Dobry den. Chcel by som sa spytat na jednu vec. Od kamarata som si pozical kopu dvd-ciek s filmami. Su tam avi filmy. On pouziva xp a tie filmy vypaloval zrejme v neru. Ja pouzivam greenie linux na asus x51l notebooku. Preco sa nemozem dostat k suborom na diskoch? cd mechanika pracuje. kazde ine cd alebo dvd mi hned precita, len tieto nie. po istom hladani problemu som zistil, ze mi subory ukaze v priecinku /media/(nazov disku)/ , ale nemozem ich ani prehrat ani kopirovat. stale mam pristup zamietnuty. ani terminalom ich nemozem kopirovat. na ploche mi neukaze ikonu mechaniky. pritom ked som skusal tie cd u znameho co ma win7 tak bez problemov sa dalo pracovat so subormi. zeby som nemal nejake windows prava??? co s tym mozem robit? prosim poradte.
skús stlačiť alt+f2 a napísať tam toto: gksu nautilus
keby to bola iná hláška, niečo ako źe nemôźem prečítať blok, tak by som si dovolil tvrdiť že potrebujeś vyčistiť mechaniku, alebo že si tvoja mechanika nerozumie s tou značkou "short strategy phtalocyanine" noname médií. Ale, to by už dávno bolo vidno vo výstupe z príkazu dmesg.
menu--->sprava--->pouzivatelia a skupiny--->pokrocile nastavenia--->Použivatelske prava --->zaškrtnut použivanie mechanik CD-ROM
skus uvidis mozno pomoze
ja tak pouzivam itunes a SW pre GPS logger
Opäť si sa vyjadril dosť nepresne o "Linuxe", čím dosť zahmlievaš pre ostatných "linuxových nováčikov" podstatu a vyvolávaš pochybnosti o celom Linuxe, ako keby si nevedel poradiť s AVI filmom, transformovaným na DVD.
V tvojom prípade je pravda taká, že máš zlú skúsenosť IBA s jednou z mnohých linuxových distribúcií - Greenie Linuxom. Pevne verím že pri vyskúšaní iných distribúcií, rovnako zrozumiteľných a ľahko ovládateľných si tie AVI súbory prehráš na jedno kliknutie, ved o to ti ide .
Je skoda prist o dalsieho linuxaka z dôvodu zle vybranej distribucie a mala skusenosti. Mi to pripomina ako keby clovek ktory jazdil na aute s automatom, prejde na manual a povie ze toto auto je zle lebo musim preradovat rychlosti.
Ale koniec koncov aj ja som tak zacinal ... najprv som nainstaloval dual boot potom som si myslel ze som uz velky linuxak :-D tak som si dal len linux :-D a hold po mesiaci som robil znova dualboot .... :-D potom sa to nejako zlomilo a nasiel som vsetky potrebne programy na linux ktore k svojej praci potrebujem a posledny rok a pol som len cisto na linuxe a vobec nebanujem ... dokonca sa mi tu pozdava viacej ako na win... zvykol som si a vobec sa necitim ze by som bol o nieco ukrateny .... akurat vseci zakaznici co vidia moj PC tak sa cuduju ze co to tam mam :-D a hlavne sa kochaju 3D kockou :-D a vsetkym tym super efektom ktore mam v compize ... :-D potom sa ma pytaju ako to daju do windowsu :-D ale inak som presiel na linux z financnych dôvodov ze nemusim nikomu nic platit a kôli bezpecnosti ziadne ..virusy ziadne somariny okolo.....
ked si ho spomenul, tak sa chcem opytat ako vyriesit toto:
Nie je možné spustiť aplikáciu nastavenia vášho správcu okien
Správca okien "compiz" nemá zaregistrovaný nástroj pre nastavenie
A este ako sa da dat na kazdu plochu ine pozadie, lebo po zmene sa menia vsetky naraz.
