nezobrazuje HDD

Sekcia: Aplikácie & Desktop 20.09.2012 | 01:20
Johnynko   Návštevník
Ahojte..Dostal sa mi do rúk počitač Asus EEE 10,1",ktorý ma kompletne zavírený HDD a Win XP sa dá spustiť len v núdzovom režime..Avšak v tomto režime nemožem zálohovať niektoré doležité súbory..Myslel som,že cez Ubuntu to pojde hravo..Aj sa mi to podarilo,ale iba s jednym priečinkom..Odvtedy sa mi tam HDD ani nezobrazuje,len tie Linuxove priečinky..skušal som aj mount/etc/fstab aj sudo cfdisk/dev/sda a nič nepomohlo..Ak by ste mi vedeli nejak poradiť,bol by som Vám vďačný...ďakujem pekne
    • Re: nezobrazuje HDD 20.09.2012 | 11:38
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
      Ubuntu spúšťaš z Live CD, alebo si ho nainštaloval? V XP, máš FAT32, alebo NTFS partíciu? Pokiaľ je nejaká partícia (a podobne) na disku rozbitá, nič sa tam nepokúšaj nainštalovať, ale treba skúsiť, buď LiveCD Windows a pokúsiť sa to opraviť cez ich nástroj, ten je má najlepšie možnosti obnovy, potom prípadne cez LiveCD Ubuntu a fsck -t ntfs teda pokiaľ tam je NTFS, ale tento nástroj má len obmedzené možnosti. S rozbitou partíciou pomôže TestDisk.

      Čo vypíše fdisk -l?
      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • Re: nezobrazuje HDD 20.09.2012 | 13:41
        WlaSaTy   Návštevník
        Ten príkaz fsck -t ntfs by som zatiaľ nespúšťal. Prvé minibooky od Asus-u mali totižto maličký SSD ktorý používal kompresiu aby narástol. Ale, v tej dobe sa používali pre zmenu SSD ktoré mali strašne maličký počet prepisov, takže sa kazili. Neviem či je to ono, ale radšej by som bol opatrný ak chce človek zachrániť nejaké dôležité dáta.

        Takže, keďže počítač bol nazvaný Asus EEE 10.1, tak by bolo vhodné dať aspoň nejaké základné informácie o modele. Rada EEE znamenala subnotebook-y, a 10.1 je veľkosť displeja. Jak veľký disk tam podľa spomienok bol a čo o ňom píše sudo fdisk -l cez Live Linux? A jaký je rok výroby, poprípade typové označenie na spodnom štítku (ak sa nezošúchalo za tie roky)?