výber distribúcie

Sekcia: Aplikácie & Desktop 02.03.2012 | 02:20
rszetei   Návštevník
Ahojte,
mám taký problém neproblém že sa neviem rozhodnúť pre distribúciu. Mám notebook Dell latitude E6400, skúšal som Linux mint 12 (gnome), LMDE a teraz mám live dvd greenie 9.1 a na všetkých troch ditribúciach mi všetko na notbooku funguje (aspoň čo som skúšal) Graficky skôr inklinujem k Gnome3 lebo som gnome 2 nezažil a som nováčik čo sa týka linuxu na desktope mám Ubuntu 11.10 s Unity a to mi celkom vyhovuje ale na notebooku by som chcel skúsiť niečo iné.Viem že Linux je možnosť voľby ale keď je toho veľa ťažko sa vyberá.
Hlavne sa rozhodujem medzi oboma verziami mintu len graficky sa mi páči viac Mint 12 ale čo som zatiaľ čítal tak stabilnejšia je vraj LMDE len mám obavu že to vychádza z debianu a nemám ešte také skúsenosti (grafika je otázka zvyku)
A neviem či ísť o 32bit alebo 64bit procesor mám 64bit a mám 4GB RAM
Čo by ste mi odporučili
Ďakujem
    • Re: výber distribúcie 02.03.2012 | 06:04
      Martin   Návštevník
      len zo skúsenosti-keď som zacal používať linux, menil som to raz do týždňa lebo som to vždy nejakým počinom rozbil. Teraz po dvoch rokoch to rozbijem tak raz mesačne :) Tak myslím, že si tie menované distrá aj tak skúsiš postupne vsetky. Z toho čo si menoval som mal všetko ale naj mi fungoval mint12. A zo 64 som prešiel na 32, lebo pri 64 mi padali niektoré aplikácie. Napríklad openshot alebo gimp.
      • Re: výber distribúcie 02.03.2012 | 07:51
        Avatar milboy Ubuntu so znakom ElementaryOS  Používateľ
        Ja mám Dell Latitude 6500, čiže takmer to isté a sú to veľmi dobre vyladené ntb. Odporučil by som ti počkať cca mesiac na vydanie Mint13 (LTS) a budeš určite spokojný. Čo sa týka prostredia, tak mne najviac vyhovuje cinnamom, ten je súčasťou MINT-u a nemám žiaden problém ani s padaním aplikácií v 64bit verzii..
        skusam vsetko....už stovka distribúcií za tie roky a vedomosti žiadne.. Prečo linux?
        • Re: výber distribúcie 02.03.2012 | 11:24
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
          Prikláňam sa tiež k MINTu. Čo sa týka 64bitu, drobné, ale riešiteľné problémy tam stále sú, popritom sa človek aj niečo priučí.
          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • Re: výber distribúcie 02.03.2012 | 14:40
            rszetei   Návštevník
            Myslíte Mint založený na Ubunte s Gnome3 alebo Mint založený na Debiane LMDE?
            Čiže nebude nejaký veľký problém so 64bit verziou?
            • Re: výber distribúcie 03.03.2012 | 00:17
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
              Ubuntu ide cestou najnovšieho softvéru a je to ich jediná priorita, majú to výborne vychytané, narozdiel od Debianu ktorý stavá na starších verziách a stabilite, takže ich testing verzia nikdy nedosahuje kvality Ubuntu. Život je otázka priorít. Ubuntu nemá nejaký vychytaný stable ako RHEL a desktop ako testovaciu verziu. Všetku energiu venujú Ubuntu a MINT ide ešte ďalej a pribaluje k tomu svoje vychytávky.

              Čo sa týka 64bitu, no pravda je taká, že hoci je vo všelijakých kvázi variantách s nami už roky, program pre 64bit veselo segfaultuje, alebo zožerie celú ram a OOM Killer ho zabije, je to spôsobené hlavne syntaxou C (programátorov), ale to je na dlhšie. Vždy sa to dá vyriešiť a po hoci ťažkých začiatkoch by som sa už nevrátil späť. Hoci sem tam sa ešte aj v jadre lepia kusy kódu čo majú so 64bit problém ako sa nedávno zistilo že GCC dokáže vyprodukovať kód, pri ktorom sa dopredu nedá určiť koľko bitové premenné budú, ale ako som písal, sú to výnimky a bežný užívateľ nič nezistí.

