NTFS a specialne znaky
chcel by som sa spytat na jednu vec, kedze postupom casu by som chcel prejst na linux.
Kedze vo firefoxe pouzivam addon mozilla archive format (MAFF), tak on pri ukladani si berie nazov z titulku stranky a tak sa mi v nazve suboru objavuju znaky ako dvojbodka, uvodzovky alebo aj lomitko alebo sa nazvy suborov lisia iba vo velkosti pismen a/A a pod.
Ked potom spustim windows, tak tie subory sa nedaju ani citat ani premenovat. Da sa toto v linuxe (mint, ubuntu) nejak osetrit, napr. nejakym daemonom? Chcel by som tieto veci zakazat "globalne", cize bez ohladu na to ci budem zapisovat na ntfs, ext2, ext3, proste pri vytvarani suboru by som chcel aby ma system upozornil ze tieto znaky su nepovelene, tak ako vo windowse.
Dakujem vam za rady.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Takže, ak sa chceš takému niečomu vyhnúť, tak použi súborový systém ktorý takou vymoženosťou netrpí. To je najjednoduchšie a najefektívnejšie riešenie.
Nie je to take lahke sa toho NTFS zbavit, napr. jediny akotak bezproblemovy filesystem pre usb kluce je FAT, aby si vedel pracovat s klucom aj v linuxe. Alebo set top box co mam, tak sa cudujem ze vie vobec na ntfs zapisovat, ziadne linuxove sub. systemy to vediet nedude, a ani fotaky ani ine bezne zariadenia.
Ale k teme:
Ak by sa dal spravit nejaky skript alebo daemon (netusim niesom programator) a napr. pri primountovani ntfs particie by sa aktivoval, urcite by zaujemcom ulahcil prechod na linux.
Uvediem priklad, ak kamaratovi sa rozbije windows a potrebuje zazalohovat subory, tak tam spustim slax, alebo mint a zalohujeme. Kedze kamos je BFU a ziaden linux predtym nevidel, tak si povie aha aky super system a ja mu budem prikyvovat. To ze ziadne rozsirene distro nema defaultne v sebe dvojoknovy suborovy manazer (mc, gnome commander...), teraz nechajme tak, Internet nemusi byt vzdy k dispozicii.
No a potom s kamosom dozalohujeme bud na ext. hdd ale kluc. Preinstalujeme windows a chceme tie subory nakopirovat naspat, lenze niekolko tych najdolezitejsich sa samozrejme neda vo win otvorit lebo rozdiel v nazvoch je iba male/VELKE zaciatocne pismeno, a zalohovali sme 4 hodiny lebo su ludia ktory vobec nevedia, ze kam ich system tie subory uklada!
No a opat mozme nastartovat linux bez suboroveho manazera a bez internetu a pracne prehladavat subory. To je jedno ci ich je 10 alebo 1000, to proste praca a komplikacie navyse, ktore zaciatocnikov odradia a dalsich ako ja otravuju. Zial kvoli kapitalistickym monopolom je to tak.
Minule som tiez dve hodiny kecal susedovi ze co to je linux, principy open source a jeho vyhody. On sa pital si tam idu hry, tak som mu tam spustil live ubuntu a chcel instalnut nejaku free hru z repozitarov, ale cely system zamrzol a aj moje snazenie o propagaciu linuxu, (aspon na den,,,)
Dalsi moj znami na tu otrasnu vistu na NB, tak som k nemu priniesol live ubuntu aby som mu ukazal, ze linux je krajsi a su tam aj paradne efekty, napr tie horiace okna. Lenze nic sa nekonalo na jeho ati grafike to neslo. Takze tak...
Mne by stacil aj nejaky skript, ktory by tieto znaky nahradil podtrznikom.
Alebo ako by ste to riesili vy ostatny ?
Tak na toto asi hotové riešenie fungujúce na pozadí neexistuje. Nemalo by význam. Čo by to urobilo, odmietlo vytvorenie súboru s takým názvom?
Ono, môžeš si niečo také urobiť cez fuse, alebo inotify či dnotify. Ale, bude to vyžadovať programovanie.
Alebo pri premenovavani by som sa sekol a napisal dvojbodku tak by vyhodilo hlasku ako vo windowse.
Alebo to riesit nejak inak. Urcite to uz niekto riesil, len ako to najst, urcite to nieje len moj problem, ale trapi to viacerych.
Este jedna vec: v nazve suboru by som pochopil uvodzovky alebo dvojbodku, ale vysvetlite mi niekto co ma z toho linux alebo system ze je case-sensitive ? Ako v prikazoch v terminali to pochopim aj ja ale mat 200 suborov v jednom adresari s tym istym nazvom musi byt na zblaznenie !!!
http://serverfault.com/questions/125347/linux-case-insensitive-filesystem
http://www.mono-project.com/IOMap
http://linuxos.sk/forum/21778/index.html#link_193460
http://www.tuxera.com/community/ntfs-3g-manual/
http://linux.die.net/man/8/mount.ntfs-3g
Ale nechcel by som si nejakou neopatrnostou nieco zmazat, teda ako to defaultne nastavim pre linux mint pre ten Caja (je to ako Nautilus) manazer okien ?
