Zdravím som nováčiky v Linuxe, nedávno som používal windows7 ale z neho som prešiel na Ubuntu 10.10...OS win 7 som používal na Notebooku Hp pavilion dv6 kde sa dal nastavovat výkon PC.Dalo sa tam nastavovat šetrič energie,odporučane nastavenie od HP, a vysoký výkon...nenašla by sa takáto konfigurácia v Ubuntu ? Mal som to dole v pravo pri hodynách, malu ikonku batérie na ktoru som klikol a tie nastavenia sa mi tam objavili...Dakujem za pomoc
Ak je tu uš náhodou táto téma tak prepáčte, bohužial som to tu nenašiel.
ale v nastaveniach napajania sa da zvolit zmena jasu obrazovky pri pripojenom/odpojenom adapteri
a druha dolezita vec - skalovanie procesora, normalne je nastavene na ondemand (ak treba takt sa zvysi ak netreba je najnizsi mozny) toto sa da menit pomocou viacerych utilitiek (pogoogli si cpu scaling ubuntu) bud menit governor - na powersave alebo performance, ci stanovit pevny takt procesora
inak zo setrenim energie v linuxe to momentalne nie je bohvieco (mne notebook s w7 vydrzi vyse 5h na bateriu s fedorou 15 len 4 a pol hodiny
taktiež je výborná vec vypnúť to, čo nepotrebuješ. šup šup do systém => nastavenia => aplikácie spúšťané pri štarte. Ak sa napríklad nepoužíva Bluetooth, tak to vypnúť. Prečistenie tejto oblasti od nepotrebností ušetrí niečo z obsadenosti RAM a samozrejme aj s výdrže ba(k)térie
jedine co by mohlo pomoct ako pisal stano povypinat sluzby a procesy ktore zamestnavaju procesor a ramku (ale ten rozdiel je na dnesnych strojoch takmer nesledovatelny)
Aplikácia Jupiter sa ti o ten maximálny výkon postará.
Nainštaluj si rovnomenný balíček jupiter ..
:-)