sudo apt-get install compizconfig-settings-manager
potom:
emerald --replace
mint debian ho ani nema v repozitaroch, pouzivam GTK window decorator
tiez mam vsetky veci patriace ku compizu nahodene (extra pluginy, CCSM) ale emerald sa stara len o dekoracie okien takze ak niekto nepotrebuje 1000(ak nie aj viac) nastaveni okrajov okien tak ani nepotrebuje emerald
vlastne ani compiz nie je potrebny :-D, ja ho mam len kvoli DOCKY
http://anuragbansal.wordpress.com/2008/05/10/how-to-get-different-wallpapers-on-each-workspace-in-ubuntu/
vysledny efekt:
http://anuragbansal.files.wordpress.com/2008/05/screenshot.png
a inak, pre tých, čo majú fakt radi filmy - za dákych 75€ sa dá kúpiť externý pevný disk s kapacitou 1.5TB. ak by sa to zjednodušilo na 1500GB (viem, nie je to presné) a jeden film má 1.5GB (zase príklad), tak by sa ich tam zmestilo dosť. kto to chce vypočítať? :)
v *buntu systemoch mas tzv. medibuntu. server, kde mas rozne multimedialne kodeky. tie sa daju do *buntu nahodit, v greenie ci v minte uz su na mediu.
Kazdemu vyhovuje nieco ine - niekto mozno nepotrebuje mat v systeme pritomnych milion kodekov ku kadecomu, niekomu staci len minimum kodekov - a podla toho si dane kodeky stiahne. Ked som pouzival win, takisto som sa obracal na K-Lite Mega Codec Pack. Ale ked sa nad tym zamyslim, zrejme som nikdy nevyuzil ani desatinu vsetkych kodekov, ktore som mal nainstalovanych.
Zaujímalo by ma, akú radu si použil od Hofereka, že si si nakoniec pochutnával na AVi filmoch na DVD nosiči. Pretože sám nepoužívam Greenie, žiadam o túto informáciu v mene tých, ktorí Greenie distro používajú.
Takže chlape (a.k.a. adykr), napíš ako si konkrétne postupoval, popíš postup krok za krokom aby aj ostatní vedeli ako na to, pri prehrávaní AVI filmov v Greenie Linuxe.
:-)
btw ani ja neviem, ako som pomohol :)
Dnes som znova skúsil prehrať filmy (container AVI codec Divx aj Xvid) a ide to úplne normálne.
Mám stiahnuté najnovšie aktualizácie, a teda podľa mňa problém nie je v Greenie.
zadavatel topicu si to nastastie vie priznat
a prisiel po riesenie(medibuntu repo) a aj podakovat
zvysny flame nekomentujem
Ak za "emocionálne" výbuchy považuješ moju otázku:
aby si konkrétizoval, čo si použil ako vyriešiť tento problém (s prehratím AVI súborov na DVD) na tvojom PC, TAK JE TO TVOJ PROBLÉM.
Netreba ti pripomínať, že sem často chodia užívatelia Greenie Linuxu po radu, a preto si myslím, že je fér voči týmto osobám, poskytnúť postup riešenia a prípadne, keď je Téma vyriešená označiť ju ako vyriešenú. Takže mna Greenie nezaujíma, neriešim, ale si myslím, že sa s riešením (ak je) treba podeliť s ostatnými členmi málopočetnej Greenie komunity.
Takže ta poprosím, neťahať ma zbytočne do rôznych fiktívnych alebo emocionálnych súvislostí s osobou S. Hofereka, pretože s ním nemám nič spoločné.
:-)
ďakujem za tvoju odpoveď, ešte doplním, že ak by sa niečo zmenilo alebo pribudli nové skutočnosti, treba to napísať sem do threadu (aj v záujme pre spomínanú Greenie komunitku).
Označ teda túto diskusiu za vyriešenú.
tak takto nehovor o Mint Linuxe a neprirovnávaj ho k zostaveniu Greenie. Sú to 2 úplne odlišné (kvalitatívne aj kvantitatívne) vecičky, ktoré vzájomne vôbec nesúvisia a nikdy ani nebudú.
Radšej už označ tento tému za vyriešenú ... tá "kvačka" vpravo hore na začiatku témy.