7 & Arch Linux KDE  Používateľ
                este by som doplnil kolegu a povedal ze debian pouziva stare verzie balickov a nova verzia vychadza priblizne kazde 3 roky ak sa nemylim. to je na moj vkus az moc. si zober ze mat v systeme take stare balicky nieje pre bezneho uzivatela to prave. ja ti odporucam zase linuxmint. je to zalozene na ubuntu takze obravuje chyby ktore su aj v ubuntu. dalsie fajn distra su opensuse a fedora. mandrivu neodporucam.
                Prečo platiť za Windows keď viac ako 90% sw ide aj na linuxe a k tomu máte extra rýchly, aktuálny systém bez vírusov, bez nutnosti defragmentácie a iných hávedí :)
              • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 14:35
                Avatar Andrej Pavelka Ubuntu 10.04  Používateľ
                Debian naozaj nie je zlý, mám ho na notebooku Acer Aspire 5315 a naozaj s ním nemám nejaké podstatné problémy. Pravda je, že som musel zháňať a zo zdroja inštalovať ovládač na wifi, čo som v Ubuntu nemusel. Chcel by som doplniť, že zpravidla jarné verzie Ubuntu bývajú prepracovanejšie ako tie jesenné, takže by som sťahoval niektorú z tých jarných verzií. Na desktop, ktorý chcem požičať kamarátovi, kým si nezoženie vlastný počítač som vedľa XP dal najnovšiu jarnú verziu Ubuntu 10.04 Lucid Lynx a na to, že je tam len 256 MB RAM ma prekvapila rýchlosť štartu. Toto Ubuntu sa mi od pokynu v GRUBe (jeden z linuxových zavádzačov OS) na jeho spustenie po prihlasovaciu obrazovku spúšťa len 28 sekúnd a po prihlásení sa celé GNOME (jedno z pracovných prostredí v Linuxe) načitáva 26-27 sekúnd, teda dokopy sa celý systém načitáva nejakých 54-55 sekúnd na 256 RAM s tým, že rovno môžem pracovať, čo hodnotím dosť kladne. S týmto Ubuntu 10.04 Lucid Lynx som mal problém po jeho inštalácii, že po prihlásení zamŕzalo načitávanie GNOME, ale po aktualizácii systému sa mi to už nestáva. Najlepšie skúsenosti mám s Debian based distribúciami (distribúcie odvodené od Debianu vrátane Ubuntu). Fedora pre začiatočníkov tiež nie je zlá, ale to je vývojová Linuxová distribúcia, takže treba pri nej rátať s prípadnými problémami, napr u mňa Fedora 11 inštalovaná z live CD mala hroznú podporu mojej grafickej karty intel, grafika bola moc pomalá a po jednej z aktulizácii OpenOffice sa mi OpenOffice nedal spustiť, tak som tú aktualizáciu vždy zakazoval.

                Tip: je jedna česká užívateľská príručka o Ubuntu dostupná v kníhkupectvách a sú v nej priložené 2 x DVD Ubuntu.
                http://pavelka-andrej.rhcloud.com/
            • Re: Instalacia programov na Debian 28.06.2010 | 20:05
              Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
              takto... ak porovnam debian a ubuntu, vsetko ma svoje vyhody ako aj tu kolega napisal.

              ubuntu je viac klikacie, debian menej "blbne". takto uplne v skratke by sa to dalo popisat :)
              • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 01:30
                skywaker   Návštevník
                debian ma oproti ubuntu len tu vyhodu ze clovek si moze stiahnut prve 2dvd a ma vsetko.. v pripade ze sa nieco dobabre uz nemusi vsetko tahat staicia mu uz stiahnute dvdcka..

                stabilna vetva je to prave tak pol roka po vydani potom sa robia napr. ako pre lennyho tusim xfce 4.6 dodatocne repozitar a tak.. takze po pol roku v mojom pripade ak chcem skusit debiana uz "idem" do testing ktora sa postupom casu prepadne do noveho stable...

                ubuntu je super ma novinky a vylepsenia.. instalacia je na 1cd a je pekne urobena.

