Unity vs. Gnome Shell

Sekcia: Aplikácie & Desktop 04.11.2012 | 01:23
Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
Ake mate skusenosti s Gnome Shell? Vie niekto porovnat Gnome Shell v Ubuntu a v inych distribuciach?

Doteraz som pouzival Ubuntu + Gnome Shell, ale po upgrade na 12.10 mi Shell nefungoval podla mojich predstav, tak som nedobrovolne presiel na Unity. A zistujem, ze v niektorych oblastiach ma navrch. Konkretne mi napriklad viac vyhovuje praca s plochami (Alt+Tab prepina iba v ramci plochy) alebo posledne pouzite aplikacie.

Preto ma zaujima, ci je Shell taky "nedokonceny" vo vseobecnosti, alebo sa to tyka len Ubuntu.
    • Re: Unity vs. Gnome Shell 04.11.2012 | 01:49
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
      To je na hate post ale podľa mňa Gnome3 = Windos8, ja neviem čo chcem a oni to vedia, preto používam Mate. Unity je pre mňa rovnako nepoužiteľné prostredie. Ako sami tvorcovia Mate píšu je neinteraktívne zastaralé prostredie a vlastne by ho nemal nikto používať a preto som si ho zamiloval. Skús si pozrieť čo o Gnome3 píšu jeho tvorcovia. Jako nič proti Rezzovi z RH, je to fajn človek, ale toto nech si nechajú pre seba.
      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • Re: Unity vs. Gnome Shell 04.11.2012 | 02:09
        Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
        No dobre, mozno niekedy skusim aj Mate, ale teraz ma zaujimaju tieto dve. :-)
        • Re: Unity vs. Gnome Shell 04.11.2012 | 02:17
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
          Porovnávať dve prostredia, kde si tvorcovia myslia že som taký idiot a neviem si nastaviť ani tlačiareň je dosť ťažko. Teda asi nie som vhodná vzorka, BFU to možno ocenia, ale pre mňa sú obe katastrofa. Gnome3 asi úplne najväčšia.
          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • Re: Unity vs. Gnome Shell 04.11.2012 | 02:09
      Avatar default Debian  Používateľ
      ja nemam rad ani jedno, vadi mi ten pocit ze sa to neda len tak lahko nastavit, ze sa to odklonilo od standardneho linux desktopu kde bola kopa moznosti, a zatial okrem nastvatych userov , nevidim ziadne ovocie ktore by tie prostredia priniesili, oni proste chcu jedno prostredie pre rozne druhy zariadeni, a ja vravim ze to nejde, niekomu to mozno vyhovuje, ale mam skor dojem ze viac ludi bolo spokojnejsich so starym dobrym gnome, aj tak nevidim tablety, alebo daco, daku aktivitu ze by vznikala okolo toho, KDE to vyriesil zo vsetkych najlepsie, zalozil novu vetvu ale standardny KDE desktop neprerabali, spravili plasma active, a teraz uz tusim sa s tym aj dake tablety vyrabaju, to ze prislo daco nove - tablety je dobre, ale nemuseli preto spravit taky hunbuk a na konzervativnych uzivatelov sa vykaslat, este ze mame prostredie ako xfce, lxde, a co sa tyka nejakych pokusov vratit to spat, tak linux mint a ten ich cinammimon mi uz od zaciatku ide zle - pada, a s mate mam tiez problemi so stabilitou, navyse sa to nechova ako klasicky gnome desktop, koli zmeneniu nazvov tych defaultnych aplikacii mam problem si to prepojit s vecami ktore predtym v gnome sli, takze tak :)
      R.K
      • Re: Unity vs. Gnome Shell 04.11.2012 | 02:31
        Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
        A aky je rozdiel medzi Gnome 2 a XFCE? Ani s jednym velke skusenosti nemam, tak dlho este na Linuxe nie som, ale na prvy pohlad tam je nejaka podoba...
      • Re: Unity vs. Gnome Shell 04.11.2012 | 02:36
        Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
        Na LXDE sa mi nepaci, ze mi az prilis pripomina Windows. :-D

