Ktorý linux mi pofičí na notebooku
HP Compaq Presario CQ61
3GB RAM
AMD Athlon X2 M300 2.0 GHz
ATI Mobility Radeon HD 4200
Bolo by dobré aby neboli problémy s ovládačmi
Čo sa týka používanie bolo by to najmä na net (hry možem hrať aj na wine).
Opäť hovorím, že som s Linuxom ešte nikdy nerobil, tak nech to nie je taký, že s ním ani nepohnem :D
Dík
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Keď sa zapáči, tak môžeš použiť Wubi. Ten dokáže existovať tiež v súbore (bez rozdelenia disku), ale už sa rovno štartuje namiesto Windos. Ak aj v ňom pôjde všetko potrebné, tak môžeš prestúpiť do tretieho levelu. Rozdelíš disk, a do voľnej oblasti priamo nainštaluješ Linux.
Možno je to príliž veľa možností, ale iné operačné systémy nemajú oficiálnu moźnosť !vyskúšaj pred zaplatením. Možno aj reto, že večšina Linuxov je zdarma a pre ľudí.
Asi to skúsim najprv tak. Už som tak raz mal XP.
O Wubi som ešte nepočul, tiež určite skúsim.
Určite skúsim dík.
Takže pohodka.
A hlavne to bude mat vyhodu pri prechode na WUBI kedze ten bol vymysleny priamo pre Ubuntu.
Takže môžeš vyskúšať aj napríklad Open Solaris, rôzne BSD Unix-y, Haiku a pohrať sa s nimi.
Skus live, ja som si ho nahodil na 2GB SD kartu a slape v pohode. Zvlast ked nemam dvd mechaniku, okrem toho netrci z booku.
Prave odskusavam Ubuntu 10.04 netbook edition.
Postupuj podla tohto navodu a pojde na 1 pokus.
http://www.ubuntu.com/netbook/get-ubuntu/download
Inak, ked sa rozhodnes pre niektoru distribuciu, tak pri instalacii ti da na vyber aj moznost ponechania windowsu-dual boot.
Takze najprv live skusanie, hoci aj niekolko distribucii a potom sa rozhodni.
Ešte dobrá rada: ja keď som na Linuxe začínal, stále som sa snažil cez Wine rozchodiť programy, ktoré som používal na Windowse. Po čase mi doplo, že tento spôsob nemá zmysel. Oveľa lepšie spravíš, keď si definuješ účel, na ktorý si daný windowsový program používal a pre tento účel budeš hľadať linuxovú aplikáciu, ktorú na linuxe veľmi ľahko nainštaluješ. Namiesto photoshopu používam Gimp, miesto Vertrigoserv používam XAMPP, Miesto Win playeru a PowerDVD Amarok, VLC, MPlayer, miesto Microsoft Office OpenOffice, miesto PSPad Geany a Quanta plus, na C++ sa mi výborne hodia KDevelop a Code::Blocks, na Javu NetBeans, atď.... Pod Linux máš aj špičkové programy populárne v odbornej verejnosti, z ktorých niektoré sú ešte lepšie, ako tie platené pod Windows.
a ak zacinas, mozes vybrat nieco pre zaciatocnikov. napriklad ubuntu a rozne jeho "klony", taktiez nova mandriva je celkom fajn. distribucii pre zaciatocnikov je viac
pozri napriklad sem: http://linuxos.sk/KnowledgeBase_show_entry/193/index.html
Predpokladám že sa vyskytla prvá drobnosť, chýbajúci alebo nesprávny ovládač pre ATI kartu. Skús či niečo urobí ak naraz stlačíš tri klávesy:
CRTL+ALT+F1
Potom by sa mal objaviť textový login (biele na čiernom). A v ňom sa dá dať sudo apt-get update a sudo apt-get dist-upgrade a nejaký dpkgs parametrom reconfigure.
Neskor som si uz radsej urobil instalacne usb a z toho som skusal ako s live, bez instalacie.
Asi by bolo najlepsie stiahnut si posledny vanilla kernel z kernel.org a nakompilovat si ho na potreby pocitaca (pravdepedobne ho tym aj zrychlis, teda minimalne boot)
okrem toho je to nova verzia, bude trvat nejaky cas kym sa to poriadne vyladi.
suhlasim ale ze mint zalozeny na ubuntu i debiane (a vravelo sa tiez kdesi volaco o fedore) je fajn.