Môže dualboot poškodzovať pevný disk?
Popis blbnutia je ťažko opísateľný. Aj tento fungoval bez problémov zo 2 mesiace, následne začalo všetko sekať a pri reštarte sa disk nenašiel. Po pár hodinách odpočinku bez problémov funguje, no len krátko. Keď nechám PC oddýchnuť len chvíľu, v rôznych štádiách sa pokazí zavádzač GRUB.
Niekoľko poznámok:
- až na procesor boli vymenené všetky dôležité komponenty (pamäte, pochopiteľne disky, zatiaľ 4 (!), základná doska, zdroj, grafika)
- používam tam *buntu based systémy a windows, všetko s komplet aktualizáciami
- disk sa neprehrieva, ani žiadny iný komponent
- antivírus (avast) nenašiel akékoľvek známky zavírenia
- každý systém sa korektne vypínal cez vypnúť alebo reštartovať, žiadne režimy spánku a spol
- disk je rozdelený na 3 časti, pády sú aj pri používaní len jedinej, v ktorej je OS
- nebola robená defragmentácia
- nástroje na regenerovanie sektorov zahlásia niekedy desiatky chýb na prvých megabajtoch, inokedy nájdu prvú chybu až pri polovici disku
Nejaké rady? čo by sa dalo zistiť? Aktuálne mi BIOS pevný disk pozná, no ako to bude zanedlho, to bohužiaľ viem až priveľmi dobre. Pomohlo by používanie jedného operačného systému?
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
- vo windows je vypnuté aero, indexovanie a obnovovanie
- linux nemá swap disk
Ja mam rocny notebook, Linux je na nom cca pol roka. Obcas sa mi stane, ze mi pri starte nenajde disk, musim restartovat, potom uz nabehne. Ci sa mi to stalo aj pred instalaciou Linuxu, si nespominam.
Na sluzobnom notebooku (volajaky Asus, takisto neviem aky disk) mam taky isty dualboot, prednedavnom sa na nom sice vyskytli nejake problemy s diskom, ale zatial som nemal cas a chut sa tym nejako zaoberat (laptop pouzivam zriedkavo).
Akurat premyslam nad nasadenim dualbootu Windows a Mint doma (kvoli nejakym win aplikaciam), tam mame iba nejaku skladacku s WD diskom, cize dufam, ze nebudu problemy...
Takze zastavam nazor, ze dualboot urcite nespôsobil tie problemy.
Akurat sa cudujem preco nepouziva defragmentaciu.
To musi byt riadne spomaleny ten win.
jadro je default z CD plus aktualizácie, žiadne zásahy do jadra.