Nechce nabootovať Linux
Prosil by som Vás o pomoc.
Nainštaloval som si najprv Windows XP, potom Linux Greenie (Ubuntu) a potom Windows 7.
(Greenie pri spustení dá na výber či chcem spustiť Windows alebo Linux)
(disk mám rozdelený na dve časti, Linux na jednej, Windows na druhej časti)
PC mi spúšta iba Windows 7, Linux nie je možné spustit.
Botovacie programy sú zväčša robené iba pre windows xp,
kreknutých verzii vhodných programov pre botovanie nemôžem nájsť.
Free vezrie na botovanie sú veľmi zložité, musel by som čítať asi celý deň návod.
Dobré by bolo, ak by bolo možné prepnúť trvalo nastavenia tak, aby botovalo prvý linux
rozmýšlal by som nad 2 riešeniami:
a) znovu nainštalovať Linux
Otázka: bude možné znovunainštalovať linux bez toho, aby som musel zálohovať dáta z linuxu?
b) využiť z diskety Smart Boot Manager. Uvidím vyskušam to ráno.
Robil by som to tak že program Smart Boot Manager vy som dal na disketu, potom na neho klikol nach sa nainštaluje a potom nechal nabotovať.
V prípade, že je tento môj plán zlý, potom mi prosím poraďte zo základným návodom na používanie a inštaláciu tohoto programu.
Vopred ďakujem za rady
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Samotnu prioritu bootovania som potom nastavil v Greenie v StartUp Manageri, su v nom bootovania vsetkych os co mas v pocitaci.
Dufam ze ti to trochu pomohlo, este som nemal rannu kavu a pisem ako nemtavy.
2. Pripoj disk se systemem (musis zistit ktery to je napriklad /dev/sda3)
3. Pouzij prikaz chroot pro zmenu adresare, ktery je pouzivan jako koren (/) na slozku, kde si pripojil disk se systemem
4. nainstaluj Grub
5. restart
zdroj: http://zeldor.biz/2010/12/install-grub-from-chroot/
Da sa to lahko opravit pomocou LiveCD.
Nabootuj LiveCD s linuxom, otvor terminal a pis:
sudo fdisk -l
dostanes vypis oddielov harddiskuPozri si kde mas nainstalovany linux a nazov toho oddielu vpis do nasledujuceho prikazu na miesto sda3(toto je ukazkovy priklad-nazov sda3 Ty budes mat pravdepodobne ine cislo ako 3)
sudo mount /dev/sda3 /mnt
a stlac Enterdalej pis:
sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sda
a stlac EnterPotom Restart a po nabehnuti systemu v pc otvor terminal a pis:
sudo update-grub
zatial sa mi žiaľ nedarí. Cez ten terminal to stale vypisuje, že to nemôže nájsť disk a podobne.
Stále experimentujem a uvidím
Skúšal som viacero diskových oddielov, pri niektorých akokeby už niečo nabehlo: ale to iba čierna plocha s kurzorom a to bolo úplne všetko. Ani po čakaní 5 minút Linux nenabehol - stále iba táto čierna obrazovka s kurzorom.
Je to všetko aj napriek tomu v poriadku?
Myslíte, že v prípade preinštalovania Linuxu tam tie súbory budú?
Navod ktory som dal vyssie je na Opravu GRUB2.
To co nazyvas "Greenie iba s DVD" funguje aj ako LiveCD_?
Lebo ten navod mozes pouzit aj s inym LiveCD a je 100% funkcny !
"
Myslíte, že v prípade preinštalovania Linuxu tam tie súbory budú?
"Precitaj si viac krat tuto otazku a porozmyslaj aku mozes dostat odpoved !
Greenie je z roku 2007,
ano myslel som Live DVD.
Na linuxe mám množstvo veľmi dôležitých súborov (dát), tiež tam mám zálohované dáta z Windowsu. Z live Greenie som tam tie súbory nenašiel.
Zaujímalo by ma, či by v prípade znovunainštalovania (upgrade) Linuxu, bolo
možné tieto dáta zachrániť, či tam zostanú a nevymažú sa.
Diki
Inak, čo znamená že si tie súbory nenašiel?
Inak, čo znamená že si tie súbory nenašiel? Preklikával som cez "Tento počítač" všetko čo sa dalo, ale nenašiel som dáta uložené na Linuxovej časti disku.
sudo fdisk -l
adf -h
.Je to možné. Program GAG vypísal, že partícia HDD na ktorej je Linux, je poškodená.
Chcem sa ta spýtať, PREČO si si nainštaloval toto Greenie, keď máš na výber aj iné ...?
