Zdravím. Dnes som (ne)šťastnou náhodou vyhľadával špecifikáciu mojej matičnej a zistil som po dvoch rokoch, že PC ktorý používam ( bol kupovaný od ruky od neznalca ) je vybavený matičnou s "HyperTransport link to the AMD Athlon 64/Athlon 64 FX CPU", čiže používam 64bit procák. Doteraz som inštaloval 32bit systémy a teraz sa už týždeň hrajem s Gentoo ( stále ale len na úrovni tty, dnes som mal v pláne kompilovať jadro - čo lepšie robiť v piatok podvečer :) ). Je to budúca workstation, čiže wmaker, nejaký light browser, vim, texmaker a pod.. Žiaden flash, zvuk ani video sa na tom púšťať nebude.. Pýtam sa teda, oplatí sa mi prejsť na 64bit verziu ? Trošku ma to irituje, že na 64bit procáku mi beží 32bit systém. Aké sú výhody/nevýhody používania 32bit OS na 64bit procáku?
Ďakujem za odpovede, prajem pekný piatkový večer
There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
Ten CPU ktorého názov si opísal z príručky je 32bit, ale s rozšírením 64bit adresácie pamäte. Prechodom na to, čo nazývaš 64bit OS získaš možnosť adresovať viac ako 4G RAM na proces. Zopár vecí pôjde trošku rýchlejśie a zopár vecí zas pomalšie.
V prípade gentoo stačí zmeniť CFLAGS a dať kompletný rebuild aj s ručnou rekompiláciou jadra a jeho zavesením do boot managera.