                ja osobne odporucam linux mint s gnome kde je mint menu, kodeky a flash alebo debian-xfce-lxde-cd
                • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 14:40
                  Avatar Andrej Pavelka Ubuntu 10.04  Používateľ
                  Debian 5.0.5 (lenny), ktorý mám v súčasnosti je na 5 DVD + 1 DVD s aktualizáciami a ťahať mi bolo treba fakt len zvláštny software.
                  http://pavelka-andrej.rhcloud.com/
              • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 01:39
                Avatar Radovan Kopča Ubuntu 10.04, Windows XP SP3  Používateľ
                Ja by som povedal, že pre začiatočníka linux mint, linux som skúšal už pred 5 rokmi ale vrátil som sa k WIN, ale teraz som sa nedávno zas vrátil k linuxu a moc si toho nepamätám, ale MINT je intuitívny, jednoduchý, po slovensky, kvalitné predinštalované aplikácie, bezpečnosť a stabilita je tiež dobre vyriešená. mint je dačo ako ubuntu len je viac odladený. A ma aj lepšie prostredie, už od začiatku, takže ťa hneď neodradí ako mňa ten puberťácky grc s Ubuntu 10.04 , ja viem ,ja viem dá sa zmeniť, ale prvý dojem je niekedy dôležitý. Keď sa vymakáš s mintom, tak choď kĺudne niekam vyššie, ja osobne chcem raz ovládnuť gentoo alebo arch linux, to už je systém s plnou kontrolou ;D.
                R@Kopca
                • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 05:17
                  Avatar Peter Ubuntu 12.04 64bit  Používateľ
                  no ja som taky typ cloveka ze ked si na nieco dam do pc tak uz to mazat moc nechcem :D,tak rad by som asi ostal pri tom debiane.uz sa mi to nechce menit preto ze ked som ho siel instalovat prvy krat tak som to instaloval 4 hodiny lebo som nato nemohol prinst ako sa to robi.no tak si idem teda nehat toho debiana bo ubuntu som skusal ale moc ma neohurila tak ako debian,ako spominali kolegovia predomnou prvy dojem spravy najviac a debian to vyhral :).by som vas poprosil o mensi navodik ako instalovat tie programi,a aku koncovku mam spustat ako instalator (mislim ako na windowse to bolo .exe,ale tuto to je nejake divne).viem ze sa ma cosika zadavat do terminalu ale moc mu nechapem bo to je zlozite moc na mna,ale hadam pocase si nato zviknem.napriklad chcem nainstalovat skype,tak idem tuto: http://www.skype.com/intl/cs/get-skype/on-your-computer/linux/ a dam stiahnut pre debian,normlne mi to stiahne ale bohuzial ani otvorit nejde napise mi toto (kuknite obrazok) http://img710.imageshack.us/img710/7297/obrazovkay.png poradte prosim ako to mam spojazdnit.vopred neskutocne velka vdaka.
                  • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 09:35
                    Avatar Radovan Kopča Ubuntu 10.04, Windows XP SP3  Používateľ
                    Fajn tak tu to máš: na debiane sú možnosti ako niečo inštalovať, buď stiahneš súbor tar.bz2 , to je vecsina programov na internete, preto je dobri mint alebo ubun tu, lebo on ma krasne menu kde 2x klikenes a mas software aky chces. Druhy najjednoduchší je inštalačka, neni to exe ale deb. , napriklad tu http://www.skype.com/intl/en/get-skype/on-your-computer/linux/post-download/ , tam vyberies debian lenny a ono ti to stiahne deb subor, a instalujes podobne ako vo windows, prajem vela šťastia, a aj tak ti radim, že nazačiatok by si si mal dať predsa len ten Linux Mint 9 , zmena je život, stavím sa , že budeš mať s debianom ďalšie a ďalšie problemy, najprv si mal skusiť niečo jednoduchšie. A Linux Mint a Ubuntu aj s debianom pre informaciu majú ten istý súbor Deb, ale pozor ty musíš sťahovať pre Debian systém, lebo to môže byť nekompatibilné, zatial čo Ubuntu je s Mintom kompatibilné, takže máš zaistenú najlepšiu možnú podporu deb balíkov. Preto ti radím Mint.
                    R@Kopca
                    • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 09:36
                      Avatar Radovan Kopča Ubuntu 10.04, Windows XP SP3  Používateľ
                      A este niečo som zabudol, ten súbor tar.bz2 je archýv, ten rozbalíš a nájdeš tam súbor install , ale ten musÍš kadeako spúśťať cez terminál, ja neveim ako tak sa rozhodni pri čom zostaneš.
                      R@Kopca
                      • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 14:03
                        Avatar Filip Horňák ArchLinux  Používateľ
                        Respektive kompilovat ;-) . Ale nastastie maju vsetky distribucie balickovacie systemy ako debian, ubuntu, mint...apt-get; suse: yast; fedora: yum; arch: pacman atd. .
                        Cize nemusis behat po nete a hladat softver, staci napisat prikaz do terminalu a on sa ti stiahne priamo zo serveru, kde su uz vyriesene aj zavislosti. Respektive mas na to aj nejake to klikatko pre vacsi komfort pri praci.
                    • Re: Instalacia programov na Debian 02.07.2010 | 16:31
                      Avatar Andrej Pavelka Ubuntu 10.04  Používateľ
                      To ako že klikneš na zdrojový balík a inštalačný program automaticky vykoná trojicu príkazov ./configure, make, make install a automaticky vyrieši závislosti a prípadné aktualicie? Lebo ak nevyrieši automaticky závislosti podobne ako apt, tak potom je to jedno, či sa inštalácia programu vykonáva z terminálu alebo z toho mintáckeho centra. V takom prípade si aj tak, aj tak musíš závislosti riešiť sám.
                      http://pavelka-andrej.rhcloud.com/
                  • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 13:49
                    Avatar denwerko Ubuntu,Gentoo,Debian  Používateľ
                    sorry, nečítal som túto siahodlnú diskusiu o tom čo je lepšie hneď po prvom otvorení...

