2 Siete
Chcel som aby cez jedno eth0 som pristupoval iba na SSH v lokalnej sieti.A druhe eth1 ide do netu.
Skusal som to cez routovacie tabulky. Ale vzdy som sa odstrihol.
Mate radu?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
na vnutornu siet si daj firewall ak chces len ssh mat povolene.
skus popisat lepsie o co sa snazis :)
Vsetko mam uz nastavene. Ale aby si si to vedel predstavit.
Doma mam jeden vyradeny PC. Ma 2 sietove karty a to eth0 (LAN) a eth1(Wlan WiFi)
eth0 sa nachadza v mojej domacej sieti s netom(dede provider), pripajam sa cez ssh.
eth1 je druhy provider. resp. druhe internetove pripojenie. A ja potrebujem iba tolko ze pc sa na net pripoji cez eth1 ale stale stroj dokazem ovladat cez eth0 (ssh)
Tot vsetko :)
Jaké máš kde IPky, segmenty, masky, resp.výstup z
ip addr show
?A ifconfig
Dnes som doskusal:D musim domov resetnut....route del :(
Nepredpokladam ze by si sa snazil o nieco co zvladne WiFi router za par piv, teda o roaming WiFi. To sa robi inak.
Ja mam spravenu aj vo vnutornej sieti neake to AP vo WDS...
Problem s tym routovanim ma stval tak dlho ze to neviem, az som zacal vsetko okolo toho studovat .
Prosim ta spomenul si :
"Pokial je wlan0 urcena na WAN, tak musis mat LAN ineho rozsahu."
Ako urcim aby bola na WAN?
Napadlo ma iba vymazat pravidlo v route del 0.0.0.0 netmask 255.255.255.0 gw 192.168.1.1 eth0
To zmaze dane pravidlo. A vsetko co bude chcet ist na 0.0.0.0 pojde na wlan0 . Ak urcim dalsie pravidlo pre wlan0.Tak si to myslel?
Inak 192.168.2.* uz mam v LAN rozbehane VPN. Tam ma trapi tiez problem s routovanim :)
Najprv by sme si mali ujasniť pojmy aby sme si ich neplietli s dojmami.
LAN je Local Area Network, teda lokálna (vnútorná) sieť.
WAN je Wilde Area Network, teda vzdialená (vonkajšia) sieť.
Keďže IP adresu na WAN aj s segmentom už máš od poskytovateľa internetu, tak ju neháš tak ako je. Ale rozsah pre vnútorné adresy musíš mať tak, aby sa to navzájom neblokovalo. Ak máš obsadený rozsah 192.168.2.* pre potreby VPN (teda virtal private network), tak si daj vnútorný segment napríklad z 192.168.3.*, je ich dosť voľných až po 192.168.255.*. Potom budeš musieť urobiť ešte dva kroky. Prestaviť tvoj DHCP server aby počúval len na vnútornom segmente (192.168.3.*) a s takým segmentom aj pracoval. A potom zablokovať na vnútornom LAN sieťovom rozhraní prijímanie packetov z 192.168.1.* aby si klienti nastavili DHCP a neojebávali s IPkami čo im nepatria. Bez toho degraduješ tvoj router na roaming bridge, teda sieťovú predlžovačku a už nikdy sa naň nedostaneš. Tak ako to momentálne zažívaš.
Sa divím že sŤa ešte neodstrihli s takými nastaveniami od internetu. Predpokladám že to máš niekde na intrákoch a likviduješ tým pripojenie na internet ostatným spolubývajúcim na iných izbách.
PS.: to odporúčanie ihľadne LANky 192.168.*.* ber s rezervou. Je dosť možné že budeš musieť použiť tozsah 10.*.*.* alebo iný čo je určený pre vnútorné sieťe. Závisí od topológie do ktorej visíš len Ty alebo správca u tvojho poskytovateľa.
Nevyuzivam to nikde inde okrem doma. Ale to by som vysvetlil na irc a ne tu...
inak dik. ked nekde o seba zakopneme mas pivo u Majla :)