everest+grafika+spustanie pri starte

Sekcia: Hardware a Drivery 04.02.2011 | 12:43
Avatar briezka kubuntu / ubuntu  Používateľ
cize styri otazky
1, existuje daco podobne ako everest na linuxe? ci ide everest aj cez wine?
2, pri zvacseni videa na nete mi seka obraz, zvuk ide v pohode, (aj pri tom strednom obraze na youtube) samozrejme ked je video nabufferovane, kamos mi povedal, ze je to 100% kvoli video karte, ale na XP mi to nikdy nerobilo, je linux narocnejsi na toto? a este pri zvacseni na fullscreen mi najprv hodi asi na sekundu sivu plochu a video iba v lavom hornom rohu, ale to mi nevadi az tak, ale ak sa to da odstranit, tak by som sa potesil
3, toto je iste uz niekde na fore, ale ked uz pisem dve otazky tak to hodim sem... nastavenie spustania programov pri starte PC..kde to je? ako viem, ze sa to da aj v jednotlivych programoch, ale mne sa jedna konkretne o skype (ktory musim spustat s compat.so v4l, cize ak nastavim v skype, co mi takto pusti, tak mi to pri starte pusti skype bez toho compat.so v4l, cize webcam nejde)
4.(toto nie je pre mna, ale aj tak) program na fotky.. typu photoshop a najlepsie photoscape... gimp je najlepsi podla vas? ci ina alternativa?
    • Re: everest+grafika+spustanie pri starte 04.02.2011 | 15:59
      Avatar drak_dragon   Používateľ
      1. Ak mas na mysli nejaky program s GUI, ktory vypisuje informacie o HW pocitaca, mozno sa Ti bude pacit HardInfo (mal by si ho mat v repozitaroch, ak spravne predpokladam, ze pouzivas Kubuntu). Na druhu otazku Ti najlepsie odpovie databaza aplikacii spustanych vo Wine.

      2. Mas na mysli flashove videa? Na linuxe Adobe Flash Player nedosahuje taku kvalitu ako na Windows. Tiez to moze byt sposobene horsou kvalitou linuxovej verzie ovladaca grafickej karty. Tazko povedat...

      3. Toto mas zavisle od distribucie. Zase len moj predpoklad: Kubuntu? Ak ano, KDE to urcite niekde ma v nastaveniach. A po 15 sekundach googlenia: v priecinku "~/.kde/autostart" (alebo tak nejako) by mali byt umiestnene odkazy na programy spoustane pri starte, cim som si vsak nie isty, pretoze som KDE nikdy nepouzival.

      4. Ak hladas pokrocileho editora fotografii, Gimp je jasna volba.

      PS.: Niekedy je lepsie zalozit viac tem, kvoli viacerym roznorodym otazkam, ako miesat 4 uplne odlisne otazky v jednej teme.
      • Re: everest+grafika+spustanie pri starte 05.02.2011 | 00:25
        Avatar briezka kubuntu / ubuntu  Používateľ
        diky za odpoved, viem, len som sa pomaly chystal do roboty a dufal som, , ze vecer najdem odpovede.. diky moc, velmi vystizne info,.. s tymi videami na nete mi to je luto :((( ako linux ma aj nevyhody a niekedy dost velke ako pozeram, ale co uz :(( nuz ja som sa nikdy nehral s fotkami ani na W, ale jedna znama ma mileho brata, co jej fest nejak zaviry comp (ked je niekto blby, tak ani antivirak nepomoze)a tiez starsi comp, , podla mna by som jej kubuntu vedel nastavit tak, aby z neho vytazila co najviac(nech tam naozaj nema nic, co zbytocne spomaluje comp, ked uz nehodla investovat prachy do pocitaca, ale neviem ako by sa jej pacil gimp, ked je zvyknuta na photoscape, ale skusim jej ukazat , nech sa s tym pohra a uvidime. a za tu databazu aplikacii tiez velmi dakujem :)
        • Re: everest+grafika+spustanie pri starte 05.02.2011 | 18:16
          Avatar drak_dragon   Používateľ
          Co sa tyka toho flashu - to je tak, ked Adobe zamestnava na vyvoj linuxovej verzie jedneho vyvojara (som davnejsie niekde zachytil, nemusi byt pravda). Z toho ja tragediu ale nerobim - pri najblizsom reinstalle systemu sa nebudem s flashom vobec obtazovat, uz teraz sa nam pomalicky vystrkuje HTML5, co nevidiet flash nebude vobec potrebny. Podobne je to aj z tymi ovladacmi na grafiku. Keby sa vyvijali (hoci aj proprietarne) ovladace na graficke karty priamo od vyrobcu a v takej kvalite ako pre Win, bolo by po probleme. Komunitni vyvojari otvorenych ovladacov robia co mozu... Ale, pochopitelne, tieto veci sa nedaju urobit dokonale.
          Co sa tyka Gimpu. Mozno nastroj ako Gimp nebude potrebny, mozno by sa uspokojila aj s niecim lahsim, podla toho, co vlastne robi s tymi fotkami. Niekedy netreba na rylovanie zahradky buldozer...
      • Re: everest+grafika+spustanie pri starte 05.02.2011 | 04:04
        Avatar briezka kubuntu / ubuntu  Používateľ
        este k tomu hardinfo... velmi dobry program :) dokonca sa mi paci viac ako everest
        • Re: everest+grafika+spustanie pri starte 05.02.2011 | 20:37
          jano   Návštevník
          Pre tú pani by som doporučil linuxový Fotoxx, alebo Photofiltre naištalované cez Wine, PlayOnLinux.
          http://www.dobreprogramy.sk/photofiltre