                    terminál
                    cd zložka_v_ktorej_to_je
                    sudo dpkg -i skype-debian*.deb

                    daj vedieť či to šlo.
                • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 14:43
                  Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                  nemozem si pomoct ale mne na minte furt nieco vadilo :)
                  • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 14:50
                    Avatar Radovan Kopča Ubuntu 10.04, Windows XP SP3  Používateľ
                    Mne vadila stará verzia 8 , blbol mi tam capslock, a v novej už nie takže zatial mi tu nič nevadí. Najlepšie je vyskúšať vždy novú, lebo napríklad mne sa Ubuntu 8.04 páčilo veľmi, a 10.04 sa mi nepáči, nielen kôli vzhľadu.
                    R@Kopca
                    • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 15:05
                      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                      mna hnevalo totalne zblbnute googlenie, myslim ze to bolo v sedmicke. nie a nie presvedcit to prave policko aby sa pri hladani v google hladalo v google. vzdy tam nahadzovalo daky zmintovany google.
                      • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 21:36
                        Avatar Radovan Kopča Ubuntu 10.04, Windows XP SP3  Používateľ
                        To si robíš srandu???? Však to bola len od googlu vytvorená stránke pre mint, ktorá bola spolu s inými tlačidlami okrem googlu, a keď sa ti nepáčila tak si si mal zmeniť domovskú stránku :D. To by som na tebe nepovedal 7320 príspevkov... . Alebo si to myslel inak? A ak myslíš to pravé vyhladávanie co je vedľa poľa kde zadávaš adresu, tak ja tam mám už od začiatku google vyhladávanie. A žiadne iné s mintom tam ani neni.
                        R@Kopca
    • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 13:45
      Avatar denwerko Ubuntu,Gentoo,Debian  Používateľ
      na debiane bol namiesto firefoxu iceweasel ( je to v podstate to isté, len iný názov ).

      na skype podľa http://wiki.debian.org/skype, alebo rovno si stiahni deb balíček z
      http://www.skype.com/intl/en/get-skype/on-your-computer/linux/
      nainštaluješ buď 2x kliknutím na neho, mal by sa otvoriť grafický inštalátor ( opravte ma ak to tak nieje ),