              Vždy tu máme ešte make, checkinstall a Google :)

              Neviem či sa procesor neurazí, ale pokiaľ chceš viac kľudu, tak bohužiaľ stále ide viac aplikácií bez problémov pod 32bit, hoci veľká časť pomalšie ako na 64bit.
              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • Re: výber distribúcie 02.03.2012 | 09:29
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
      ak máš 4gb RAM, tak sa ti viac hodí 64bit OS. Dôležitejší údaj je však typ a výkon procesora a spol.

      ďalšia možnosť je použiť niektorý systém s XFCE, šikovné a konzervatívne prostredie. Na NB s 4GB RAM si však môžeš dovoliť naozaj čokoľvek.
      • Re: výber distribúcie 02.03.2012 | 10:31
        Martin   Návštevník
        inak aj mne tu radili furt nejaké odľahčené distrá aj keď nebolo treba, a furt neviem prečo :)
    • Re: výber distribúcie 02.03.2012 | 15:44
      Avatar default Debian  Používateľ
      ubuntu je zalozene na debiane, a mint na ubuntu, lmde na debiane, tam je uz hlavny rozdiel iba v softwarovom vybaveni, v ubuntu aj minte mas viac klikatok na rozne veci, napriklad na doinstalovanie ovladacov, alebo jazykov, a su viac pouzivane na deskope oproti klasickemu debianu, podla mna by si mal robit to co ja, otvorit distrowatch, a postupne skusat vsetko mozne, teda ked mas cas :D , ja som cas mal, a stale aj po viac ako roku, stale testujem, lebo sa menia moje poziadavky na pc, a pozadujem rozne veci od systemu, a tak sa snazim najst nieco co by najviac vyhovovalo, problem je ze za ten cas sa distra menia, mal by si si ujasnit priority, a to co od toho operacneho systemu cakas, ked budes mat jasne poziadavky, napriklad chcem system ktory je rychly a svizny, taky co nieje precackany na ukor vykonu pre aplikacie ktore potrebujem, tak sa da poradit napriklad lubuntu, ked chces mat pekny system, a robis len normalne veci (internet, dokumenty) tak napriklad fedoru s gnome 3, ked chces programovat webove aplikacie ...... , chapes? prvym bodom su vsak skusenosti, musis sa rozhodnut ci sa chces nieco naucit, a mozno aj skusit tie zlozitejsie systemi, ako je napriklad arch, gentoo, alebo sa do toho nechces pustat, venovat tomu cas, a len proste nainstalovat system ktory pojde, a budes na nom robit len minimalne upravy
      R.K
      • Re: výber distribúcie 02.03.2012 | 16:18
        rszetei   Návštevník
        Ucit sa urcite chcem inac by som asi do linuxu nesiel a ostal pekne pri win kde som bol poslednych cca 15rokov, ale na zlozitejsie systemy si zatial netrufam. Nakolko IT je len hobby a zivy ma projektovanie tak by som skor potreboval stabilny system kde by som mohol pracovat s alternativamy autocadu ako napriklad teraz u mna testovany Draftsight ktory sa mi pozdava mam ho na mojom druhom pocitaci kde mam dualboot win XP a Ubuntu 11.10 a teraz som mal moznost odkupit tento notebook kde nieje predinstalovany system len som dostal ktomu cd win vistu a to tam nedam ani omylom, tak preto beri.em tento notebook ako testovaci stroj plus ako pracovny nastroj ked nebudem moct robit na mojom primarnom pocitaci. A momentalne mam moje ubuntu rozhasene a nateraz sa mi ho nechce preinstalovat lebo cakam na LTS verziu Ubunta
        • Re: výber distribúcie 02.03.2012 | 16:28
          Avatar default Debian  Používateľ
          to ma vyst v aprili, a aj tak kym bude naozaj stabilne, musi uplinut daka doba, takze dovtedy mas kopu casu, dake tie distra vyskusat, ja by som sa na tvojom mieste zatial motal okolo Ubuntu distier, teda aj mintu, poskusal prostredie (Gnome3 , KDE, Xfce, Lxde, Mate (klon gnome2) ) pretoze je naozaj jednoduche to tam vyskusat, napriklad ak mas ubuntu s unity a chces nainstalovat KDE, staci nainstalovat balik kubuntu-desktop, prostredie mozes zmenit v kazdom distre, takze by som sa najprv venoval tomuto, a az potom riesil veci ako vyhovujuci balickovaci system, politika a ciele danej spolocnosti, a potom aj komunitu, ktora ti bude vediet radit
          R.K
          • Re: výber distribúcie 02.03.2012 | 18:31
            rszetei   Návštevník
            hej zo zaciatku sa urcite chcem tocit okolo Ubutu hlavne koli komunite lebo je rozsiahla v slovencine a cestine keby som sa teraz mal spolahnut len na anglictinu tak by som asi rychlo skoncil. Laka ma linux mint len sa neviem rozhodnut ci 12 z Ubuntu alebo LMDE?
            • Re: výber distribúcie 02.03.2012 | 18:33
              Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
              jednoduché - daj si bežnú verziu (12) a máš. debianová verzia má svoje výhody i nevýhody, daj tomu čas :) LMDE by som dal skôr na menej výkonný pc
              • Re: výber distribúcie 02.03.2012 | 18:48
                rszetei   Návštevník
                Jo asi mate pravdu idem do tej 12, zatial len podla predbezneho zistenia mi asi na LMDE najviac vadilo ze tam nefunguje klavesova skratka Ctrl+Alt+T na terminal. Otestujem gnome 3 a potom asi budem skusat ostatne prostredia.
                Dakujem za rady
                • Re: výber distribúcie 02.03.2012 | 20:34
                  Avatar default Debian  Používateľ
                  to CTRL+ALT+T je strasne mala malickost
                  R.K
                  • Re: výber distribúcie 03.03.2012 | 15:28
                    Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
                    ktora sa v LMDE da nastukat v nastaveniach klvesnice/klavesove skratky
                    Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
            • Re: výber distribúcie 02.03.2012 | 18:35
              Martin   Návštevník
              používal som lmde asi pol roka, v podstate som tam nijaký rozdiel nevidel, mezi lmde a lm11. Problém nastával pri aktualizácii, hlásilo mi furt nejakú chybu zdrojov a podobne. Tak som to dal preč.
              • Re: výber distribúcie 02.03.2012 | 18:44
                Avatar default Debian  Používateľ
                ja som mal tiez v lmde taky problem, aktualizacie nesli, menu bolo tusim pokazene, kamarat tiez vravi ze je to fail, a ze tam boli dake chyby, ale to bolo dakedy na zaciatku ked to vzniklo, ale skusal som to aj neskor, a aj tak mi to neslo dobre, takze sa k tomu nevraciam
                R.K
    • Re: výber distribúcie 02.03.2012 | 19:54
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ
      vsetko co pises je založené na debiane alebo ubuntu (pricom ubuntu je tiež založené na debiane)