Ak sa to podari mne tak to sem napisem ja. Chcem len tolko ze ked kliknem na disk s ntfs aby sa to namountovalo s tym windows_names parametrom.
mount | grep ntfs
mount | grep ntfs
to nic nevypise. Som na live DVD.Brú noc.
mount
nevypíše tiež nič. Že?Prepni sa naň napríklad cez
sudo -i
a skús ešte raz.tu je vypis z fstab:
overlayfs / overlayfs rw 0 0
tmpfs /tmp tmpfs nosuid,nodev 0 0
mount /dev/sda1 /media/mint/WinXP -o windows_names
ja som tam dopisal ten posledny riadok
Ak Ti je zložitý návod na tvorbu vlastného LiveCD čo je tu na titulnej strane vďaka Stanovi už hodne dávno, tak to si priprav najtenšiu ihlu akú máš, a najsilnejšiu lupu. Budeš opravovať jedničky a nuly na tom médiu. Dúfam, že sa Ti netrasú ruky.
Mam spustene liveDVD a len chcem vyskusat ci by to fungovalo aj po odhlaseni a opatovnom prihlaseni, nie restarte, dal som CTRL+ALT+BACKSPACE. Vsak tie zmeny v tom fstab subore sa nestratili ale ostali v pamati, teraz som si ten fstab otvoril. Vsak je to v pamati a ked je ten toto
mount /dev/sda1 /media/mint/WinXP -o windows_names
v tom subore dobre tak som mal po kliknuti na ntfs disk ho mat mountnuty s tymwindows_names
parametrom.Ale kedze subory viem premenovat na : aj na " tak to nefunguje. Ja to chcem len v tom live dvd vyskusat, vsak ked to ide v terminali, tak by to malo sa dat aj tak ako so pisal, vyssie nie ?
A nezabudni si skontrolovať, či Ti to nepripojilo ten disk niekam vedľa. Ten automounter si vždy robil čo chcel.
1. to
mount
sa do suboru fstab nepise2. tej tvoj zapis
-o windows_names
nezobere, lebo po zadanisudo mount -a
vyhodimount: unknown filesystem type '-o'
, asi syntax bude zla3. Mint je najnovsi 14-ka
4. riesenie som poskladal odtialto: forum.ubuntu.cz/index.php?topic=65812.0;nowap a wiki.ubuntu.cz/p%C5%99ipojen%C3%AD_disku/fstab sice sa mi disky nepripoja automaticky, ako to tam niekdo chcel, ale ja to nepotrebujem, este to popozeram ze preco sa mne nepripoja
5. do fstab som teda pridal toto:
/dev/sda1 /media/mint/WinXP ntfs-3g defaults,windows_names,locale=sk_SK.utf-8 0 0
/dev/sda5 /media/mint/DATA ntfs-3g defaults,windows_names,locale=sk_SK.utf-8 0 0
6. dalo by sa to spravit aby to fungovalo univerzalne napr. pre USB kluce, alebo ext. HDD cize miesto sda1, sda5... dat nieco univerzalne?
Ohľadne iných USB kľúčov alebo iných prenosných diskov, tak tie by sa mali riešiť cez nastavenie automountera. Ale, to preklikávať pri každom štarte je na môj vkus dosť pritiahnuté za vlasy.
Ak to chceš trvalejšie, tak porozmýšľaj nad zálohou disku a odrež si z neho aby si si nainštaloval Linux. To bude rozumnejšie.
Instalaciu linuxu chcem skusit, len ak budem mat vsetko odzalohovane, nechcem teraz riskovat. V starom pocitaci mi pred par mesiacmi odisiel disk, pozeral som nieco na bazosi, ale este som sa nerozhodol..., neviem ci sa da verit tym "nerozbalenym" diskom, pouzity kupovat je podla mna risk.
Par dni skusam aj Slax pre usb kluc a funguje tam aj ukladanie zmien, a keby si napisal navod tak by som to nastavil v Slaxe, aj ked Slax je ine distro. Ale navod by uz bol tu na fore napisany aj ked len pre jedno distro.
Je to take zlozite?
Takže, akako sa to nastavuje v SLAXe neviem. Nepoužívam ho. Ale henten návod bude z najväčšiou pravdepodobnosťou fungovať aj v SLAXe a inde. Teda všade kde je libata alebo SATA disky a kde je nahodený ovládač NTFS-3G. To je v dnešnej dobe splnené takmer všade, teda okrem androidu a WRT. Ale, tie sa na desktopoch moc nenosia.
Mimochodom, kúpa ojazdeného disku je vždy solídne riziko. Čím viac predávajúci tvrdí že je tá haraburda bezproblémová, tým má tá haraburda bližšie k smrti. Ale to platí nielen v prípade diskov.
Ak mozes tak napis, ten navod, mozno sa to zide aj dalsim.
Ale henten návod bude z najväčšiou pravdepodobnosťou fungovať aj v SLAXe a inde.
Takže, skús a uvodíš. Ja si nemám dôvod kupovať USB kľúčik aby som skúšal či to v ňom pôjde a tak isto aj ďalší disk (ktorý by som kôli tomu mal naformátovať na NTFS ktorý sa podľa môjho názoru nehodí na externé disky, mnou používané zariadenia ho nepoznajú). A tak isto nemám dôvod ani kupovať a ani kradnúť Windows v ktorom by som potom taký disk skúšal.
Takže ak chceš odpoveď, tak sa pridaj k spoluriešiteľom.
Ak si spomínam, tak si vravel že máš SLAX na USB kľúči. Skús to na ňom a poreferuj.