      alebo

      otvoríš terminál, napíšeš cd Desktop ( alebo pracovná plocha )
      ls *.deb (môžeš vynechať, ide o výpis súborov s príponou deb ( na overenie že si v tej správnej zložke ))
      dpkg -i názov_balíčku.deb
      • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 14:10
        Avatar Radovan Kopča Ubuntu 10.04, Windows XP SP3  Používateľ
        Mám otázku na majeteľa tejto diskusie, pred debianom si mal aký operačný systém? Lebo ak si mal windows7 alebo windows vista , tak by si si mal doinštalovať aspoň dodatoćne prostredie KDE, ktoré je stvorené pre prechod užívateľov windows na linux.
        R@Kopca
      • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 14:46
        Avatar Andrej Pavelka Ubuntu 10.04  Používateľ
        U mňa sa po dvojkliku na deb balíček balíček otvorí v správcovi archívov. Keď chcem inštalovať deb balíček v grafickom prostredí, kliknem naň pravým a v kontextovej ponuke zvolím "Otvoriť s GDebi Package Installer".
        http://pavelka-andrej.rhcloud.com/
    • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 20:49
      Dragon   Návštevník
      Debian je vrcholne nevhodny pre cloveka, ktory je zvyknuty na Windows a ma kopu zlozvykov z Windowsu (to je aj vidiet z tvojich reakcii).
      Instalacia trvala 4 hodiny, lebo si na to nemohol prijst. To preto, lebo si zvolil Debian. Keby si skusil nejaku inu distribuciu, ktora je viac zamerana na zacinajucich uzivatelov, instalacia by bola jednoducha, prehladna a netrvala by viac ako 30 minut.
      Pokial chces nieco nainstalovatat a viac to nemazat, Linux nie je pre Teba. Ver tomu, ze ako zaciatocnik v Linuxe toho hodne pokasles a urcite budes musiet koli tomu preinstalovat system. A v pripade Debianu toho zrejme pokasles omnoho viac.
      Myslim, ze ako uzivatel Windowsu budes prekvapeny stabilitou aj takych distier ako je Ubuntu, cize sa trapit Debianom koli stabilite je vyslovene hlupost.
      Treba si uvedomit, ze "saty nerobia cloveka", resp. "vzhlad nerobi distribuciu". To, ze Ta mozno odradil vzhlad Ubuntu a Debian ti sadol by tiez nemalo byt rozhodujuce, totiz pouzivaju rovnake pracovne prostredia. Po par dnovej (mozno aj parhodinovej) praci s Ubuntu by si prisiel na to, ze praca s nim je ovela lahsia (pre zaciatocnika) ako praca s Debianom.
      Nechcem Ta odradzat, Debian je skvele distro, ale, ako som povedal, pre zaciatocnika nevhodne. Vstupit do sveta Linuxu skrz neho by mohlo v konecnom dosledku sposobit to, ze ta odradi (mozno zdanlivou) komplikovanostou a ty sa vratis spat k Windowsu.
      Ja (ako clovek, ktory s Linuxom zacinal v podstate nedavno) by som Ti vrelo odporucil Ubuntu. Ja ho pouzivam uz skoro rok a pol a este stale mi vie poskytnut nove veci, ktore je potreba sa o Linuxe dozvediet. Mozno raz prejdem na inu distribuciu (kedysi ako uplneho novacika ma tiez velmi lakal Debian - takisto svojou stabilitou), ale zatial stale pouzivam Ubuntu a zatial som s tymto distrom uplne spokojny.
      • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 21:43
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        uplnou nahodou jeden z vodovov toho ze som sa pustil do greenie bolo skratenie instalacnej doby na co najmenej. instalovat totiz nieco cele hodiny a 20 minut je velky rozdiel
      • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 21:45
        Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
        taktiez tie pokaslania... myslim, ze ubuntu dapper som instaloval asi 10x na svoj PC, pretoze to bolo na prvy pohlad rychlejsie ako najst nejaky ten problem. neskor som zistil ze dany problem odstranila aktualizacia :)
        • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 22:56
          Avatar Radovan Kopča Ubuntu 10.04, Windows XP SP3  Používateľ
          Mint sa mi inśtaloval asi 8 minút. Ale podľa mňa už aj keď sa niečo inštaluje 3 hodiny tak ak za to ten čas stojí, tak kľudne to tak dlho nechám. Ale ak sa to inštaluje 3 hodiny a je to naprd tak potom radšej Greenie, Ubuntu, Mint. Tie systémi sú najlepšie a nielen dobou inštalácie , ale aj ceľkovo vyhovujú najviac. Mandriva mi pripadá taká dosť osekaná a neslobodná. A navyše DEB má večšiu podporu ako RPM, teda aspoň tie aplikácie čo chcem.
          R@Kopca
        • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 23:01
          Avatar Peter Ubuntu 12.04 64bit  Používateľ
          nu fuh,no rozmislal som otom ububtu a tak asi si ho dam kedze pisete ze aj programi tak laksie sa instaluju a je to jednoduksie,ale mam mensi problem asi,pretoze keby som presiel na ubuntu tak ked zapnem pc tak sa mi ukazu na vyber tri OS-ka:

          http://img97.imageshack.us/img97/1255/dsc00046pt.jpg

          a tak si mislim ze keby som naformatoval tu cast kde je nainstalovani ten debian tak po naformatovani si milim ze mi to zmizne, (tie prve kde OS-ka co su na vyber),ale co ak nie?da sa to nejako odstranit inac?ci to tam budem mat navzdy.

