Bootovanie Linux (Ubuntu 12.04)
Mam jeden problém. Inštaloval som UBUNTU 12. 04 na môj notebook (momentálne už 12.10). Všetko ide v pohode. Mám ho nainštalovaný pri WIN 7. No inštaloval som Ubuntu na notebook priateľky. Má problémy s bootovaním Ubuntu. Naskočí čierna obrazovka a neskôr sa to musí reštartovať, lebo ďalej sa to nepohne. Prípadne začne sa pomaly cela obrazovka ako keby "sivieť". Postupne naskakuje sivá farba na miesto čiernej. Ako keby sa zvyšoval kontrast postupne. Ubuntu je na druhom notebooku nainstalovaný sám (bez windowsu). Čiže som formátoval disk na tie particie, ktoré boli potrebné. Resp. LiveCD si to naformátovalo samo ako to potrebovalo.
Nevie niekto kde môže byť problém?
Dík
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
1) výrobca a typ
2) hardvér (procesor, RAM, grafická karta...)
3) približný vek
K notebooku.
Je to ASUS X55U
Ram 2048 DDR3,
Grafika ATI Radeon 6290
Procesor : dual core AMD C-60 1GHz
Notebook je používaný max. 3 mesiace. Kupovaný z T-comu na nejakú akciu....
Nepíše to nič. Iba nenaskočí ani to logo UBUNTU pri boote. Len nabehne čierna obrazovka, neskôr taká do fialova (ako pri naskočení Ubuntu loga, no nabehne to bez loga) potom skočí zasa čierna obrazovka, následne hneď zasa tá fialová a potom to začne "kontrastovať" .....
Máš nejakú radu ako sa to dá čo najrýchlejšou cestou nainštalovať, ak je nainštalované Ubuntu ? :)
ak sa ti samozrejme dá to ubuntu spustiť...
odkiaľ si? mohol by sa ti na to pozrieť niekto skúsení z blízkeho okolia
Dá sa to Ubuntu spustiť. Rozmýšľal som či to nemôže byť aj nejakou chybou v notebooku? Keďže rovnako blbo išiel aj Windows 7 (predinštalovaný) .....
Dúfam, že to zvládnem ....keby niečo určite napíšem :P :) Thanx
Podľa tohoto tento ASUS používajú aj s predinštalovaným OS Ubuntu Linux, takže by to nemal byť iný problém ako ten, ktorý je v užívateľovi (t.j. v Tebe), bez urážky.
Ja by som Ti navrhol postupovať následovne, a nebáť sa iných linuxových distribúcií. Keďže si si ešte ani nepozrel Ubuntu a nezvládaš ho, myslím si, že nie je problém zadovážiť si TAKZVANÉ LiveCD s iným Linuxom, (stiahnuť a napáliť si ho) a postupovať čisto empiricky, ale pritom inteligentne (veď sa koniec koncov hráš v Linuxe). Podľa toho, čo Ti sadne, ktorá distribúcia, podľa toho ideš ďalej. Váž si toho, toto napríklad nemôžeš robiť s Windows.
:-)
Robíš niečo zle, ale čo to je, neviem.
Preto použitie liveCD Linuxu nie je treba chápať ako odvábenie lamu od Ubuntu_raja, ale ako zrýchlenie nájdenia príčiny.
Ubuntu na tom druhom notebooku som inštaloval cez LIVE CD. Disk bol kompletne naformátovaný prostredníctvom LIVE CD, čiže nie mnou. Takže preto som sa pýtal, že či sa niekto s týmto stretol a či nevie ako sa to má odstrániť :)
Vďaka. Vyskúšam niečo cez LiveCD. Ak nič nezachránim nainštalujem Xubuntu. Ak ani to nepomôže, tak to hodíme na reklamáciu.
:-)
Nainštaloval som Xubuntu, a robí to isté. Tiež som to dal odznova naformátovať (kvôli nejakým možným chybám pri formátovaní) a problém pretrváva. Je možné, že BIOS je nejako blokovaný pre bootovanie iného systému ako je Windows? (počul som o nejakom secure boot)
Neviem si dať rady :)
Ale keď mi to Xubuntu nabehne, tak to je o niečo svižnejšie.... vidieť, že to nevyužíva až toľko CPU ako Unity v Ubuntu...
Díky za možné odpovede, rady...
Snad sa to podarilo spravne ;))))
A tomu aj zodpovedá tento záznam:
[ 321.913] Kernel command line: file=/cdrom/preseed/ubuntu.seed boot=casper initrd=/casper/initrd.lz quiet splash -- maybe-ubiquity
Pozri ten súbor v priečinku /media/sdXY/var/log/
Ty si náhodou rovno pri inštalácii nepovoľoval ovládače tretích strán?
http://pastebin.com/3qN4dCpW
Čo v spolupráci s pôvodným popisom:
Naskočí čierna obrazovka a neskôr sa to musí reštartovať, lebo ďalej sa to nepohne. Prípadne začne sa pomaly cela obrazovka ako keby "sivieť". Postupne naskakuje sivá farba na miesto čiernej.
A pôvodnou otázkou:
Nevie niekto kde môže byť problém?
Znovu otvára otázku zo včera:
Ty si náhodou rovno pri inštalácii nepovoľoval ovládače tretích strán?
Mne? Mne nie, ja používam na stroji kde mám ATI kartu distribúciu gentoo s OSS ovládačmi.
A odporúčam to ako prvé urobiť aj zadávateľovi témy keďže pod OSS ovládačmi mu tov LiveCD fungovalo. Ak by sa chcel pohrať s uzavretými ovládačmi, tak si bude musieť skontrolovať že ktorý podporuje jeho kartu.
Zatiaľ ďakujem veľmi krásne ! :)
Zatiaľ čo skúšam tak to nabehuje správne. Čiže neinštalovať ovládače od ATI?