Ahoj zdravym vas, potrebujem pomoct mam tuto masinu tento server naistaloval som nan ubuntu. Ma dve sietove karty jednu priamo na doske jednu som pripojil k routru a druhu ku switchu. A mam taky problem ze ta karta co je k routru je v ubuntu oznacena ako eth0 to je v poriadku ale druha ta co je pripojena do switch je oznacena ako virbr0 a to je zle pretoze sa neviem na server pripojit cez webmin, lebo tu kartu virbr0 nevidim ani ju nepingne. Potreboval by som nejakym sposobom ak to je mozne aby ta druha karta nebola ako virtualny britch ale ako eth1. radili mi aby som sa kukol do biosu ze tam sa to da prepnut ale neviem kde prosim o radu dakujem
potom by som povedal, že druhá sieťovka vôbec nemá vytvorené sieťové rozhranie (teda eth1) a vôbec nemáš vytvorené spojenie na ten switch.
Mám to chápať tak, že jedna strana eth0 pôjde napríklad von do internetu a druhá eth1 do nejakej vnútornej siete?
Čo takto tu dať 'ifconfig -a' a 'route -n'
# The secondary network interface
auto eth1
iface eth1 inet static
address 192.168.1.1
netmask 255.255.255.0
network 192.168.1.0
broadcast 192.168.1.255
a nasledne restartol tak mi vypisalo ze eth1 device nieje a skusal som ze namiesto eth1 som dal virbr0 vtedy prebehlo vsetko ok lenze ostatne pc v sieti ju nevideli jeden PC v sieti som nastavil takto
IP Adresa : 192.168.1.2
Maska : 255.255.255.0
Brána : 192.168.1.1
DNS : 192.168.1.1
a skusil som ho ping a nic skusil som sa prihlasit cez webmin a nic.
mam tam len virbr0 eth0 a lo
A pritom ten server ma dve sietove karty len jedna sa tvary ako virtualna
ifdown eth1
ifup eth1
Takto uvidíš aj možné chybové hlášky...
Čo sa týka vituálnej karty, keby si mal obidve sieťovky pripojené v rámci jednej siete, tak by som ešte pochopil že ti systém sám vytvoril nad nimi (!) jednu virtuálnu ktorá by zabezpečila nejaký load balancing alebo backup... Ale aj to pochybujem že by takéto niečo urobil system sám...
To že eth1 nie je vytvorená, vidíš cez ifconfig -a?
Ono je ešte šanca že systém na nu nemá driver...
prikaz ifdown eth1 vypise chybu interface eth1 not configured
a akym prikazom zistim ci tam chybaju ovladace?
no kedže eth1 nemáš hore, tak najprv skúšaj príkaz ifup (=interface up) - toto môže dať relevantné informácie
Čo sa týka tých ovládačov, tak to pravdu povediac presne neviem... možno najprv zisti aké sieťovky máš: lspci -vvv | grep -i ethernet, potom na nete zistiš aký modul si vyžadujú a potom cez lsmod overíš či sú načítané..
No ale ak sú obidve uplne rovnaké, tak toto problém nebude...
Mimochodom, píše sa bridge, ako most. A to vibr0 je virtuálne premostenie, teda sa nejedná o ďalšiu fyzickú kartu. Aspoň nie v tejto konfigurácii.
Teda záleží aj na tom čo presne chce od tohto servera aby robil....
Ale, môže to byť aj niečim iným, a na tú dosku mohli pricvaknúť nejakú inú kartu. Alebo ju mohli nehať v biose (či efi) vypnutú.
Este k tej iLO. Je tam licencia na zakladne ovladanie a prehlad (ovladanie napajania, prehlad o senzoroch, atd.). Pre KVM treba dokupit licenciu za priblizne 100 eur (+- autobus).
Inak serverové disky reportujú aj chyby ktoré sa opravili autokorekciou. A to sa nepáči SW raidu. Nebol to ten prípad? Pamäte sú na tom podobne, a pre všetkých veľkovýrobcov železa.
Mame tych serverov naozaj dost, ale ani jeden zatial nevykazuje nejaku poruchovost. Musim povedat, ze uz davno som nebol s niecim tak spokojny, ako s tymito krabicami.
Ale, inak sú kanón na vrabce pre raid mirror na poštovom servri kde ide ešte antivirák a zdieľanie diskov.
tak to si rovno naistaluj 2.0 jadro...
"... a ten idiot ktoremu som vravel ze potrebujem server podporujuci linux(dva rovnake disky a dve sietovky jedna na maticnej a druha externa)..."
myslim, ze ten idiot si ty
a potom sa cudujeme, v akom stave je skolstvo, ked tam robia taki chytraci...
".... ifconfig..."
Nie na vsetkych distrach funguje prikaz ip v zaklade. Preto je ifconfig dobry fail-over a netreba ho hned odsudzovat. Na zakladne priblizne informacie je stale vhodny.tak to si rovno naistaluj 2.0 jadro...
So zvyskom viacmenej suhlasim. Treba si uvedomit, ze v pocitacovych obchodoch robia vacsinou ludia, ktorych sice pocitace zaujimaju, ale nemaju kapacitu ani na to, aby zacali robit weby alebo spravcu siete (to bola hyperbola). Preto si vzdy treba vsetko skontrolovat na webe vyrobcu a obchodnikovi urcite nikdy nic neverit.
tak to je chyba danych distribucii, ale zaroven to nie je ospravedlnenie pre kvazi administratora, ktory ide riesit napr. aj skolsku siet...
"...Preto je ifconfig dobry fail-over a netreba ho hned odsudzovat..."
tak stavajme domy s valkov tak ako dakedy, ved na obycajne byvanie to staci...
proste nie je mozne, aby v statne sprave pracovali ludia bez minimalne pokrocilych vedemosti. je absurdne, aby sa administrator vseobecne spoliehal na predajcu, to je tiez absurdne. ale to je vacsinou chyba ludi, ktori "to cele riadia"...
inac cela tema je o tom, ze dany clovek ide robit nieco, o com nema ani potuchy. a tak to potom aj vyzera...
skus sa venovat teme...
toto nie je firma z 30 servermi na ktorých bežia kritické produkčné aplikácie....
a čo sa týka ifconfigu, platí to isté, pre daný účel je to uplne adekvátny nástoj...