ext2,3,4 ?? alebo ??
-len linuxove, NFTS netreba nebude tam pristupovat ziadny win
-system mam MintDebian + Ubuntu + mozno skusim Fedoru
-particie/disk budu sluzit ako ulozisko (zdroj) dat - filmov, projektov, dokumentov
vsetky systemy su(respektive budu) nainstalovane na ext4
je vhodny aj particiu s datami ?? alebo radsej ext3 ?? alebo daco uplne ine ReiserFS ci daky iny trojpismenkovy ??
poradte, odporucte idem preinstalovavat notebook tak mam moznost vsetko preformatovat + idem formatnut aj externy disk
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
I keď mne v pohode stačí EXT3. Tie benefity naviac čo poskytne EXT4 nemám ako pri USB2 disku využiť, a najmä tam svieti ten otázny undelete. Ak chceš, tak si pre strýčka prýhodu nehaj maličký FAT oddiel s ovládačmi pre iné disky a na zvyšok si daj EXT3 vytvorený na kompe s najstaršou distribúciou do ktorého to budeš pripájať.
ReiserFS v3 by si využil skôr pri distribúcii ako je Gentoo pre databázu Portage balíkov
ReiserFS v4 je nedopísaný, nakoľko autor je vo väzení za vraždu. Neskúšal som zatiaľ
XFS v žiadnom prípade nedávaj. Je to pomalé a bez journalingu (čiže nastáva fragmentácia). JFS je na tom podobne.
Spomeniem ešte Btrfs - na dáta sa mi osvedčil asi rovnako ako EXT4. Zvolil som však EXT4 lebo zápis na partíciu s Brtfs mi vyťažoval procesor a bol trochu pomalý.
pre notebook som nakoniec zvoli ext4 pre OS a ext3 pre data (najma kvoli pripadnej obnove)
a externy disk nechavam v povodnom windowsackom formate (oco sa prihlasil ze ho obcas pouziva)
DAKUJEM