          a este jeden problem mam ze ked si dam moznost vybrat os Windows Vista tak sa mi tak ukaze toto:

          http://img706.imageshack.us/img706/7541/dsc00047xq.jpg

          Ta instalacia debianu by tam nemala byt kedze som ho uz nainstaloval,ako to dam prec?dik za rychle odpovede.

          jo a este som zabudol ze ake ubuntu je asi tak dobre si stiahnut?najnovsiu verziu (aj ked neviem aka je) alebo daaku insiu?a je rozdiel mat 32 bitovu verziu alebo 64 bitovu verziu?lebo mam 4 GB ramky a tak ze co to je aj tak ako na windovse ze ked mam 32 bitovu verziu ze mi zabrazi len 3 GB ramky a ze ak mam 64 bitovu verziu tak mi ukaze celich 4 gb ramky.

          a este som zabudol :D keby som mal napriklad 64 bitovu verziu tak ze ci mi pojdu aj programi urcene na 32 bitovu verziu kedze som cital cosika o nejkaom programe ze jeden pisal ze uz aby visiel ....nejaky prgram uz si nepametam ako sa volal.... na 64 bitovu verziu tak ci to tak naozaj je ze nejake su urcene na 32 bitovu verziu a nejake zasa na 64 bitovu verziu.


          vopred dakujem za odpovede :).
          • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 23:11
            Avatar Radovan Kopča Ubuntu 10.04, Windows XP SP3  Používateľ
            kamarat ma 64bit PC a idu mu 32 bit aplikacie, to preto lebo jeho PC ma podporu aj 32 bitovych aplikacie, to zalezi co hu mas aj ty, malo by to byt napisane v papieroch od procaku, teda aspon kamos to tak ma. A inac radsej by som ti doporucoval Linux Mint, to je podla mna este pohodlnejsie ako ubuntu, teda odladene ubuntu. A ked chces bootovat dual bootom , tak daj instalaciu ubuntu, alebo mintu, to mas to iste a zmaz tu particiu kde mas debian a hod tam ubuntu,mint .... ono obidva systemi maju podporu toho find grupu, takze ti najdu potom windows vista a daju ho do ponuky, ale najprv ti doporucujem zistit ci mas podporu 64bit aplikacii a potom podla toho vybrat system, ono ta podpora sa vztahuje len na aplikacie, kebny si chcel mat 32bit operacny system, tak by to bol uz problem
            R@Kopca
            • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 23:21
              Avatar Peter Ubuntu 12.04 64bit  Používateľ
              aha takze ked to naformatujem tu cast tak to zmizne tak aprada,ale co stou instalaciou debianu co mi se?to sa da nejako vysriesit?
              • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 23:33
                Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
                mas tam na vyber v tom grube len dva OS ... a spravis to tak, ze nainstalujes novu distribuciu na particiu, kde je teraz debian ... samozrejme data ak nemas na externej particii, tak odzalohovat ... a debian nie je zly, mam ho na servroch, ako aj doma na desktope, manzelka ma kubuntu ... a maximalna spokojnost
                • Re: Instalacia programov na Debian 29.06.2010 | 23:57
                  Avatar Peter Ubuntu 12.04 64bit  Používateľ
                  ano,ale mislim ze ako sa vyriesi toto

                  http://img706.imageshack.us/img706/7541/dsc00047xq.jpg

                  lebo som nainstaloval debiana a tak by to malo zmiznut ne to.... Istalacia debiana......

