Zmensenie /root, zvacsenie D:
1.loader Vista (primarny)
2.loader W7(primarny)
3.rozsireny: 5.DATA (logicky)
6.linux (primarny)
7.swap (primarny)
kde 6. (/) ma zbytocne 100GB, z ktorych by som vacsinu vratil spat do DATA (D:), ktore mam pristupne z W7. Rad by som Vas poziadal o nejake tipy k programom ktore by bolo idealne (free :)) pre moj problem, resp. ci je vobec mozne odseknut z jednej paricie a odseknutu cast zlucit s inou, alebo nejake ine rady k usporiadaniu disku, predtym ako na to vlitnu
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
nasledne do pc strc live cd na ktorom je gparted napriklad ubuntu alebo gparted live
otvor spominany gparted a sprav vsetky potrebne zmeny
pravdepodobne budes musiet presuvat data co bude trvatbdlho a nikto nezaruci ich bezpecnost
ked nebudes vediet qko dalej znovu sa ozvi dakto uz poradi
a k gparted, zvladne "odseknut" z particie linuxu a spojit to do jednej logickej? nebude treba nejak zrusit i tu povodnu logicku a zo vsetkeho volneho miesta vytvorit novu?
Ak by boli tie dva disky (6 a 7) z rozsirenej oblasti umiestnenej v primarnej oblasti (3), tak parted zmensi linuxovy oddiel, presunie ho a zvecsi disk cislo 5. Bude to chvilu trvat, ale ...
PS.: tiez odporucam zalohu, aspon na par dni kym si neoveris konzistenciu dat.
nemam co zalohovat, filmy, hudba dokumenty.. nic, novy zaciatok :)
1. uz som mrkol na geparted ako vlastne vyzera, a ci som to pochopil, pod extended (uz som si to pozrel) mam DATA (ntfs), linuxovu particiu a swap (v takom poradi), teda ak budem zmensovat linuxovu tak vytvarat budem alokovane MB pred nou aby som nasledne mohol do nich hned rozsirit DATA, pocas tohto procesu predpokladam ze linux je na zaciatku particie (cast ktoru chcem uvolnit), takze data sa budu presuvat do casti ktoru som im vyhradil ("dozadu")
2. ak sa pri tom prenose nieco dosere tak cao ubuntu, cao zavadzac, co potom?reinstall ubuntu? malo by to nahodit novy zavadzac
2) ano, pochopitelne. Zavisi od typu chyby ci to bude treba odinstalovat alebo staci obnovit zavadzac z LiveCD Linuxu. Len neviem ci nebude vhodne pred tym este jednoducho obnovit Win zavadzac, uz som abudol ako tie windosy funguju.
Zatial som ziadne chyby nezaznamenal, bootuje v pohode W7 aj Ubuntu.
Dakujem za rady!
Pozri na http://gparted.sourceforge.net/screenshots.php Je v repozitároch Ubuntu.
Pre inštaláciu spusti terminál a zadaj sudo apt-get install gparted Pomocou neho môžeš zväčšovať, zmenšovať partície a robiť iné psie kusy. Odvážnym patrí svet, nemalo by sa nič stať pokiaľ partíciu nezmenšíš pod veľkosť uložených dát. Dôležité veci vždy pred takýmto úkonom zálohuj.
pri instalacii gparted by som aj tak musel vypalit live CD, ci?