Môžeš uviesť konkrétny dôvod, ktorý ta k tomu viedol - uveď aký a ktorý nám aj môže pomôcť detekovať lepšie tvoj terajší problém ?
Ď.
;-)
"ospravedlňujem sa za nedorozumenie,
Greenie je z roku 2007,
ano myslel som Live DVD.
"
Takže to som myslel, ;-)
avšak ako vidím, ten ekonóm v sebe objavuje veľký talent pre prácu s Terminálom, začo ho pochválil aj HoLLohlaVý
dmesg
,moźnotam bude niečoo tom ako sa stal FS dirty. I keď aninemusí byť poškodený.Diki za rady, toto som robil cez LiveCD Knopix. Prezrite si na obrázku moju prácu s terminálom. Mohli by ste to prosím zanalyzovať a poradiť?
Na HDD6 mám uložený linux Greenie, pretože som sa cez Live Knopix preklikal a uvidel uložené súbory. Niektoré súbory na Greenie sa dali otvoriť, iné sa otvoriť nedali, dúfam, že nie sú poškodené (dúfam, že sú v poriadku).
(niektoré nefunkčné súbory z Greenie partície boli napr. PDF, alebo odt. súbory)
No nič. Opakovať sa nemá zmysel. Keď nechceš, tak nechceš.
Zapni nejaký terminál a prepni sa v ňom za roota.
Cez cfdisk si pozri ktoré partície máš linuxácke.
programom fsck skontoluj všetky linuxácke partície.
programom chroot zmeň koreňový adresár a propoj v ňom boot partíciu.
zadaj grub-install /dev/sda (prípadne to môže byť sdx,hda. ja neviem s ktorého disku bootuješ.)
Done.
čo na to hovoríte?
Keď používaš akýkoľvek návod, tak si nemyslíš že by si príklady použitia mal adaptovať na aktuálnu situáciu? Asi nie, a preto pracuješ z diskami sda5 a nue hdd5. Keď si uvedomíš rozdiel, tak sa ozvi. Takže máš ešte pár dní čas.
neide mi to
a co hovorite na toto ?
http://www.upnito.sk/imggal.php?viewGallery=e82637958bb4adfb0dfde4ba9b637e81
(neviem či sa mi iste pred tým ako som urobil fotku niečo nepodarilo pohnúť ďalej)
Tak to si sa pohol do treťej kapitoly. Inak si neviempredstaviť že by si sa takto choval. Tá fotka je nečitateľná. Myslím, že to nemáš záujem riešiť. Len sa tu snažíš robiť pokusy na ľuďoch ktorí majú ochotu niekomu pomáhať.
Maj sa, nadobre.
Preto prosím o pochopenie z rozmazanou fotkou a nemusíš sa za to urážať
Takže na svojom výroku trvám a moj postoj nie je urazený.
Mimochodom som špičkový expert s krátkodobeho obchodovania na FX a s cennými papiermi. Tento odbor ekonomiky vznikol pred iba 10 rokmi a preto špiškový odborníci sú veľkou raritou a vzácnosťou.
Aj ja by som sa Vám mohol posmievať, ak by som vás postavil pred Metatrader4 platformu a vy by ste ani nevedeli definovať potrebu predaju a nákupu. Ale až taký hlúpy by som nebol, že by som sa za to urazil.
Majte sa pekne, houg.
Samozrejme že mohol, nikto Ti nezakazuje. Tak isto Ti nikto nezakazuje tvrdiť o sebe že si špičkový odborník. Je to naozaj unikátne chovanie, mal by si byť na seba pyšný že sa vieš pochváliť.
A nabúdúce, ak budeš chcieť poradiť, tak sa nesnaž bojkotovať ochotu druhých. Tie fotky boli naozaj nečitateľné, a ignorovanie ostatných rád Ti pridala na karme. Takže si nezabudni vytlačiť diplom. A ak Ti pôjde o niečo iné, tak sa v kľude môžeš tiež prejaviť.
PS.: Keby Ťa niekto postavil pred dvere, tak by si to brak ako urážku alebo výzvu? Pretože ten simulátor Metatrader4 je len nádstavba nad generátor šumu.
nepochybujem, ze si spickovy expert, ale clovek sa uci cely zivot tak si skus pozriet na tuto prednasku.
Mozno ti to pomoze byt este lepsim expertom a mozno dokazes prist na to ako vyriesit krizu.
BTW , kto moze za krizu???
Neziadam odpoved, lebo tento server nie je o tom, len nech si kazdy skusi nad tym porozmyslat:)).
DD