FreeBSD
Nainstaloval som FreeBSD a upravoval som subor loader.4th a bohuzial mi system nejde nastartovat. To by nebolo take strasne, ale ked som dal live CD a chcel som chybu opravit nevidel system moj disk detto cez sysinstall a fixit, aspon som nenasiel moj hdd, ktory sa pripaja sata rozhranim a je naformatovany GPT. Existuje nejaky sposob zachrany disku, resp. systemu, aby som nemusel instalovat system nanovo ? Mam tam viac veci instalovanych a nechce sa mi travit cas takouto aktivitou znova.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Píšeš o partíciách, ale BSD Unix používalo ešte aj slice. To môže byť trochu problém keď to chceš pripojiť.
Píšeš, že si menil loader, ale nepíšeš čo a ako. Takže s takto neúplným popisom sa dá len odporučiť, aby si skúsil LiveCD BSD či sa to chytí alebo testdisk. Je totižto možné, že si prepísal začiatok nejakého súborového systému a to rozhasilo slices.
Blbé je, že najmenšie fragmenty nemali tabuľku rozdelenia, ale sa len spoliehali na to že na začiatku súborového (alebo iného) systému je uvedená jeho veľkosť. A ďalšia oblasť začína hneď po tom, ako skončí tá pred ňou. To je dosť slušné riziko ktoré sa iné systémy snažia eliminovať aspoň cez LVM kde sú uchované rozdelenia na viacerých miestach. Aj komerčné systémy mimo Linuxu to tak majú.
mount /dev/sda1 /mnt
ak nič tak umount /mnt
a pokračujem:
mount /dev/sda2 /mnt
ak nič tak umount /mnt
... a takto ďalej, až dokým nevypíše, že sa nenašlo, ak pýta aj filesystém aby si zadal tak to bude takto:
mount -t ext4 /dev/sdax /mnt - za x dosadíš číslo , a namiesto ext4 dáš filesystém ktorý tam je
...až ti dojdu partície na sda tak pôjdeš ďalej
mount /dev/sdb1 /mnt
.....
Nezabudnúť vždy umountnúť partíciu, a robiť všetko ako root.
Keby si chalan aspoň spomenul že ako to mal rozdelené alebo či tam má niečo cenné.
34 625142381 ada0 GPT (298G)
34 128 freebsd-boot (64k)
162 616562560 freebsd-ufs (294G)
616562722 8579693 -free- (4.1G)
fdisk: mounted root fs resource doesn't match expectations (regexec returned 1)
Pokusal som sa zistit nejaky prikaz na zistenie cesty k device, v mojom pripade disku ale nejako to nefunguje. A dokonca ani ked som strcil usb kluc tak mi pisal, ze system je len read-only. Co v inych lin dist. by som v pohode nasiel. A tak som si len potvrdil, ze vystup, ktory dostavam je vystup tykajuci sa cd dist. a v tejto chvili ma nic ine nenapada ako pouzit testdisk, lenze co ak existuje jednoduchsie riesenie cez ten sysinstall.
Ale v dmesg náhodou nemáš niečo o tých diskoch? Napríklad ad0s1a pre boot alebo ad0s1b pre ufs zväzok? Musí to tam niekde byť.
Diky za spoluucast na rieseni.