ZRYCHLENIE PC
PC: notebook BENQ JOYBOOK 5000U
Chcel by som s neho spolahlivy pc, na ktorom sa v nejakom text. editore da obcas neco napisat, pocuvnut nejaku tu pesnicku na nete, viedo, a bolo by ajn, ak by sa dali pozerazt aj nejake tie dvd.
Tu mam problem s kodekmi, co vsetko (kodeky) tu mam nainstalovat, aby mi to prefravalo dvd ?
Prepacte tie sproste otazky, ale pomoze mi to......
opred dakujem za odpovede.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
1GB ramky a mozem tam ist hocico a netreba nic riesit zo zrychlovanim - nema to zmysel
kodeky - v ubuntu staci nainstalovat ubuntu-extras (teda xubuntu-extras) a hotovo a pre dvd este libdvdcss2 (alebo tak nejak sa vola ten balik)
skusk presnejsie popisat HW toho PC
ci lubuntu
alebo daco lahucke ako - slitaz
pripadne arch postaveny na lxde ci inom lahkom prostredi
b) vyber si light prostredie a light applikácie (tu sa da fakt veľa urobiť)
a ešte skus pozrieť na projekt ulatencyd:
ulatencyd is a scriptable daemon which constantly optimizes the Linux kernel for best user experience. The default configuration tries reduce the latency for a typical desktop system and protects the system from malicious processes and groups.
Tento deamon mal zabraniť aby nejaký proces zabral príliš veľa CPU a RAM-ky - napríklad aby nedochádzalo k minizamrznutiam GUI alebo sekaniu prehrávania zvuku...
CPU: intel (R) pentium (R) M
Cache size 1024 kb
CPU speed 1400 MHZ
MEMORY:
base 640 kb
extended 247 MB
Shadow Ram 192 kb
Total ram 248 MB
HARD DRIVE 40 GB
Ako neviem uŽ čo zabera tie 2 mb s ramky. Ale čo na takúto ramku, procesor dať ? Mám už v viac ako 10 linux. distribucii, ktoré som skusal, ale s toho idu asi 3. Ale stale nejsom spokojny, chcem s toho pocitaca vytrieskať viac, vadi mi, že to pri pozerani videa mrzne.
Podľa mna táto konfigurácia by ti mala pekne fungovať. Samozrejme zabudni na plynulé prepínanie LibreOffice <-> Firefox <-> gimp.
Mplayer na tom bežal pekne, aj ked to boli avi, nie priamo DVDčka.
Samozrejme mplayer mal nejaké nastavenia s ktorými sa dalo pohrať a ziskať z výkonu stroja viacej..
icewm sa už nevyvíja, jeho nároky musia byť viacmenej rovnaké ako vtedy, mplayer tiež nebude veľmi náročnejší, a určite nájde kopu súčasných programov ktoré majú podobné nároky ako mali ich "predchodcovia" pred tými 6-7 rokmi.
Iné to bude možno s firefoxom alebo inými prehliadačmi, ale aj tak s 250 MB sa to bude dať prežiť...
Takže jednoznačne hovorím o súčasnom distre.
Pre trochu zbehlejšieho linuxaka je už jedno aké install cd zoženie, ak to bude nejaké *buntu, tak si môžeš doinštalovať to icewm a manuálne povyberať programy... samozrejme musiš vopred vedieť ktoré...
CPU: intel (R) pentium (R) M
Cache size 1024 kb
CPU speed 1400 MHZ
MEMORY:
base 640 kb
extended 247 MB
Shadow Ram 192 kb
Total ram 248 MB
HARD DRIVE 40 GB
Ako neviem uŽ čo zabera tie 2 mb s ramky. Ale čo na takúto ramku, procesor dať ? Mám už v viac ako 10 linux. distribucii, ktoré som skusal, ale s toho idu asi 3. Ale stale nejsom spokojny, chcem s toho pocitaca vytrieskať viac, vadi mi, že to pri pozerani videa mrzne.
ine distro, ostatne distra su v anglictine...
Idem sa na ne teraz pozret.... :D dik
Linux Mint LXDE
Fedora LXDE spin
Arch s LXDE alebo dalsie odlahcene prostredia ----> nutnost naucit sa nove veci
nepisem distra s ktorymi nemam moc skusenosti alebo su menej podporovane a mohol by si mat problem
poznamka k archu, zas tak zlozity system to neni a aspon by si si to poriadne vyladil, uplne idealne by bolo gentoo :D ale to by sa ti asi fakt ucit nechcelo, moj favorit pre teba je ten Newtoos, pretoze je to zalozene na ubuntu, takze je to jednoduche, s kodakami a dobrou podporou, a je s toho vraj podla autora povyhadzovany nepotrebny balast :)
(aj 512 MB by podla mna stacilo)
Hladal som na nete hardwerove poziadavky pre to lubuntu, alem neviem to najst, myslite, ze sa mi to bude dat nainstalovat na moj PC? (napisane udaje su hore)
Ide o tu 10.04, lebo to 11.04 som nedokazal nainstalovat, neviem, mozno je chyba u mna.
The minimum system requirements for Lubuntu 10.10 were described by Mario Behling as "comparable to Pentium II or Celeron systems with a 128 Mb RAM configuration, which may yield a slow yet usable system with lubuntu."[35] Chief developer Julien Lavergne stated that the minimum RAM to install Lubuntu 10.10 is 256 MB.[39]
The minimum system requirements for Lubuntu 10.10 were described by Mario Behling as "comparable to Pentium II or Celeron systems with a 128 Mb RAM configuration, which may yield a slow yet usable system with lubuntu."[35] Chief developer Julien Lavergne stated that the minimum RAM to install Lubuntu 10.10 is 256 MB.[39]
Takze by to slo, akurat ako to nainstalovat cez prokazovy riadok.....A to ja nezvladnem, takze radsej najst nieco iné.
pomerne jednoduche - ako instalacia debianu