zdielanie na linuxe
Pokúšam sa vytvoriť zdieľanie na notebooku, s operačným systémom fedora 13.
Vytvoril som nového uživateľa a skupinu, v ktorej je tento užívateľ. Pomocou konzoly som vytvoril nový odiel: mkdir /home/uzivatel/zdielaci_odiel.
následne som zmenil práva chmod 755 /home/uzivatel/zdielaci_odiel
a nastavil uživateľa chown uzivatel:uzivatel /home/uzivatel/zdielaci_odiel
v sambe som pridal uzivatela príkazom smbpasswd uzivatel.
modifikoval som smb.conf
[global]
workgroup = nazov skupiny
.........
security = user
username map = /etc/samba/smbusers
; passdb backend = tdbsam
.........
[zdielaci_odiel]
comment = z_odiel
path = /home/uzivatel/zdielaci_odiel
writable = no
read only = yes
browsable = yes
printable = no
guest ok = yes
Odiel napriek tomu nejde pripojiť. Nevie mi niekto poradiť??.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
-alebo ho ani nie je vidno ??
-predpokladam ze sambu mas pustenu, respektive ze po zmene smb.conf si ju restartol
-este otazocka preco fedora 13 ked uz pomaly bude 16tka ??
ja osobne pouzivam system-config-samba na nastavenie samby a vsetko mi funguje bezproblemovo, vyskusaj
Nemôže byť chyba vo firewalle alebo také niečo.
Fedoru 13 mám preto, že keď som ju inštaloval bola najnovšia a odvtedy som nemal chuť inštaalovať novšiu, nechce sa mi zálohovať dáta a strácať čas. Update mi funguje aj na 13 tak si myslím, že je to zbytočne.
Používaj na upgrade verzií Fedora Linux výborný príkaz:
preupgrade
http://www.unixmen.com/linux-tutorials/documentations-a-howto/1705-how-to-upgrade-from-fedora-13-a-14-to-fedora-15-
je to stabilný a blbuvzdorný príkaz
Fedora 13 je už bez podpory
veľa štastia s Fedora
Vôbec ma fedora 15 nepotešila, to s čím som bol spokojný a vytváral som si dva roky, tak to mi inštalácia pomenila.
alebo najprv daj su - (ta pomlcka je dolezita)
a potom spusti gedit
este si nainstaluj tweak-advanced-settings tam si nastavis ze filemanager bude spravovat plochu a mnozstvo dalsich veci
este si vyhladaj v programe na pridavanie hudby gnome-shell a doinstaluj si vsetky pre teba vhodne addony
Doinštaluj si cez Package Kit (Pridať/odstrániť softvér) grafické prostredie LXDE a máš vystaráno ...
Pri ďalšom boote si zvoľ toto LXDE a si v pohode konzervatívneho prostredia LXDE (veľmi podobné Gnome2). Z neho potom podnikaj výpady do Gnome 3 (Shell), čítaj v Databáze znalostí rôzne prídavky a spôsoby nastavenia a uč sa to ...
:-)
Mám aj ďalší problém s 15, systém sa chová nestabilne a padá, a to aj keď pustiť viac krát prehliadač alebo podobne. Nedá sa na tej 15-ske nastaviť klasický vzhľad. Neviem načo sa mám učiť nejaké gnome 3. Navymýšľajú hlúposti. Sú dôležitejšie veci, čo sa mi treba v linuxe naučiť.
Ak nie, ako root spusti v Termináli príkaz:
a potom príkaz:
(iba) ak máš NVIDIA kartu na NB:
SWAT
nainštaluj si ho ( z repozitárov) a užívaj v pokoji.