problem s linuxom
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
df -h
suborovy system velkost pouz. dost.
/dev/sda9 8,1G 8G 100% 0
takze neviem, ci nie je teda zaplnene miesto......ako uvolnit miesto?prosim postupnost krokov pomaly a zrozumitelne, som len laik
Podľa toho výpisu máš zaplnený disk
/dev/sda9
2) nabootovat
3) pozriet particiu
4) nieco tam zmazat, presunut na ine disky
tip: ak mas v tom livecd program filelight (to ma len minimum distribucii s KDE) alebo baobab (bezny gnome program), tak ich pouzi. su urcene na lokalizovanie toho, co mozes kludne vyhodit a vela miesta zabera :)
Veď predsa nabootuješ cez LiveCD len a len preto, aby si sa dostal na tú disk/partíciu, ktorú máš úplne zaplnenú (bohvie čím), zmazal alebo premiestnil si súbory, ktoré chceš/môžeš vymazať/premiestniť a takto si vytvoríš dostatok voľného miesta na tejto partícii. Keď potom nabootuješ normálnym spôsobom, nič sa nemení s tvojím Linuxom.
- mam na notebooku nainstalovny Windows Vistu a Linux-Kubuntu, a bezat moze iba jeden operacny system, ako mozu bezat subezne, neviem....poradte
- som, da sa povedat celkom slusny uzivatel, ale nie programator, poradte, kde sa mozem naucit pouzivat Linux?
- v KUBUNTU pouzivam najma openoffice,internetovy prehliadac a este zopar veci, nakolko som v linuxe iba zaciatocnik
problem nastal, ked som v open office robil tabulku a notebook mi zamrzol tak , ze sa vobec nedal vypnut, a nechal som ho bezat asi pol hodinu, aj tak nereagoval na nic, takze som musel vytiahnut natvrdo bateriu....a asi tym sa to stalo....
- stale sa mi aj po zadani spravneho hesla objavuje to iste okno na prihlasenie, cez to iste heslo mi ide sa prihlasi aj cez konzolu, ale dalej aj po vyskusani vsetkych variacii sa dostat do grafiky mi to skratka vyhodi eror.....a neviem si s tym uz rady, takze Vas vsetkych poprosim, ak mi budete neico odpisovat, piste to ako pre uplneho zaciatocnika
zatial vdaka
startx
), to je jedna z variant, ktora ma napada ...
subor. sys. ; Size ; Used ; Avail. ; Use% ; prip
/dev/sda2 ; 12G ; 2,7G ; 8,3G ; 25% ; /
udev ; 1,5G ; 4,0K ; 1,5G ; 1% ; /dev
Tmpfs ; 605M ; 828K ; 604M ; 1% ; /run
none ; 5,0M ; 0 ; 5,0M ; 0% ; /run/lock
none ; 1,5G ; 88K ; 1,5G ; 1% ; /run/shm
/dev/sda5 ; 282G ; 237G ; 31G ; 89% ; /home
df: "var/lib/lightdm/.gvfs" : pristup odmietnuty
v /home som zmazal este nejakych 4-5G. Mate nejake dalsie tipy??
Ubuntu pouzivam ako jediny OS. (ospravedlnujem sa za ten otrasne vyzerajzuci vypis - lepsie som to nevedel)
Dakujem
Ak ta pojde prihlasit cez GDM, chyba bola v LightDM, a ak budes chciet problem vyriesit a nie obist, mozes si cez dpkg-reconfigure gdm nastavit spat lightdm a testovat v com je chyba.
df: "var/lib/lightdm/.gvfs" : pristup odmietnuty
Neviem vsak co znamena ze sa nedokaze prihlasit.. Blizsie nespecifikoval ako sa to sprava a ku tomu vsetkemu som od ubuntu velmi pekne daleko, takze len na slepo triafam.
A ohľadne ubuntu, tak jediný problém čo som na tej distribúcii zažil s prihlasovaním bol že nemali ešte zmigrované prihlasovacie skripty a tak to vyzeralo ako keby to neakceptovalo heslo. Ale, to bolo ešte pred tým, ako tá verzia vyšla. Niekedy uprostred leta.
Čiže, pokiaľ chalan nešpecifikuje chovanie (čierna obrazovka, disk bliká, monitor píše out of range alebo signálka má inú farbu ako keby počítač bol uspaný alebo vypnutý), tak sa dá len poradiť aby skontroloval logy alebo ich niekam zavesil nech sa na to pozrie človek čo tomu rozumie. A tak isto môže aplikovať posledné záplaty a overiť ovládač. Všetko to sa dá aj cez sieť (ssh) ak už v ubuntu štandardne vyhodili prihlásenie cez teztový režim prísrupný napríklad cez CTRL+ALT+F1.
Vytvor si ďalšieho užívateľa a na ňom sa s tým pohraj. Možno si niečo odinštaloval, alebo nemáš dostatočný výkon na grafike pre 3d desktop kôli absencii správneho ovládača.