linux pre zaciatocnika
stiahol som xubuntu 10.10 ale pri instalacke vypisal chybu...
poradte neaky user-friendly simple click linux =)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
ďalšie možnosti: Salix (s XFCE alebo LXDE), Debian (detto)
uz len neaky manual v cestine, neak som nenasiel ziaden, akurat ze mi postaci pre ubuntu..
po nacitani cd mi nabehne vyber spustit MINT , testovat...atd a cokolvek potvrdim napise mi toto + skace obraz
(initramfs) Can not mount /dev/loop0 (/cdrom/casper/filesystem.squashfs) on //filesystem.s
na nete je toho tiez dost, ale riesenie som nenasiel.. nestretol sa s tym niekto a vie ako na to?
PS: robi mi to iste aj pri xubuntu a inom linuxe, taze asi v cd nebude chyba..
Odporuǐl by som skontrolovať či ten stroj nevie štartovať z USB a spustiť mu memtest na niekoľko (desiatok) hodín.
http://www.android-x86.org/
Za pár rokov sa toto stane veľmi, veľmi známym rozhraním, ktoré budú považovať staré aj mladé mamy za úplnu samozrejmosť (tak ako je to so vzhľadom MS Windows teraz).
BTW,
Pred položením otázky TAKÉHOTO TYPU do Fóra-linuxos.sk, prosíme prečítať a prezrieť si aj témy z DATABÁZY ZNALOSTÍ tuná a až potom sa pýtať .....
;-)
tak tento príspevok je naozaj HORÚCI kandidát na chystaný
VÝROK TÝŽDŇA
:-D
:-D
a ci mi vobec pojde nainstalovat, kedze linux mi neak neide.
alebo skoncim s povodnou myslienkou, ze si dokupim ramku.
no dopalene, idem restartnut a skusit co spravy android...
chyba mu tam neaky io apic a potom len bodkoval celu obrazovku.. celkom zabavka si to enterovat a medzenikovat
wubi ma aj mint, ale asi len v 6-ke, lebo v 9 na cd neni.
no nainstaloval som xubuntu cez windows na specialne na to vytvorenu particiu, skoncilo v pohode, ale ked som restartol, prepol na xubuntu, tak hodinu sa intalovalo.. no skoncilo to na zistovani systemu suborou.. a pol hodiny sa nepohlo... no skusim to nechat este dlhsie.. co to spravi...
inac mi cd nenacitalo, len vyhodilo ze je to neplatna aplikacia WIN32
uz som ho aktualizoval, ale strasne pomaly je...
Si takzvaný "skúšač", čo je teraz rozšírené "povolanie" ...
;-)
Avšak neostaň iba pri tom *buntu, lebo teraz sa naozaj láme chlieb a začínajú Ti hry ...
EXPERIMENTUJ, veď máš možnosť, a to tak, že "si omákneš z rýchlika" aspoň viaceré rozličné distribúcie ...
u teba je, vďaka slabému HW ešte tá vec, že nie všetko o čom sa píše že je vhodné na slabý HW je naozaj pre teba vhodné a blbuvzdorné ..
a cez usb som tiez skusal, no nenacita mi nech som v dose nastavil cokolvek..
ja sa len hram, ked nemam co robit .. no kym sa mi neopravy notas a tam si potom vyskusam neaky poriadny linux =)
len je to pre mna zatial trochu divny system, na jednej strane prisposobeny pre uzivatela, a na druhej strane riesit veci cez prikazovy riadok.. to som sice v skole mal, ale daval ja pozor? :D
... je to tak preto, lebo v Linuxe chcú mať stále jeho ľudia (a.k.a. linuxáci) prehľad o tom, minimálne čo spúštam, čo robím explicitne, kam sa chcem dopracovať ...
príkazový riadok ta dokope k tomu, že začneš aspoň (minimálne) premýšlať o tom, čo vlastne páchaš, na rozdiel od Windows, kedy musia celé tímy lúštiľ, čo chcel vlastne ten hacker (bad) napadnúť, keď od.... ..l celý systém a odcudzil aj, BTW, databázu PIN kódov a pod.....
Nevzpieraj sa príkazovému riadku, začni si precvičovať aj rôzne príkazy, nauč sa premýšlať cez http://www.commandlinefu.com/commands/browse a preštuduj si TO !!
Rytmus KRAL 2009 - Rázny básnik 2 srdcom hovorí:
"Chceme pravdu za moju neľútostnú bandu a slobodu a kerej ty nemáš ani šajnu ...nemáš ani šajnu ..."
Veru tak.
Držím palec.
:-)
aj preto sa chcem s linuxom hrat, ved je to novy svet =)