Windows 7OEM vs.Linux
mam Asus EeePC 1001HA v ktorom sa mi poskodil HDD,kupil som druhy od ruky kde je Win7OEM a nemozem ho preinstalovat z USB kluca na Ubuntu ci ani na Debian. Uz po samotnom zapnuti vypise aby som odpojil disk z ktoreho chcem spustit boot (skusal som aj z dvoch usb-ciek).
Skusal som vseliako,aj podla videotutorialu: http://www.youtube.com/watch?v=xEUlczV2ggI&playnext=1&list=PL286A88BF1FE72C9B&index=26 .
Ma niekto z Vas podobne skusenosti a riesenie?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Nezabudni , že celé USB-zaraidenie MUSÍŠ mať naformátované/preformátované na nejakom Linuxovom PC tak, že použiješ FAT-súborový systém a typ partície musí byť: Master Boot Record .
:-
:-(
A doporučujem každému na inštalovanie ISO obrazu Linuxu no to USB-zariadenie použiť aplikáciu UNetbootin
Cakam na odpoved z Asusu...na odpoved sa dockam asi az po sviatkoch...
Pretoze podla toho popisu si bud vynechal tento krok, alebo si vynechal jeden z krokov vyroby startovacieho USB disku.
ked budes najblizsie znova chciet formatovat, tak si pozri vypis z prikazu
fdisk -l
a prezrad ktoru oblast disku si formatoval.Inak, aspon sme si overili, ze start z USB funguje. Na akom pocitaci si vytvaral ten startovaci linuxovy USB kluc? Ja len ci si ho omylom nesformatoval na FAT a ci ma vytvorenu tabulku rozdelenia diskov.
Start z usb pravdaze funguje,som robil uz viackrat cez vmware a ext3
Ale, predpokladám že je to len preklep typu hda/sda alebo sdb či sdc v konfiguráku grubu. Odkiaľ si mal ten program na tvorbu LiveUSB?
A čo znamená stiahol z netu? Na internete existuje množstvo stránok ktoré ponúkajú neaktuálne verzie programov. Niektoré za akú blbosť aj posielajú faktúry.
...problem som vyriesil...z usb-cka mi bootuje aj iny OS - problem bol http://www.online-tech-tips.com/wp-content/uploads/2008/04/optimize-for-performance-thumb.png .
LOCK.
Download win32 disk imager from http://launchpad.net/win32-image-writer. Run the program. Select the arch image-file and usb stick. The Win32 Disk Imager's file browser assumes image files end with .img, so if the image-file you've selected ends with .iso, you will have to type its name in manually; this difference in suffixes is simply cosmetic however, the image will be written fine regardless. Click on the write button. Now you should be able to boot from the usb stick and install Arch Linux from it.
Nie iba Arch Linux, ale akykolvek image linuxu. Tusim ten soft povodne vznikol kvoli Ubuntu. Malo by to fungovat bez problemov. Pod Windows som skusal iba tento a fungoval bezchybne. Ale ako vidim, uz su aj dalsie https://wiki.archlinux.org/index.php/Install_from_a_USB_flash_drive
Ešte niekoľko upresnení nejasností:
1- Uz po samotnom zapnuti vypise aby som odpojil disk z ktoreho chcem spustit boot
Týka sa to toho novokúpeného HDD s Win7OEM, alebo a to týka USB klúča s *buntu Linuxom ???
2- (skusal som aj z dvoch usb-ciek)
O aké USB zariadenia sa jedná, alebo čo si to vlastne stváral s dvoma USB ?
2....preto pisem,ze aj z dvoch usb klucov som skusal bootovat, lebo ak to tu nespresnim tak mi napisu, ze bude "ten jeden" pen drive zly...
Vyššie som čítal, že si "poriešil" boot z USB kľúča, keď si umožnil pre USB-key write caching na disk vo Win7 ??
Napíš nám ešte tu, prosíme, konkrétne riešenie pre Tvoj daný problém, aby sa dalo použiť prípadne aj inými užívateľmi ...
Za Tvoju ochotu vopred srdečná vďaka ...
:-)
Natrafil som na nastroj podobny Unetbootin,na LiLi USB Creator.
Vybral som si image xubuntu a automaticky mi nakonfiguroval a rozbalil na usb kluc.
V technickej podpore MS mi povedali, ze tam bude hw chyba a nie softverova...aj zato mi vypina netbook pred ukoncenim instalacie OS.
Takze tak :-)
1) Ak to presne chápem, neporiešil si inštaláciu Linuxu z USB, lebo Ti pred jej dokončením vypne eeeNB PC ?
2) Spomínal si tiež ťažkosti pri pre-formátovaní HDD so (skrytou) partíciou NTFS, takže sa pýtam , či sa ti podarilo celý HDD zrušiť partície a nanovo HDD formátovať na ext4 ??