Ubuntu 11.04 hlasky pri bootovani
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
mne to nasledne prerastlo do toho ze tam napisalo nejaky FAIL (aj ked system bezal dobre) a nasledne uz som vobec nemal graficky boot - dialo sa mi to casto po upgrade na vyssiu verziu ubuntu
Ubuntu určite má niečo také, ako prezerač systémových hlásení :
var/log/messages
tento súbor si pozri a tam nájdeš plný text tej hlášky, čo ta hneva ...okopíruj ju a napíš sem ...
:-)
fsck from util-linux-ng 2.17.2
/dev/sda5: clean, 220965/12083200 files, 8197976/48321280 blocks
* Starting network connection manager[74G[ OK ]
* Starting configure network device[74G[ OK ]
* Starting Mount network filesystems[74G[ OK ]
* Starting System V initialisation compatibility[74G[ OK ]
* Starting configure network device[74G[ OK ]
* Starting configure network device security[74G[ OK ]
* Starting RPC port mapper[74G[ OK ]
* Stopping Mount network filesystems[74G[ OK ]
Skipping profile in /etc/apparmor.d/disable: usr.bin.firefox
* Starting Start this job to wait until portmap is started or fails to start[74G[ OK ]
* Stopping mount the rpc_pipefs filesystem for NFSv4[74G[ OK ]
* Stopping Start this job to wait until portmap is started or fails to start[74G[ OK ]
* Stopping rpcsec_gss daemon[74G[ OK ]
* Starting NSM status monitor[74G[ OK ]
* Starting Bridge socket events into upstart[74G[ OK ]
* Starting AppArmor profiles [80G
[74G[ OK ]
speech-dispatcher disabled; edit /etc/default/speech-dispatcher
* Stopping System V initialisation compatibility[74G[ OK ]
* Starting bluetooth [80G
[74G[ OK ]
* Starting System V runlevel compatibility[74G[ OK ]
* Stopping automatic crash report generation[74G[[31mfail[39;49m]
* Starting ACPI daemon[74G[ OK ]
* Starting anac(h)ronistic cron[74G[ OK ]
* Starting save kernel messages[74G[ OK ]
* Starting CPU interrupts balancing daemon[74G[ OK ]
* Starting regular background program processing daemon[74G[ OK ]
* Starting deferred execution scheduler[74G[ OK ]
[33m*[39;49m PulseAudio configured for per-user sessions
saned disabled; edit /etc/default/saned
* Stopping anac(h)ronistic cron[74G[ OK ]
* Stopping save kernel messages[74G[ OK ]
* Enabling additional executable binary formats binfmt-support [80G
[74G[ OK ]
* Starting anac(h)ronistic cron[74G[ OK ]
* Stopping anac(h)ronistic cron[74G[ OK ]
* Checking battery state... [80G
[74G[ OK ]
* Stopping cold plug devices[74G[ OK ]
* Stopping log initial device creation[74G[ OK ]
* Starting load fallback graphics devices[74G[ OK ]
* Starting enable remaining boot-time encrypted block devices[74G[ OK ]
* Starting configure network device security[74G[ OK ]
* Starting save udev log and update rules[74G[ OK ]
* Starting configure virtual network devices[74G[ OK ]
* Stopping load fallback graphics devices[74G[ OK ]
* Stopping save udev log and update rules[74G[ OK ]
* Stopping configure virtual network devices[74G[ OK ]
* Starting GNOME Display Manager[74G[ OK ]
* Stopping System V runlevel compatibility[74G[ OK ]
Hľadaj v "messages", ako som ti písal vyššie.
Tam sa pre každé spustenie tvojho stroja musí/mala by sa objaviť nejaká atypická hláška, alebo chybová "error" hláška ...
Skús si ju pohľadať a keď ju nájdeš, pastni to tu.
:-)
Nie je to potrebné, aby si ma stále napádal, obráť svoj záujem inde, prosím ťa. Som toho názoru, že moju zdvorilú žiadosť určite pochopíš.
Opäť ta chcem zdvorilo požiadať, aby si sa nenavážal do mna, bohužiaľ ma až tak nezaujímaš, aj keď môžeš byť celkom chytrý ... jedinec.
Nerob z mojich preklepov alebo nedoklepov búrky v šerblia venuj svoje úsilie inam. Myslím, že som to jasne napísal a bez urážok alebo narážok.
Daj mi pokoj!
Veľmi dobre vieš, že cenzúra, teda aj odoprenie diskusie, hoci aj jej násilným ukončením je prejavom zdvorilosti len v škole ŠTB. To, že máš občas preklep mi nevadí. Ale teraz, po dlhšej dobe, keď si dal výslovnú nepravdu do tvojho vyhlásenia v správičke, teraz som po dlhšej dobe zareagoval aby som sa uistil či si ochotný nájsť rozkol medzi tvojou správičkou a zdrojom ktorý si uviedol na tvoju podporu.
Vidím, že schopnosť by bola, ale ten rukopis nepustí. Takže ťa nova žiadam aby si neblokoval informácie o chybách v správičkách a nehral sa na urazeného. Si chlap, ak sa teda nemýlim. Takže ...
Prípadne bootnuť nejaký runlevel do textovej konzoly a potom ako root z command line spustit runlevel s grafickým prostredím. Ak nenájdeš hlášku vo /var/log ako píše dodoedo, tak by niečo mohlo zostať v tej textovej konzole.
Ďalšia možnosť je pokusne zrušiť "quiet splash" z grub configuraku, tak aby zobrazoval všetky hlásenia počas bootu a nie len obrázkovú obrazovku.
Ubuntu nepoznám, ale vyskúšaj stlačiť pri tom bootovaní klávesu ESC (Escape).