mam jednu zaludnu otazocku, ked postavim RAID 1+0, to znamena ze budem mat 4 disky: A B C D,
A raid 1 ----- AB B \______________ raid 0 C / raid 1 ----- CD D
teraz mi nedaj boze odide v jeden ten isty den disk B a o hodinu na to aj disk C, bude to katastrofa? podla by nemala byt... problem by mal nastat, ked by v jeden den odisli dva disky v jednom RAID1, alebo sa mylim?
dakujem za objasnenie
a ked som uz tu tak este jedno potvrdenie :)
rychlost takto postaveneho RAID by mala byt 2x taka ako rychlost najpomalejsieho disku v tomto RAIDe?
na tej doske je podpora SW raidu pre linux: Podpopra SI MegaRAID technologie (pro Linux i Windows): podpora softwarového RAID 0, 1, 10)
jedine ze by som sa vyprdol na ten RAID na doske? a spravil tam SW RAID6 priamo v linuxe - bude tam bezat DEBIAN
nepoznam sice moc LSI radice (mohol by sa vyjadrit niekto kto ma realne skusenosti), ale ak by si zvazoval ten sw raid na urovni biosu, tak to neodporucam, ak by sa doska pokazila, tak na pristup k tomu raidu budes potrebovat rovnaku dosku (mozno bude stacit aj ina ale urcite rovnaka verzia fw), co moze priniest komplikacie, ja som zastanca ze ak sw raid tak jedine mdraid (mdadm), ak sa nieco pokazi na doske, disky sa prenesu na iny stroj a spusti sa mdadm assemble, a rychlo mozes pracovat...
ten LSI MegaRaid nepoznam a neviem aky ma performance, mohol by niekto napisat co to pouizva...
ak budes mat cas tak mozes potestovat rozne kombinacie sw/hw raid... raid 10... raid 6 a hodit sem vysledky, rad by som si to pozrel ;)
Ako to teda priblizne funguje? Linuxovy softverovy mdadm pouziva pre RAID5 funkciu XOR, ktora je komutativna, asociativna a hlavne plati nieco ako (A xor B) xor A = B. Uvazujme teda, ze mame N diskov, pricom jeden stripe je jeden sektor (pre zjednodusenie). Na prvych N-1 diskoch mame ulozene v prvom sektore data a na N-tom disku mame paritu spocitanu tak, ze vzajomne vyxorujeme tie prve sektory na vsetkych N-1 diskoch. Ked chceme zmenit prvy sektor na povedzme prvom disku (oznacme nove data ako A'), tak nam staci precitat ten dany sektor (nech je to A) z prveho disku, precitat paritu (nech je to P) z N-teho disku, urobit operaciu P'=P XOR A XOR A' a zapisat prvy sektor A' na prvy disk a novu paritu P' na N-ty disk. Cize pri kazdom zapise staci naozaj zapisat na prave dva disky, problem je, ze musime predtym precitat stare data. Pri RAID6 je to to iste, len v ruzovom a teda naraz pracujeme s troma diskami.