                  lebo ked sa mi ukazu oska na vyber tak dam moznost Windows Vista a tam mi ukaze prave toto:

                  http://img706.imageshack.us/img706/7541/dsc00047xq.jpg

                  a ze to jako mam dat prec.
                  • Re: Instalacia programov na Debian 30.06.2010 | 00:08
                    Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
                    to on vidi asi uz instalovany system ...
                    • Re: Instalacia programov na Debian 30.06.2010 | 00:58
                      Avatar Radovan Kopča Ubuntu 10.04, Windows XP SP3  Používateľ
                      asi hej, ak pustis instalaciu debianu a spusti ti normalne system, tak to je len mala chyba , a pri sformatovani toho oddielu kde to je to zmyzne, a nahradi ti tu ubuntu, mint grub, a budes tam mat linux prvy a zatym windows vista, ale ak tam mas daco na tom disku okrem debianu, nejake dokumenty a fotky tak to presun tam kde mas vistu, a mozes instalovat
                      R@Kopca
                      • Re: Instalacia programov na Debian 30.06.2010 | 11:53
                        Avatar Peter Ubuntu 12.04 64bit  Používateľ
                        no nechapete ma :)ako to mislim,toho debiana mam na jednom disku a tym ze ho naformatujem tak mi o os na zaciatku zmizne,ale ja ma tento problem:

                        http://img690.imageshack.us/i/mov00051.mp4/

                        ked si vyberiem os vindows vista tak tam mam este ze si mozem vybrat moznost INSTALACIA DEBIANU,ale ako to dam prec :(?.

                        inac pls mam dalsi problem stiahol som si ubuntu 10.04 64 bit:

                        http://img145.imageshack.us/img145/8485/beznzvuhn.jpg

                        a napalil som to ako bootovacie cd ale ked restartujem pc tak by mi malo po chvilke mabehnut ze ci chcem bootvat cd ale bohuzial mi to ani neukaze,ale ked tam dam nejaky windows dvd tak mi to ukaze pls neviete vcom je problem ?v biose by som to mal mat nastavene.
                        • Re: Instalacia programov na Debian 30.06.2010 | 12:01
                          Avatar Radovan Kopča Ubuntu 10.04, Windows XP SP3  Používateľ
                          chyba bude v napalovacom programe, ktory nedokaze vytvorit bootovatelne CD, daj si ashampoo burning studio free na windows vista a od tial to napal............a to s toho vista menu ta instalacia debianu pojde odstranit takym programom, mal som ho , malo top jadro linuxu a spustil si to a v tom si upravoval grub, pohladaj, malo by sa to volat grub loader alebo dako tak, je to iso subor napalis nabootujes a upravujes.........a ked ti nepojde ani potom druhom napaleni to ubuntu tak skus mint
                          R@Kopca
                          • Re: Instalacia programov na Debian 30.06.2010 | 13:00
                            Avatar Peter Ubuntu 12.04 64bit  Používateľ
                            aha ok pokusim sa to teda pohladat,a pls das mi meni navodik ako to dobre napalit cez ten ashampoo burning studio?mam ho uz,ale mam posledne cd a tak to nechcem dodrbat.
                            • Re: Instalacia programov na Debian 30.06.2010 | 13:13
                              Avatar Radovan Kopča Ubuntu 10.04, Windows XP SP3  Používateľ
                              AHA, tak das vytvorit nove CD s obrazu disku, vyberes ISO subor Ubuntu v tej ponuke a das dalej, potom ti napise ze vlozene CD je OK , a das napalit, a je to hotovo, ja som takto napalil aspon 8 distribucii linuxu a zakazdym to vyslo
                              R@Kopca
                              • Re: Instalacia programov na Debian 30.06.2010 | 14:43
                                Avatar Peter Ubuntu 12.04 64bit  Používateľ
                                presne tak som to spravil,a nejde to,normalne dam mam momentalne otvoreny os windows vista a dam tam to napalene cd a tak sa da spustit,a tak restartujem pc,a po chvilke by mi malo ukazat ze ci chcem zacat botovat cd,ale neukaze nic :(.
                                • Re: Instalacia programov na Debian 30.06.2010 | 14:57
                                  Avatar Milan Dvorský debian,mint kde,android  Administrátor
                                  overil si MD5 sucet?
    • Re: Instalacia programov na Debian 30.06.2010 | 13:33
      Avatar titanik mint  Používateľ
      pouzi aptitude :)
      ak tam nebude tak to nainstalujes:
      apt-get install aptitude
    • Re: Instalacia programov na Debian 30.06.2010 | 16:01
      Avatar Radovan Kopča Ubuntu 10.04, Windows XP SP3  Používateľ
      este mas moznost instalovat do ako instalacku programu, mas tam instalator wubi, tak si nainstalujes ubuntu, a mas to este lepsie, lebop ked ho nebudes chciet mozes ho odinstalovat s windowsu ako keby to bol program
      R@Kopca
      • Re: Instalacia programov na Debian 01.07.2010 | 19:18
        Avatar Peter Ubuntu 12.04 64bit  Používateľ
        MD5 sucet?co to je pls?
        no toho aptitude kuknem az sa vratim z prace,a stim nainstalovanim vo windowse to uz som nato mislel aje je vtom hacik,pretoze som kliknul na tento pocitac dal som spravovat a tam som si zobral 30 GB z oddielu D a ked to spustim vo windowse tak tam neni na viber tak isto to bolo aj s debiaom ale debiana som potom instaloval po restarte pc tak tam mi ho zobrazilo.
        • Re: Instalacia programov na Debian 01.07.2010 | 20:34
          Avatar Radovan Kopča Ubuntu 10.04, Windows XP SP3  Používateľ
          http://www.greenie.sk/stiahnutie/md5-suty.html , dosiahnute za 7,3 s googlenia :D , inac s tym bootzovanim ked mas tolko problemov tak myslim ze mas nieco s biosom
          R@Kopca
          • Re: Instalacia programov na Debian 01.07.2010 | 20:36
            Avatar Radovan Kopča Ubuntu 10.04, Windows XP SP3  Používateľ
            nejak blbo nadstavene, lebo ono sa tam totiz vyberaju oddieli ktore maju najprv bootovat, ty musis vybrat oddiel na ktorom mas LINUX aby ti nabootovalo linux
            R@Kopca
        • Re: Instalacia programov na Debian 04.07.2010 | 11:59
          Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
          ...toto sa už začína riadne zamotávať...

