Dátové úložiská (NAS)

Sekcia: Ostatné 23.12.2013 | 19:54
Avatar Pesan Ubuntu  Používateľ

Máte už niekto kúpenú tú malú zázračnú krabičku? Ako vám to funguje? Nejaké skúsenosti a odporúčania. Je lepšie to kúpiť, alebo si niečo poskladať.

    • RE: Dátové úložiská (NAS) 24.12.2013 | 22:50
      Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

      synology odporucam

    • RE: Dátové úložiská (NAS) 25.12.2013 | 12:39
      Avatar chatpall   Používateľ

      ja mam obycajny Dlink. ftp, media server, stream do tv... staci

      NERUSTE TENTO UCET!!!
    • RE: Dátové úložiská (NAS) 25.12.2013 | 15:51
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Ak chceš poradiť s kúpou, tak špecifikuj čo očakávaš od tej krabočky. Ako už bolo spomínané, tak niektoré z nich majú v sebe možnosť nielen zdieľat súbory v rámci domácej siete, ale aj posieľať multimediálny obsah na polointeligentné zariadenia. A tak isto aj dokážu napríklad bežať torrenty. To však zvládajú aj niektoré WiFi routre. Tie routre ale nemajú napríklad šachtu na vnútorné osadenie disku a akceptujú len externé USB 2 alebo USB 3 disky a obvykle majú nulovú hlučnosť a nižšiu spotrebu. A niektoré NAS systémy zas dokáźu robiť snapshoty diskov pre príklad jednoduchého zálohovania, ale to je až v podnikovej sfére.

      Mňa by skôr zaujímalo akú reálnu rýchlosť dosahujú WiFi routery v cene okolo stovky s USB3 pri bežnom zdieľaní disku cez kábel a cez WiFi WPA. Tá stará mrcina čo mám dávala z USB2 disku tak maximálne 1Mbit/s, a cez WiFi som pretlačil tak max 20Mbit/s. Z toho som si film teda nespustil.

      • RE: Dátové úložiská (NAS) 25.12.2013 | 20:14
        Avatar Pesan Ubuntu  Používateľ

        Hlavne skúsenosti tých čo doma NAS už majú. Sú to linuxové zariadenia. Možno má niekto problém, ktorý už niekto vyriešil. Niekomu vadí hluk ventilátora, inému prenosové rýchlosti, niekomu spotreba, niekomu jednoducho niečo nefunguje a pod. A ak je niekto spokojný môže sem hodiť typ. To na čo to slúži a čo od toho kto očakáva, to asi vieme všetci.

        • RE: Dátové úložiská (NAS) 26.12.2013 | 17:36
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Nevlastním nič čo má v názve NAS, ale vlastním zopár vecí čo majú v popise práce NAS. A to Ťa nezaijíma.

        • RE: Dátové úložiská (NAS) 26.12.2013 | 19:36
          Avatar chatpall   Používateľ

          Vies ono je to tak. Ja som sa kukal po niecom co zvladne RAID 1, kde si mozem odzalohovat rodinne foto, mozem mat doma pod stolom, co ma nizku spotrebu a tym moj vypocet poziadavok skoncil. Hladal som najma nizku cenu a tu som nasiel na bazosi, 1 a 1/2 rocna zostatkova zaruka, z jednym 500 GB diskom v krabicke a jednym 500 GB diskom doma v sufliku. Naroky na rychlost... Doma mam 100 Mb ethernet, ci budem cakat na kopirovanie udajov 2 alebo 4 hodiny, to je mi jedno. Nadobudacia cena 80 €. Nic lacnejsie sa pred rokom nedalo kupit a co vidim tak sa stale ani neda. Hluk ventilatora sa da vzdy vyriesit inym ventilatorom (napajacia patica je vzdy rovnaka, ventilator je aj tak v domacich krabickach najlacnejsi, kazdy iny je lepsi, co bolo aj v mojom pripade, ja som si vsak vyrobil vlastne pasivne chladenie), prenosova rychlost tak bottleneck je vzdy na strane najhorsej sietovky, v domacnostiach je to stale 10/100/(pri stasti 1Gb). Spotreba je prakticky zavisla od pouzitych diskov, bez nich udavaju cca 5-10 W, s diskami moze byt povedzme 8-20 W. Pocitam ze doma sa da postavit NASko z ARM/Atom/Via based komponentov s diskami za cenu komercneho produktu bez diskov. Odladovanie systemu mi vsak nestoji za cenu 2-4 x HDD (4x green wd disk je cca 200€), lebo to ani neviem a ani by ma to nebavilo.

          NERUSTE TENTO UCET!!!