        Ale jedno pozitivum mu nemozem upriet - v ramci mojich pokusov s Lubuntu (vid moju otazku na stary notebook) si instalacne CD vzal moj 11-rocny synator (doteraz zaryty windowsak) a nainstaloval si to. Po aktualizacii mu zacal chodit aj zvuk, takze mozno tiez prejde na Linux. :-)
        • Re: Unity vs. Gnome Shell 04.11.2012 | 09:13
          Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ
          Ak chceš zistiť, aký je rozdiel medzi Gnome 2 a Xfce tak si stiahni Ubuntu 10.04 LTS a Xubuntu. Ubuntu 10.04 má ešte stále asi jeden rok podporu. Spolu s Ubuntu 10.10 boli naozaj vydarené distrá. V týchto distrách si mohol každý upraviť takmer všetko podľa svojich predstáv. Unity a aj Gnome shell túto možnosť výrazne okresali.
          • Re: Unity vs. Gnome Shell 04.11.2012 | 09:47
            Avatar default Debian  Používateľ
            +100 , inac ja by som radil porovnavat 10.04 na gnome, a 12.10 s xfce, nech vidi najnovsiu verziu, a inac ak ti lxde moc pripomina windows, tak to by ma zaujimalo co si myslis o KDE :) , a navyse mohol by si si pozriet film pirati zo silicon valley , mozno bi ti to objasnolo nejake veci ohladne windowa a mac, a potom neskor ak chces vediet o com je linux a opensource, ale pozor to uz je kusok narocnejsi material - Revolution os
            R.K
            • Re: Unity vs. Gnome Shell 04.11.2012 | 18:25
              Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
              KDE bolo prve prostredie, co som kedysi davno skusal, to este existoval Mandrake. Vtedy som o nejakom LXDE a XFCE ani nechyroval, KDE som si vybral kvoli podobe s Win, ze tomu budem skor rozumiet. :-) Dopadlo to tak, ze som sa do toho Linuxu pozrel parkrat a po case som ho zmazal.

              Moj druhy pokus bol uspesnejsi mozno preto, ze som nevyberal podla vzhladu prostredia, ale podla popularity distribucie, takze som si nainstaloval Ubuntu. Gnome 2 som uz velmi nestihol, ale na Shell som si zvykol rychlo. Dnesne Gnome ma urcite menej moznosti nastavenia ako KDE, ale je intuitivnejsie. Chvilu som skusal aj KDE, bolo to sice pekne, ale niektore veci som dodnes nepochopil, ako funguju a manualy sa mi studovat nechce.
              • Re: Unity vs. Gnome Shell 04.11.2012 | 18:36
                Avatar default Debian  Používateľ
                ja som na tom dost podobne, dakedy davnejsie som len tak raz za cas skusil dake distro, a bud koli problemom, alebo hram som sa vratil na win, obrat nastal pred 2 rokmi , vtedy ked som sa cele dni len hral hry a nic ine nerobil, som si uvedomil ze ja na case prestat a vtedy som zmazal win, a riadne pustil do linuxu, a veci co s tym suvisia, ja som stihol dobu gnome2 ked bola v plnom prude, a preto ako pamatnik viem aky to bol rozdiel oproti tomu co sa nam chcu nacpat dnes, ta strata nastaveni a prechod na jednoduchsi system sposobilla aj to ze sa zmensila taka linuxova kreativita, proste dakedy sa frajerilo kto ma aky desktop, vytuneni, ako zmenil nastavil pridal, teraz ty ludia co maju gnome shell tam maju maximalne pridany daky extension a tym to konci , unity je na tom este horsie, ja som proste za to ze sa mali rozdelit na 2 vetvy, a robit jedno prostredie pre tablety a druhe pre desktop, a nie to spojit
                R.K
                • Re: Unity vs. Gnome Shell 04.11.2012 | 19:40
                  Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ
                  Ale moznost vyberu (na rozdiel od Win) stale je: Mate, Cinnamon, KDE, LXDE, XFCE...

                  Inak, mne osobne Gnome 3 stale vyhovuje viac ako Windows do verzie 7. 8-cku som zatial nemal moznost skusit. Teraz po prechode na Unity mam v tom trochu chaos, ale donedavna mi v praci (WinXP) ruka vzdy zabiehala do laveho horneho rohu. :-) A to som Gnome Shell pouzival asi rok, kym Windows 95 a novsie 16 rokov...
                  • Re: Unity vs. Gnome Shell 04.11.2012 | 19:53
                    Avatar default Debian  Používateľ
                    to je tak zo vsetkymi vecami podobneho charakteru, ja napriklad ovladam svoj desktop gestami mysou , a ked idem inde a zacnem tam behat po ploche a nic sa nedeje tak sa cudujem ze co to nejde, ale aj do toho horneho rohu uz som zabehaval :) , akoze ja niesom uplne proti gnome3 a unity, niektore ich vlastnosti sa mi pacia, lenze problem je v tom ze oni su nastavene na nejaky standard, zatial co s gnome si si spravil hocico, mohlo to mat mnoho podob, mohol si si dat viac panelov a hocikde, tak tu sa to meni, a mas tu nieco presne nastavene a mna to sialene znervoznuje, citim sa ako keby mi vzali moj terminal, a musel som robit vsetko graficky, a ja by som za terminal aj vrazdil, asi si idem spravit kopie zdrojovych kodov, keby mi ho chceli zobrat, lebo ubuntu je toho schopne, idu az moc velkou cestou zjednodusovania, niektore inovacie vedia pekne nastvat, napriklad grub2 ktory som sa snazil pomocou tych ich nastrojov nastavit, celi den som sa s tym babral a riesil a hladal riesenie, a nakoniec som si daj tak dal grub jednotku ktoru som mal zachvilu nastavenu, lebo tam mam pekne jeden subor kde si dam konfiguraciu a tam to konci
                    R.K