          Peťo, toto prosím ťa neber ako kritiku, ale píšeš že si siahol po Debiane pre avizovanú stabilitu, ale máš tam Windows Vista, Vedľa tohto OS je už nestabilnéjší snáď len "babkin guľomet..."

          Ďalej si nenapísal, či sa ti podarilo na Debiane rozbehať Internet. Lebo ak áno, tak si ho tam môžeš kľudne nechať.

          K inštalácii Debianu:

          Jednoznačne najlepšie (aspň podľa mňa), je stiahnuť všetkých päť DVD Debianu. OS je na 1. DVD na ostatných máš takmer všetok potrebný software. Pri inštalácii sa ťa bude pýtať, či máš ďalšie CD - DVD na prehľadávanie, ktoré bude používať ako zdroje softvéru. Ak áno, budeš postupne vkladať jedno po druhom, a on si spravý zoznam software z tých DVD. Ak potom budeš chcieť nainštalovať software, ktorý je na tých DVD bude ťa navigovať, ktoré DVD vkladať.

          K inštalácii software:

          Debian má predinštalovaných viacero programov na inštaláciu softvéru. Apt-get, Aptitude, Dpkg.. Najlepší pre teba bude zjavne Aptitude. Proste na nete si zistíš ktorý program sa na čo používa, a ten si z Aptitude nainštaluješ. Ak si teda postupoval pri inštalácii Debianu tak, ako som už vyššie opisoval.
          Tebe ako začiatočníkovi, by som rozhodne odporučil aby si hneď po inštalácii doinštaloval Gdebi. Je to grafický program na inštalovanie .deb balíkov (niečo ako vo Windowse exe), a je user-friendly. S Gdebi Skype nainštaluješ tak, že stiahneš si Skype.deb a na na balík klikneš a Gdebi sa ti ponúkne, či ho chceš naištalovať. Ak ti vypíše, že nie sú splnené nejaké závislosti, tak si pozrieš o aké ide a doťaháš aj tie a nainštaluješ ich pred ínštaláciou Skype, kým nebude všetko OK.

          Apropos, md5sum.
          S md5sum si môžeš skontrolovať, či si tie iso stiahol dobre. Každá komunita ktorá vydá nejakú distribúciu, zverejní aj md5sum konkrétneho, alebo konkrétnych iso, pre kontrolu, či boli bezchybne stiahnuté. Je to taký dlhý alfanumerický reťazec. Ak máš iso obraz napr. na ploche, spustíš si terminál a napíšeš, md5sum /home/užívateľ/a sem názov isa. Tam kde je užívaťeľ napíšeš meno akým sa prihlasuješ. Potom porovnáš md5sum isa z tým, čo zverejnila komunita.
          Sú aj iné programy na kontrolu integrity, napr. sha, sha1, sha256, sha512.. ale to ťa teraz nemusí zaujímať.

