Wifi router z linuxoveho stroja
Na Ubuntu som si všimol funkciu vytvoriť novú wifi sieť alebo také dačo..... chcel by som niečo také na debian lenny bez grafiky, wifi kartu mám, chceme si s kamarátmi vytvoriť hráčsku a file sieť. Stroj je WMU-6000FS s preflashovaným firmwarom a s nahratým debian linuxom, jednoducho zrobiť z neho wifi router. Please help.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Inak, čo bolo prosím Ťa od veci na odpovedi
iwconfig
? Ten je dostupný aj pre debian armel. Aspoň mňe tam vždy fungoval.SET failed on device wlan0 ; Invalid argument.
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
eth1 no wireless extensions.
sit0 no wireless extensions.
wmaster0 no wireless extensions.
wlan0 IEEE 802.11bg ESSID:""
Mode:Ad-Hoc Frequency:2.437 GHz Cell: Not-Associated
Tx-Power=21 dBm
Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2352 B
Encryption key:off
Power Management:off
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
Ja potrebujem na mode: master
ale cital som tam daco aj o modprobe ze tam treba nieco nastavit.
Takže deaktivuj ten interface a skús znova...
Ale, to je už tvoja vec.
iwconfig wlan0 mode master
tak je to dost o hovne. Dufam ze si to robil ako root.ifconfig wlan0 down
a potom pouzi iwconfig. Alebo monzno prave naopak, ze musi byt up.Mimochodom, toto sa deje aj na bežných WiFi kartách v notebookoch a desktopoch, nielen na krabičkách s anténkou.
Kontaktovať toho týpka čo Ti ten firmware upravoval nemôžeš, a zmenit firmware na nejaký čo zvláda tú funkcionalitu nechceš. Ak je tento stroj jedným zo zdrojov tvojho komerčného podnikania, tak skús komplexné riešenie od MikroTik. Ich OS si plne rozumie s ich HW a všetky tie serepetičky zvládne ľavou zadnou.
Ak je tvojou prvoradou podmienkou ostat na sucasnej verzii Debianu ktory Ti tam dal ten typek (alebo si to bol zrazu ty), tak vymen WiFi kartu v tom routeri za inu ktoru plne podporuje ten Debian. Len si daj pozor aby si neroztrhol viacvrstvy plosny spoj. Alebo si niekde splas nejaky lacny WiFi AP s ktorym to prepojis a on bude mat potom funkcionalitu poskytovania WiFi bodu..
Z mojeho pohľadu si sa dostal do slepej uličky tým že nechceš použiť SW ktorý spĺňa požadovanú funkcionalitu. Problém je v tom, že si použil nejaký modifikovaný firmware u ktorého si už ani nemôžeš overiť či bol pre tvoje železo. Ten upravený FW jednoducho zmizol zo sveta, a asi mal na to dôvod. Keďže takto zanikol, tak oprava alebo hoci aj overenie jeho funkcionality či pridanie nových vlastností doň je nemožné. Proste, stroskotal si na zombíkovi.
Máš nejaký dôvod trvať na mŕtvom builde FW?
Ja by som o jednom vedel, ale nepredpokladám to.
Na upravenom FW beží wifi, FTP, SAMBA v poho takže nechapem prečo sa tu stále točí o FW kt. nepoznalo príkaz rmdir:) chapeš? Mne ide o to rozbehať wifinu na debiane...
2.) Nejde mi v iwconfig prepnut do master modu
Presne toto som zažil aj ja. Chytil sa mi až štvrtý alternatívny firmware. Ale, ako myslíš.
Takže teraz tvrdíš že máš na tom routeri pre zmenu Ubuntu aj s klikátkom, takže padla bašta kôli ktorej si tam nemohol dať iný FW.
Na notebooku mám Ubuntu 10.04 ci dajak tak,,,,
To som tym chcel povedat ze na servri nemam ubuntu ale DEBIAN vid moj podpis!!
Mas Router v ktorom mas upraveny firmware. Ako pises, tak jedina uprava toho firmware bola v pridani sluzby telnet cim sa stal ten router zrazu servrom s distribuciou Debian a sam tam naskocil aj ssh. Prestavenie WiFi karty do modu AP Ti tam vsak nefunguje, funguje len mody Ad-Hoc a Klient.
