Bluefish
Chcel by som zacat s php na linuxe Ubuntu v nejakom slusnom editore....uz mam komplet LAMP a editor Bluefish....problem je v tom ze neviem ako spustit,kompilovat nejake html s php aby sa mi to zobrazilo v Mozille....ked dam "zobrazit v prehliadaci" tak sa nic nedeje.....neviem ci sa to ma nejako prepojit s apache serverom alebo co.....prosim vas poradte mi.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Skús toto:
sudo apt-get install apache2 php5 libapache2-mod-php5 php5-mcrypt php5-mysql mysql-server mysql-client php5-gd
a toto:
sudo aptitude install libssh2-php php5-cli php5-cgi
Po nainštalovaní sa určite ozveš =D
Ale teraz k tej ehm, "kompilácii", ešte raz, čo chceš kompilovať pre boha ? =D
uz som to nainstaloval ale neviem co mi to pomohlo :) ..... ja by som chcel graficky editor v ktorom sa mozem ucit php.....
mozno to nie je ten najspravnejsi vyraz (som novacik a dufam ze aj ja sa raz zasmejem na tom ake hluposti som pisal) .....myslel som pod tym ze napises kus php kodu stiknes nejaku klavesu a ukaze sa ti to v napriklad v Mozille....
Obsah php súboru sa nemá zobraziť, má sa skript spustiť.
Keď už ide o to spúšťanie z konzoly, stačí otvoriť konzolu, a spustiť skript za pomoci "php /cesta/ku/skriptu/skript.php"
Takže v Geany v spodnej časti zobraziť si "Terminal" a priamo v ňom je možné spustiť php skript.
Ale je to praktickejšie a reálnejšie testovať to na 127.0.0.1 ( áka http://localhost ). Btw. na localhoste je väčšinou po defaultnej inštalácii "It works!" , a nie Directory index.
Už som to tu písal, prepáč.
Možno som spravil celkom pekný skok v mojej správe, ale už to tak je.
Zobral som to skôr z môjho pohľadu, keď som ja inštaloval Apache atp. Dávalo mi väčší zmysel, keď som vedel, ČO inštalujem a nie, takto, ako to rieši LAMP.
Myslím, že toto by mu viac prospelo, no nevylučujem možnosť, že si to mýlim s tým, čo písal Dare_devil.
A okrem toho, nepatrím medzi licencovanú odbornú pomoc. Možno som spravil chybu, uznávam, možno som ho doplietol, so, "php-ckar", prepáč ;)
A Tibor, neposielaj ma prosím ťa pozerať rozprávky alebo niečo mi kázať, ďakujem.
Respektíve s PHP pod linuxom. Nainštaloval som BlueFish, Apache, Mysql, PHP ako radil Michal Malík, ale nikde v bluefishi som nenašiel ako mnou napísaný skript spustiť, resp. skompilovať.
sudo su
tým sa dostaneš na "administrátora"
potom napíš :
chmod 777 -R /var/www
a vypni konzolu.
Týmto urobíš to, aby si si mohol aj ako bežný užívateľ a nie administrátor editovať zložky v tvojom /var/www/
Vo /var/www/ si vytvor zložku napr. "test", a do nej si ulož "testovaci_skript.php" napr. s týmto obsahom:
<?php
echo "Ja som tester!";
?>
Potom otvor tvoj oblúbený prehliadač, zadaj adresu http://localhost/test/testovaci_skript.php a tým php skript spustíš
Ale firefox mi akurát ponúkol daný súbor na stiahnutie...
Diky za help..
sudo su
# prihlásenie na root (super user)potom:
/etc/init.d/apache2 restart
sudo tasksel install lamp-server
to by sa malo o všetko postarať :) Potom skús znova spustiť ten súbor.
Heslo ktoré bude od teba pýtať pri inštalácii je heslo pre užívateľa do databáz, ktoré možno neskôr budeš používať. Nezabudni ho.
Tie all in one riesenia nemam rad. To som pouzival pri windowse. Najradsej mam vsetko po jednom nech viem, co tam davam..
Ako sa zapínajú chybové hlášky..
Nič mi totiž nehlási, aj keď vynechám bodkočiarku, proste ostane len biela obrazovka vo firefoxe.
A ešte jedna vecička. printf("A \n B"); mi vôbec nespraví nový riadok :(
K tým chybovým hláškam, v termináli zadaj toto:
sudo gedit /etc/php5/apache2/php.ini
Poprípade si vyber iný textový editor.Potom skús 334 riadok (mal by tam byť riadok: display_errors = Off
Ten riadok, to bol len čistý tip, aby som ti zjednodušil prácu.
Keď to nebude na 334. riadku, hľadaj toto:
display_errors = Off
Potom, v tomto súbore nájdeš aj oveľa viac vecí, skús sa s tým pohrať. :)
Ešte k tomu vypisovaniu errorov. Keď ti náhodou tá zmena z:
display_errors = Off
nadisplay_errors = On
nespraví nič, skús restartnút apache:sudo /etc/init.d/apache2 restart
čo sa týka chybový hlášok tak, tak na začiatok súboru si hneď po <?php napíš
error_reporting(E_ALL);
Ak to chceš zapnúť globálne, nech chyby zobrazuje furt a nemusíš to na začiatku každého súboru písať, tak hľadaj cez google ubuntu apache display errors ,určite niečo nájdeš. Trošku už skús samostatne
error_reporting(E_ALL);
už tam má dávno napísané, takže viď. moj príspevok vyššie. :)