Linux na Toshibe - ak funguje Live, bude aj po instalacii?
Moja otazka teda znie - pokial na NB spustim Kubuntu 10.04 Live z CD (aspon dufam, ze instalacne CD sa stale vie spravat ako Live) a pojde mi tam vsetko, tak si mozem byt isty, ze mi to pojde aj po nainstalovani?
Vdaka, pekny vikend
URL NB: http://www.qcomp.sk/shopping/product_details.php?idp=mPSLS0E-02U01WSK
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Uvažuj radšej tak, že si nezrušíš Win, ale po (úspešnej) defragmentácii disku pod Windows spustíš inštaláciu na disk najnovšieho Kubuntu, pričom si manuálne ( počas inštalácie Kubuntu) zmenšíš windows NTFS partíciu na 1/3 a 2/3 ponúkneš pre Linux.
Po úspešnej inštalácii Kubuntu budeš mať dual-boot (Kubuntu+Win) a toto je doporučený postup.
Ja som sa vyjadril nepresne. Myslel som to tak, ze ak zistim, ze mi trebars v Linuxe nefunguje touchpad alebo neviem nastavit vyssie rozlisenie ako nejakych 800x600 a budem chciet NB vratit (v ramci sluzby vratenia tovaru bez udania dovodu), tak aby som im to mohol vratit bez "poskodenia" SW vybavy NB (tam asi patri aj vlastne rozdelenie diskov). Preto som povazoval moznost vyskusania Live Kubuntu za najlepsiu... myslis teda, ze mam istotu, ze ak vsetko pojde v Live, tak to pojde aj po nainstalovani?
Podľa toho, čo si poskytol ako link na Tvoj budúci stroj, má predinštalovaný Windows 7 Home Premium.
Opäť Ti opakujem, že si jednoducho v Správcovi diskov pod Win7 zmenšíš NTFS partíciu na 1/3, tak ako som Ti už písal vyššie a potom spustíš inštaláciu Linuxu.
Je potrebné upozorniť všetkých nováčikov, ktorí chcú na predinštalované Win7 inštalovať ako dual-boot Linux, že existujú aj iné a rovnako kvalitné a užívateľsky prívetivé linuxové distribúcie, používajúce KDE prostredie, nielen Ubuntu/Kubuntu. VŠETKY Z NICH inštalačne nakopneš cez LiveCd.
ak máš o nich nejaké otázky, užívatelia príslušných distier Ti ich radi zopovedia.
:-)
Co sa tyka Kubuntu, pouzivam ho uz roky a som velmi spokojny, preto nemam dovod menit :).
K tomu wubi - Kubuntu by malo ist. Akurat tam hned na zaciatku treba zmenit Ubuntu za Kubuntu.
Tu je jedna, kde si nájdi v zozname Tvoj Toshiba laptop.
http://www.linux-on-laptops.com/toshiba.html
:-)
Odporucam vypalit obraz na DVD -- o tom ci mas recovery DVD a pod si precitaj v prirucke od notebooku, pripadne aky udava vyrobca postup pre reinstall systemu win.
=> ked mas napr. recovery DVD / ja mam tiez a mam toshiba satelite A300D-15H/ tak je to jedno co porobis s windowsom a aj ako rozdelis disk pretoze ak pustis obnovenie systemu z DVD tak si sformatuje cely disk a nahodi system tak ako si ho mal ked si ho dostal od vyrobcu
Aspon tak je to u mna neviem ako u teba, ale odporucam precitat tie knizocky k tomu.
Staci ked dnu strcis instalacne DVD pouzijes kluc s notebooka a nainstalujes tu verziu /Visty, XP alebo Seven/ ktoru mas /cize napr. Home Premium/ aktivujes a ficis bez problemu.
Je uplne jedno ako mas rozdelene disky, pripadne ze tam mas linux napr.
V pripade opravy to v servise formatnu ked budu musiet. Servisakom to moze byt jedno co tam , aj keby tam bol Mac OSX.
Ten linux by mal ist bez nejakych vacsich problemov.
2. na tom laptope ti urcite pojde bez nejakyx vacsix problemov - ubuntu 9.04 - 10.04, sabayon 5.3, mint 7 - 9, fedora 12 - 13, omega 12, pclinuxos. ja som sice vacsim zastancov gnome ako kde, ale povedal by som, ze kubuntu, alebo aj niektore ostatne distribucie zo spominanyx, ktore maju aj kde, by rovnako nemali byt problem.
vela stastia