          To čo chceš odstrániť, "Inštalácia Debiana" asi najlepšie odstrániš z Visty. Myslím, že asi cez "system recovery console", ale to ti poradia skôr na Win fóre. Ale ak sa ti z toho Win spustí, tak to nieje až taká chyba. Ale podľa mňa je to vec Visty a nie Debianu. Vista tam tú ponuku nahodila. Aspoň si myslím.

          Ináč ten Debian, je fakt dobrý, ale ja som naňho prešiel po štyroch rokoch. Ak ťa to ale neodrádza a máš chuť sa učiť, tak si ho nechaj. Nieje to taký tvrdý orech ako Archlinux, Slackware, alebo Gentoo. Týchto distier sa bojím aj ja :-)

          Ale keď už máš Debiana zmazaného, tak si daj Ubuntu, alebo Mint a daj si najnovšie vydania, alebo tie "jarné", ako to už bolo spomenuté. Zhodou okolností sú práve tie najnovšie.

          A ešte na záver, GNU/Linux je síce zadarmo (rozumej peniaze), ale zadarmo ti nič nedá (rozumej: čas, energia a potreba sa učiť), ale to môže byť kľudne aj to, čo je na ňom skvelé.
          • Re: Instalacia programov na Debian 04.07.2010 | 13:28
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            stiahnut a napalit 5DVD? akoze naco? na plnohodnotne pouzivanie linuxu staci povedzme napriklad 3GB softveru... co je priblizne 1CD ked sa to zabali. no a ty mu odporucas zohnat si 20GB zabalenych...
          • Re: Instalacia programov na Debian 04.07.2010 | 13:29
            Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
            inak ked debian tak podla mna najidealnejsie 1CD a doinstalovat neskor chybajuce programy. staci si vybrat prve CD s gnome, xfce alebo po com sa uz tuzi a instalovat. pridat synaptic ak nahodou nie je default pritomny a pridavat tam...
            • Re: Instalacia programov na Debian 04.07.2010 | 15:14
              Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
              ..no a? To je skôr otázka pre komunitu, prečo publikujú 5 DVD. Hovoríš o synapticu, je to fajn, ale bez konektivity... a podľa toho ako píše, neverím, že rozbehal internet. A zadávateľ by asi v krátkej dobe pochopil, že je dobré mať všetkých päť pokope...
              • Re: Instalacia programov na Debian 04.07.2010 | 15:19
                Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                ako bez konektivity? ziadne pripojenie do internetu? tak to je nieco ine... pretoze ani na 5 DVD nie je neslobodny obsah ktory sa moze hodit. Ak je ale pritomne pripojenie do internetu malou rychlostou, tak by som sa skor spolahol na 1DVD alebo 1CD u inych distribucii.
                • Re: Instalacia programov na Debian 04.07.2010 | 21:45
                  Avatar Radovan Kopča Ubuntu 10.04, Windows XP SP3  Používateľ
                  s tohto bude nezmyselna hadka, lepsie je to uzavriet tak ze zalezi od pripojenia, ked ma dakto rychli net tak by si mal stiahnut CD a potom dointsaluje len co potrebuje a nemusi nacitavat az 5 DVD, teda staci net, ak ma dakto pomali net neoiplati sa mu tiez stahovat 5 DVD a ani stahovat s netu pridavne, tak by si mal stiahnmut 5 DVD u kamarata alebo tam kde je rychli net, tak by to myslim mohlo fungovat :D
                  R@Kopca
                  • Re: Instalacia programov na Debian 05.07.2010 | 00:55
                    Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
                    stiahnut si u niekoho tie DVD je dobry napad, len si nemyslim ze ich treba 5 :)

                    u mna je net rychly, no keby som mal pomaly tak tiez si dam system z 1CD a vyberiem si tu distribuciu, ktora tam bude mat to co potrebujem k zivotu. koniec diskusie z mojej strany. este dodam, ze debian je fajn a na menej vykonny pc by to bol favorit spolu so salixom.
                    • Re: Instalacia programov na Debian 05.07.2010 | 01:48
                      Avatar Radovan Kopča Ubuntu 10.04, Windows XP SP3  Používateľ
                      presne, je mudre uz to ukoncit lebo uz sa tu diskutuje o com ani neni moc tema, na zaver len dodam vela stastia s debianom :D
                      R@Kopca