Sieť deaktivovaná
Teraz však vyskočil iný problém - sieť vôbec neviem zapnúť, na paneli mi dá hlášku "sieť deaktivovaná". Hardvérovo by to malo byť v poriadku, kontrolka bliká. Takže problém bude niekde v OS. V menu Lubuntu nie sú prakticky žiadne možnosti nastavenia, zrejme tu budem musieť riešiť cez terminál... a tu sa moje znalosti končia. Poraďte.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
rfkill list
Potom môžeš pozrieť výstup z
lspci -v
Posledné 2 odstavce hovoria o ethernet a wifi karte.
02:02.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401 100Base-T (rev 01)
Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 0064
Flags: bus master, fast devsel, latency 64, IRQ 6
Memory at d0204000 (32-bit, non-prefetchable) [size=8K]
[virtual] Expansion ROM at 34000000 [disabled] [size=16K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: b44
Kernel modules: b44
02:04.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 2200BG [Calexico2] Network Connection (rev 05)
Subsystem: Intel Corporation Device 2701
Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 10
Memory at d0208000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
Kernel driver in use: ipw2200
Kernel modules: ipw2200
Asi nemáš nainštalovaný program rfkill.
V druhom vidno, že tam máš modul v jadre a ovládač, to je ok.
Skús tieto príkazy:
ifconfig wlan0 down
ifconfig wlan0 up
alebo
/etc/init.d/networking start
sudo
Ked ho teda zapol/prebudil, siet nechodila, nepomohlo ani niekolko restartov, ani vypnutie a zapnutie. Vcera ho zase uspal - a ked ho nastartoval, vyskocilo zname okienko na zadanie kluca pre WiFi...
Neviem, co za zrada tam bola, ale opravilo sa to samo.
Ale v tomto pripade bol asi problem aj niekde inde, lebo siete vobec nesli, ani WiFi, ani kabel.
Mimochodom, keď s tým nemáš skúsenosti, tak ako o tom môžeš niečo s určitosťou tvrdiť?
Pretunene tam urcite nie je nic, na tom stroji som chcel mat funkcny len webovy prehliadac a WiFi a bol som rad, ked sa mi tam po niekolkych pokusoch podarilo rozchodit aspon Lubuntu 10.04. Riesil som to pred par mesiacmi tu.
Jako si to vôbec inštaloval?
Pred tým ale odporúčam tri povinné veci :
Vyhodiť cudzie repozitáre
Otestovať RAM
pripraviť sa na stratu užívateľských nastavení.
Prvé dve veci sú pochopiteľné. Posledná súvisí s zmenami za posledné roky. Ale ten obrázok na pozadie si človek prestaví dosť ľahko.
Ked si najdem trochu casu, skusim sa s nim pohrat. Aspon sa zase naucim nieco nove, kedze v case, ked to Lubuntu vyslo, som este Linux nepouzival. Ja som vlastne poriadne nezazil ani Gnome 2, uz bola na svete 3-jka, ked som "prebehol" k Linuxu.
Aj teraz pracujem (na druhom stroji, momentalne pod Windows), na Linuxos sa len sem-tam prepnem... a so spravou Linuxu zatial nemam velke skusenosti, dnesne Ubuntu je prilis user-friendly na to, aby cloveka nutilo zahlbit sa do toho viac...
Ale, to je jedno.
Po kliknutí na ikonu správy siete tam nebolo nič, len hláška
Spustite správcu siete
a žiadne zariadenie, ani ethernet a ani wifi.Úpne tam chýbali. Keďže to bol netbook bez cenných údajov, systém som preinštaloval na kubuntu 12.10.
Tiež som ale zvedavý, čo to asi mohlo byť.
Tu je výpis z lspci : 02:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4311 802.11b/g WLAN (rev 01)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 170f
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 5
Memory at fa9fc000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16K]
Kernel modules: wl, ssb
06:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. L2 Fast Ethernet (rev a0)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 1415
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 40
Memory at feac0000 (64-bit, non-prefetchable) [size=256K]
Expansion ROM at feaa0000 [disabled] [size=128K]
Kernel driver in use: atl2
Kernel modules: atl2 Skúsil som aj ovládač z windowsu, ale bez úspechu. Dakujem za vaše odpovede.
b43-fwcutter
firmware-b43-installer
No nič, v každom prípade som to nezvládol, ale ešte budem skúšať!
Všimol som si to aj pri iných broadcom kartách.
Niekomu pomohlo postupné skúšanie ovládačov (ako to robíš aj ty) akurát po odinštalovaní tých nežiadúcich by si mohol vždy prehľadať všetky blacklisty či v niektorom nie je zakázaný ten Aktuálny ovládač, ktorý práve skúšaš.
Dočítal som sa totiž o prípadoch, kde pri týchto sústavných pokusoch sa môže dostať na blacklist aj to čo nechceš.
Dokonca aj ovládač pre ethernet kartu pri pokusoch rozchodiť wifi kartu.
Tak to je už riadny brdcom bordel.
Kedysi bol podobný problém s ovládačmi Atheros, ale tie sa stali postupom času oveľa lepšie podporované ako legendárne Orinoco. Teraz sa o prehuplo na Broadcom.
PS: Neviem či by som mal ja osobne na to trpezlivosť keďže som podobnú vec riešil pred časom. Ten Micro WiFi adaptér ma vyšiel okolo 10 až 15 Eur a len roziel na konzumnom (bez ohľadu na strávený čas) bol vyšší. Holt, výrobcovia robia novšie a lacnejšie železo a akosi zabúdajú zverejňovať špecifikácie. Alebo ich dokonca aj dodržiavať.
Ak máš problém inštalovať aj vo Windows 7, tak bude s najväčšou pravdepodobnosťou vadný HW. Ten stroj je ako starý že robí takéto vylomeniny?
Ten ntb je možno 8-10 ročný, má to celeron1.6.
Záťažové testy nerieš, ani si nepovysávaj vetráky. Radšej si lám hlavu nad počarením. Je to síce neefektívne, ale jednoduchšie.
Ak si este neobjavil, tu je nieco co by mohlo pomoct:
http://lkubuntu.wordpress.com/2011/09/08/how-to-fix-broadcom-43xx/