          • Re: everest+grafika+spustanie pri starte 07.02.2011 | 11:16
            Avatar drak_dragon   Používateľ
            V tomto sa ja velmi nevyznam. Photofiltre som pouzival na Win "za mladi", byval to dobry program. Rychly s kopou funkcii, myslim, ze za tie roky pouzivania som nenarazil na nic, co by nezvladol, aj ked priznavam, na taketo programy nemam velke naroky, malokedy toho vyuzijem viac, ako moznost orezat obrazok (aj ked Malovanie mi nestacilo). Potom vsak zanho zacali vyberat peniaze, teraz sa to myslim vola Photofiltre Studio, a zadarmo je k dispozicii nejaky 30 dnovy trial. Cize radsej by som siel do niecoho nativne linuxoveho a zadarmo, takych programov je urcite spusta, IMHO zbytocne vyhodene peniaze.
            • Re: everest+grafika+spustanie pri starte 07.02.2011 | 13:36
              peter   Návštevník
              Tie pôvodné Photofiltre asi do verzie 6.6 sú stále zadarmo pre nekomerčné účely. PlayOnLinux
              sám ponúka verziu 6.5.1 lenže tá je vo francúštine. Lepšie je teda nainštalovať cs verziu v PlayOnLinuxe, ako nepodporovanú aplikáciu. Vytvorí sa štart menu aj ikona na ploche. Cez Wine
              treba asi ikonu špúšťača urobiť ručne
              V prevoľbách treba potom ponastavoať otváranie, ukladanie a pod. tak, aby to človeku vyhovovalo.
              • Re: everest+grafika+spustanie pri starte 08.02.2011 | 22:35
                Avatar drak_dragon   Používateľ
                To je sice pekne, ale niekedy je lepsie mat aktualizovany a nativne spustany SW. Netvrdim, ze PlayOnLinux alebo Wine je naho*no. Len si myslim, ze pokial clovek vyslovene nepotrebuje danu aplikaciu, je lepsie pohladat nejaku nativnu alternativu, ktora, ak je este nainstalovana s repozitarov, nebude robit problem pri upgrade a podobne.
    • Re: everest+grafika+spustanie pri starte 07.02.2011 | 13:52
      jano   Návštevník
      Ešte by som doplnil. Na doma stačí aj linuxový Gwenviev, alebo Irfanview cez Wine.
      • Re: everest+grafika+spustanie pri starte 07.02.2011 | 17:08
        Avatar briezka kubuntu / ubuntu  Používateľ
        no ako vidim vyberov je viac, asi jej hodim viacere nech odskusa a nech si zvoli ktory chce... to je blbe, ze ja ani neviem porovnat s photoscape, co ma, nikdy som sa s takymito graf. editormi nehral a ani neviem co vlastne od toho chce, uvidime, snad sa jej aspon daco zapaci, dakujem vsetkym za rady
        • Re: everest+grafika+spustanie pri starte 09.02.2011 | 22:39
          Avatar briezka kubuntu / ubuntu  Používateľ
          uz to mam obraz dobry aj pri fullscreen.. hodil som iny flash (starsi) a ide to super :)))))))