samba server - samba klient : skript na mapovanie domovských priečinkov
Mám PC sieť, v ktorej mám win XP a linux Mandriva stanice. Server som postavil na OS Linux debian etch. Autentifikáciu uživateľov a zdieľanie priečinkov riešim cez samba server. Windows stanice nemajú problém, do domény sa prihlasujú, a disky mapujem pomocou jednoducheho skriptu na serveri. Trochu väčší problém mám s linux stanicami.... do domény ich prihlasujem pomocou samba-winbind, konkrétne to používa modul pam_winbind.so . Len neviem akým spôsobom vytvoriť skript, ktorý by mapoval uživateľovi home disk.
Za rady vopred ďakujem.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Skúsim si nájsť čas a pozrieť sa na možnosti, ale skôr ako večer to nebude.
Stačilo:
1. stiahnuť a nainštalovať si rpm balíček pam_mount
2. v adresári /lib/security/ treba nastaviť súboru pam_mount.so spustiteľný príznak.
3. Keďže už som používal autentifikáciu pomocou winbind, tak som do súboru /etc/pam.d/system-auth-winbind vložil pam_mount nasledovne:
#%PAM-1.0
auth required pam_env.so
auth optional pam_mount.so disable_pam_password enable_interactive
auth sufficient pam_winbind.so
auth sufficient pam_unix.so likeauth nullok use_first_pass
auth required pam_deny.so
account sufficient pam_winbind.so
account required pam_unix.so
password required pam_cracklib.so retry=3
password sufficient pam_unix.so nullok use_authtok md5 shadow
password required pam_deny.so
session required pam_mkhomedir.so skel=/etc/skel/ umask=0022
session required pam_limits.so
session required pam_unix.so
session optional pam_mount.so use_first_pass
4. Potom už len stačilo nastaviť mountovanie adresarov v subore /etc/security/pam_mount.conf. Ja som nastavoval v domene MOJADOMENA , na servere s nemom server, kde mali uživatelia domovské adresáre /home/MOJADOMENA/meno, aby sa im na plochu namapovali 2 priečinky...jeden s domovským a jeden so zdielaným adresárom. Príkazy volume vyzerajú nasledovne:
volume * smbfs server & /home/MOJADOMENA/&/Desktop/disk uid=&,gid=&,dmask=0751,workgroup=MOJADOMENA - -
volume * smbfs server 'zdielany' /home/MOJADOMENA/&/Desktop/materialy - - -
po prihlásení do grafiky sú na ploche namountované adresáre disk, a materiály s príslušnými právami.
Tomáš, dakujem za pomoc.