      ak máš buntu na jednom kompe, daj si ho aj na druhy aby si mal identické systémy, a nemusel jeden priblem riesit na kazdom systeme inak, odporucam pockat na april, vyjde nove ubuntu aj mint (LTS - s dlhou podporou)

      ale ak chces naozaj skúsiť niečo iné, skús FEDORU, ja som dlho pouzival ubuntu aj debian a ich forky, ale odkedy som si sfunkcnil fedoru (je to malu trosku zlozitejsie ako ubuntu) tak uz by som nemenil späť, napriek tomu ze sa v tom rýpem nespomalila ani o kusok, vdaka preupgradu som preziel z verzie 14 na 15 a aj na 16 bez nejakych problemov (ubuntu mi po upgrade na vyssiu verziu vzdy spomalilo alebo uplne padlo a musel som ho instalovat odznovu). fo fedore sice neiktore veci neufunguju automaticky na par klikov (zdielanie cez sambu) ale po dobrom nastaveni funguju stabilne a bezproblemovo

      (na debiane mi vadi ze je trosku zastaralejsi - aj unstable vetva)

      k architekture, pri 4GB ramky som pouzival 32 bit architekturu lebo 64 mi zrali programy viac ramky (neviem preco), ale system rozozna len 3,8 GB ci kolko
      teraz mam 8GB a som nuteny pouzivat 64bit - a bez najmensich problemov s kompatibilitou

      ALEBO si otvor distrowatch.com a skusaj distro za distrom, za vyskusanie stoja napriklad OpenSUSE ci Slackware a ak chce porozumiet linuxu viac tak ARCH je genialny
      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment