Výber distribúcie
po dlhšom čase plánujem zmeniť distribúciu. Do mojej pozornosti sa dostalo hlavne openSUSE, Fedora, Arch, Slackware, Mandriva, CentOS. Viem, že sú medzinimi všelijaké rozdiely, no konkrétnych používateľov daných distribúcií by som poprosil, či by nemohli o tej svojej napísať krátky príspevok, prečo si ju zvolili+nejaké využitie. Samozrejme budem rád, keď napíšu aj tí, ktorých distrubúcia vymenovaná nebola, a chceli by sa podeliť. Ďakujem. (poznámka-netreba nič dlhé, myslím skutočne len v skratke)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
(a ironia ze mnou najoblubenejsie distribucie, teda ubuntu based vsetko mozne, oficialne ubuntu, debian ci pclinuxos sa do tvojho vyberu nedostali) :)
Znalostnú databázu vyskúšam, generálne mi ide hlavne o spoľahlivú a výkonnú distribúciu, s relatívne pekným prostredím, podporujúcu 64bit technológiu, Ćiastočne pc plánujem využiť aj ako server, ale zatiaľ ostanem pri zameraní na štandardné používanie.
Keď chceš silou mocou vyskúšať niečo nové a máš čas sa "hrať", experimentovať a učiť sa, vyskúšaj Arch Linux
Je to iba Tvoja vec, ktorú distribúciu použiješ. Kedysi nám súdruhovia opakovali stále, koho máme ľúbiť (odpoveď je ZSSR). N a pozri, ako to s ním dopadlo ??!!
;-)
Lepšie urobíš, keď začneš edzi svojími rovesníkmi a sú-druhmi rozprávať a rozširovať, že používaš niečo nové, čo sa volá LINUX. Čo povieš na ten návrh ?
Ak by nevyšiel ten Debian teda (na čo, si aj napriek v podstate malej časovej náročnosti nechám kvôli škole, nechám piatok/sobotu), asi sa pozriem konkrétnejšie na vyššie spomínané distribúcie. Ináć chválim komunitu na fóre za ochotu a rýchlosť odpovedania :)
Pogoogli si na nete portage,emerge a USE flags a zistis o com to je.
Navyse sa da vhodne pokonfigurovat portage tak, aby tahal ked je to mozne prebuildene package (vacsinou su dostupne tie so vsetkymi flagmi, co je vlastne to iste, co ponuka ubuntu a zhruba rovnako pomale).
Najvacsia vyhoda Gentoo je prave ta kompilacia, pretoze hociaky soft sa pri kompilacii da rozne nastavovat pre kompatibilitu s inymi programami, povedzme taka alsa (,,manazer zvuku") prichadza v gentoo s flagmi pre alsu, oss, pulse-audio pricom vyuzivas pravdepodobne len tu alsu (su si viac menej ekvivalentne v pouziti, ale alsa je naj).
Cize vlastne v ubuntu ti pribalia k software balast pre zachovanie kompatibility s programami. V gentoo ak nejaky stary soft vyzaduje oss, ma prednastaveny use flag co znamena ze prekompiluje nevyhnutne package tak, aby sa tato podpora pridala.
Len tak mimochodom, uz pri instalacii si mozes zvolit USE ake chces alebo nechat predvolene (pocas instalacie vyberas takzvane profily, e.g. server, desktop, desktop-gnome a tak, podla toho co chces pouzivat).
V kazdom pripade ak mas zvolene take flagy, ako pouzivas tak mozes podstatne zrychlit beh programov, znizit ich narocnost na RAM popr. ak nejaka cast pada jednoducho ju vypnes, co sa v pripade ubuntu like packageov neda, tam sa bud zmieris s tym, ze to pada alebo stiahnes zdrojak a nainstalujes to manualne.
Tot holt taky nahlad na Gentoo :)
vyzerá to zaujímavo. Zatiaľ ste ma docela presvedčili, určite sa pozriem aj na Gentoo. Je fakt, že nie som nejaký profesionál, ani nevidím príliš hlboko do sytému - ale, osobne si myslím že ma opravovanie problémov baví pomaily viac, ako samotné použitie počítača. (Možno aj preto chcem zmeniť distribúciu).
Tak to Ti slúži ku cti.
:-)
Tentokrát by som chcel (už len preto, že mi to procesor dovoluje) použiť 64-bit systém. V ponuke inštalačných balíkov je samozrejme na výber viacero architektúr, takže rozmýšlam ktorú si vybrať. Mám v tom skutočne zmätok (ani wiki moc nepomohla), tak skúsim vykresliť svoje predpoklady (potom môžete opraviť,)
x68 - považujem za štandardných 32 bitov.
i386, i686 - 32 bitov nie?
x68-64 - 64 bitov
amd64 - ??
Ďakujem za odpovede..
processor : 0
vendor_id : AuthenticAMD
cpu family : 16
model : 4
model name : AMD Phenom(tm) II X4 810 Processor
stepping : 2
cpu MHz : 800.000
cache size : 512 KB
physical id : 0
siblings : 4
core id : 0
cpu cores : 4
apicid : 0
initial apicid : 0
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 5
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx mmxext fxsr_opt pdpe1gb rdtscp lm 3dnowext 3dnow constant_tsc nonstop_tsc extd_apicid pni monitor cx16 popcnt lahf_lm cmp_legacy svm extapic cr8_legacy abm sse4a misalignsse 3dnowprefetch osvw ibs skinit wdt
bogomips : 5217.02
clflush size : 64
cache_alignment : 64
address sizes : 48 bits physical, 48 bits virtual
power management: ts ttp tm stc 100mhzsteps hwpstate
Podľa Tvojich info ten procesor je od AMD - informácie sú tu.
Predpokladám existenciu : AMD64 technology a
tiež AMD-V (virtualization) technology. Preto jednoznačne 64-bit distribúciu pre AMD.
Druhá otázka: bol by ešte niekto taký dobrý, a popísal mi (aj odkazom), ako do toho všetkého zapadá i386 a i686? ďakujem
Použi na inštaláciu distribúciu označenú ako typ x86_64:
Začni napr. s Fedora 13 (alebo s inou distrib)
A zas IA64 je z ineho sudka. Jedna sa o architekturu Itanium na ktorej bezia priemyselne servre o pre nas neuveritelnom vykone. Kto mi neveri, tak nech si najde mainframe a vyskusa na nom databazu a porovna to s tym co povazuje za vykonnejsie.
PS nie x68 ale x86.
Kazdopadne si pozri aspon tu linku co sa tu vyskytla, na nej to uz urcite bude vysvetlenepodrobnejssie.
32 bit sa pouziva kvoli kompatibilite, pretoze moze sposobovat problemy a navyse prekompilovane package maju arch problem, musia byt spravene na 2x (minimalne), aby pokryli zakladne platformy. Tiez byval problem s 64 bit flashom, to vyriesili vydanim 10.2 pred par dnami.
V Gentoo sa to neriesi, pri kompilacii nebyva problem (vyber 64bit sa robi pri instalacii, su dva navody pre jedno i druhe + navyse v cestine)