Dalej pises ze sa pripojis na ten router len ked na Ubuntu vyklikas Ad-Hoc siet. To je pochopitelne kedze ten router je nakonfigurovany aby komunikoval ako Ad-Hoc ale enviem ako tato nepodstatna informacia suvisi s tvojim problemom.
Ale, jedno mi nejde do hlavy. Si si isty ze ten firmware co upravoval ten typek, presne ten firmware co zmizol z internetu takym sposobom ze po nom neostal ani dym, tak ze ten firmware bol pre tvoju verziu toho routera? Ten chlapik sice tvrdil ze je zalozeny na povodnom FW od vyrobcu, ale ta nemoznost aktivovania AP nasvedcuje niecomu inemu. Z najvecsiou pravdepodobnostou ten FW nebol pre tvoju dosku v tom routeri kedze sa tam neaktivoval plnohodnotny ovladac ktory vyvijal vyrobca, ale nieco co funguje len ako klient. Teda bezny ovladac ktory nie je primarne urveny pre vytvaranie pristupovych bodov. A skusit iny firmware nemozes aj napriek tomu ze v pohode mozes pridat do grubu jednu polozku a na disku vytvorit novu particiu pre inu distribuciu, alebo tam dat jadro a ovladace z povodneho firmware dodaneho vyrobcom.
A najzaujimavejsie je, ze ten firmware co pouzivas je vlastne normalny debian pre ARM ci MIPS (aj ked ten typek uviedol prikaz na vytvorenie startovacieho mini systemu pre x86 co je logicka blbost), ale jadro tam je od bochviekial. Overit sa to uz neda, kedze ten FW build co pouzivas je uz de jure mrtvy. A to je jadro problemu. Nechces nahradit mrtvy build niecim co zije a co je aktivne podporovane. Nevolas sa nahodou Arino?
Takto: vlastne pôvodny firmware neposkytoval sluzbu telnet, bez tejto sluzby by som nemohol dat mini-grub do MBR, potom uz len stacilo dat prikaz na inom pocitaci debootstrap aby stiahlo zo siete verziu debianu a nahrat ho na server, poupravit menu.lst (v grube) restartovat router a bezi textovka debian lenny. Jadro je 2.6.29. A tie stranky zmilzli lebo ich nikto takmer nepuzival. Teraz keby som prehral firmware na ovislink origo tak by som stratil mozno nabootovania debian-u. Takze keby som urobil Ad-hoc siet znamenalo by to ze by som zacal vysielat siet kt. je "kazdy svojim panom"?
Debian nepouzivam zo ziadneho "frajerskeho pocitu".
Vidim ze tu asi odpoved nenajdem do rana:D takze dakujem za vase rady. Moze Lock
Ak si odmyslíme mierne nepresnosti typu:
Ten týpek iba dodal ku c3 aj telnet server o tom je celý firmware (Ten týpek úplne nahradil celý firmware vrátane jadra OS a tým pádom vynechal aplikáciu rt2500apd starajúcu sa o AccessPoint)...
Alebo, ak si odmyslime nezmyselné trvanie na už neexistujúcom builde ktorého jediným možným dôvodom bola existencia telnet servra (nachádzajúceho sa aj v oficiálnom firmware) ...
Tak si nemyslím že očakávaš odpoveď typu tak si stiahni zdrojáky toho firmware a aktivuj si v ňom ten nezabezpečený telnet server na ktorom Ti tak záleží.
Mňa zaujímalo že kôli čomu si si tam dal ten debian. Ak si potreboval funkcionalitu ktorú je pridať do pôvodného FW pre Teba silné sústo, tak je tu možnosť využiť alternatívny FW ktorý je podporovaný a funguje na tom stroji. Žiaľ dostal si sa do slepej uličky s tým trvaním na mŕtvom builde FW, a nechceš z nej von.
Takže Šťastný nový rok.
Takze tam daj bud dualboot (kedze ti tam startuje system cez grub) alebo to rovno nahrad kompletnym SW balikom ktory je podporovany.
PS.: ale ak chces umelo udrziavat zombie na hadickach, tak Ti to kazit nebudem. Len sa potom nediv ked Ti ruku nezdvihne a nezamava ked bude odchadzat.