ubuntu je fajn, ale ... unity

Sekcia: Aplikácie & Desktop 20.01.2014 | 21:57
Avatar tino   Používateľ

Pekny vecer prajem, toho co potrebujem, je plny internet, ale aj napriek tomu sa opytam. Aku distribudiu si vybrat? Teraz pouzivam ubuntu 12.04 (12.04 kvoli dlhodobej aktualizacii), ale to prostredie unity ... neviem si zvyknut. Cital som o minte, debiane. Ak to dobre chapem, tak mint vychadza z ubuntu, ubuntu z debianu. Na ubuntu mi vyhovuje, ze sa rychlo nastartuje comp a do jednej minuty som na nete, ale niektore programy sa dlho spustaju, mozilla firefox, vlc player cca 5 sec. A hlavne to unity, neviem tomu prist na chut. Poradite, ake disro si nainstalovat? Chcel by som nieco, co nebudem musiet v dohladnej dobe preinstalovat. Aj na ubuntu som si vyclenil vacsiu particiu, lebo win obmedzujem, hlavne kvoli rychlosti spustenia os, takze vsetko uz davam na particiu s linuxom. Vopred dakujem za radu, ktora mi pomoze si vybrat.

    • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 20.01.2014 | 22:02
      Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

      kvoli zmene prostredia este nemusis menit distro, na ubuntu si mozes bez problemov hodit gnome, kde, xfce, alebo cokolvek zo znamejsich prostredi. Ked ta prestane bavit jedno, tak si pri prihlaseni jednoducho zvolis ine.

      git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
      • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 20.01.2014 | 22:03
        Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

        a ku rade - ja osobne momentalne pouzivam KDE, ked ma prestane bavit, tak presedlam podla momentalnej nalady bud na mate, alebo gnome3 (podla jeho aktualnej fazy dokoncenosti)

        git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
        • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 20.01.2014 | 22:19
          Avatar tino   Používateľ

          to mas nainstalovane vsetky? A rychlost spustenia napr. mozilla firefox alebo vlc? ide ti to v pohode? Ked to spustim prvy krat, tak treba chvilku pockat, ked to vypnem a zapnem opat, tak to spusti hned, ale ked to vypnem a spustam o dlhsiu chvilu, tak to opat trva. O tom preinstalovani ... nemam este narvaty disk, tak nepotrebujem toho vela zalohovat :)

          • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 20.01.2014 | 22:48
            Avatar tino   Používateľ

            este by som sa opytal, budu vsetky programy co mam teraz, fungovat aj v inom prostredi?

            • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 20.01.2014 | 22:56
              Avatar Roslav   Používateľ

              Nemusia fungovat rozne indikatory pre panel (kedze co prostredie to iny panel), inak by malo vsetko, program si nacite potrebne kniznice, cize napr mozes spustat KDE programy z Unity, XFCE a naopak. Problem moze nastat akurat tak s temamy ak mas nastavenu temu, co nepodporuje GTK3 (GNOME) a nemas zvlast nastavenu temu pre GTK3 tak to bude skarede.

              • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 20.01.2014 | 23:53
                Avatar tino   Používateľ

                temy v unity nepouzivam, myslel som skor bezne uzivetelske programy, ale podla toho, co pises, tak by to malo byt ok ... hlavne, ze dcera bude moct kukat rozpravky :)

          • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 20.01.2014 | 23:08
            Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

            momentalne mam na prac. stanici nasadene iba KDE a gnome3. Rychlost spustania programov je bleskova, ale na druhu stranu to na com pracujem je trosku delo (6 jadro amd, 16gb ram, radeon 7770,ssd drive...). Firefox mi nabieha hned, vlc v robote nepouzivam, chrome mi bezi nonstop, ale za napriklad taky phpstorm mi nabieha trosku dlhsie. Na starom compe som ale aj tak neriesil rychlost spustenia, proste som program po zapnuti spustil a uz som ho nevypinal - len som sa prepinal na inu plochu. Co je to v tvojom pripade dlhsia doba? a co mas za stroj? Podla toho co pises by som to typoval na malo RAM, kedze sa predtym spustene programy asi musia z ramky kvoli jej nedostatku odstranovat.

            To preinstalovanie - jednalo sa mi hlavne o to, ze pokial si na linuxe zaciatocnik, tak by som isiel do takejto jednoduchsej distribucie, ku ktorej je na webe plno navodov a je velmi pravdepodobne, ze ked narazis na nejaky problem, tak ho uz niekto pred tebou riesil. To sa o exotickejsich distrach povedat neda. Takze aj ked nie ubuntu, tak nieco ine, co sa casto pouziva (napada ma napr. fedora).

            git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
            • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 20.01.2014 | 23:50
              Avatar tino   Používateľ

              tak to sa moj ntb s tvojim compom nemoze rovnat. Mam 2 jadr. 1,3 s 4GB ram. :) Ano da sa povedat, ze som zaciatocnik, ovladam zakladne veci ... ano je pravda, ze k ubuntu je toho vela popisaneho, ale nemam velmi s cim porovnat. Ja som myslel, ze skusim ten mint, ale este zajtra kuknem o fedore. Este by som sa opytal, ma zmysel to skusat vo virtualboxe? Myslim ine distra. A s debianom nemas skusenosti? Alebo to by uz bolo vela?

              • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 21.01.2014 | 00:08
                Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ

                Skusat vo Virtualboxe ma aj nema vyznam. Ak chces s niecim experimentovat, Virtualbox je dobra volba. Ak chces vidiet, ako dana distribucia vyzera, radsej skus live CD. Virtualbox ma urcite obmedzenia, najma co sa tyka grafickeho rozhrania, neuvidis v nom Linux v plnej krase. Samozrejme, plne moznosti vyuzijes az po "normalnej" instalacii.

              • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 21.01.2014 | 00:23
                Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

                nj, nemas nahodou acer aspire, alebo podobnu sr*cku? Ja tu mam pohodeny jeden aspire s podobnym procesorom a je to bieda (predsa len, snazit sa rozbehnut tazkotonazne prostredia na notebooku vo vykone +- strasieho hi-end mobilu, nemoze dopadnut dobre). Problem pri tom notebooku je tipujem grafika, ale v prvom rade ten procak, ktory ked si pozres, tak ti bude urcite takmer nonstop bezat na 100%.

                Na toto ti poradim asi xubuntu. Do debianu by som na tvojom nesiel - sam ho pouzivam na serveroch, ale pre zaciatocnika sa podla mna nehodi kvoli absencii proprietarnych driverov a kodekov v defaultnej instalacii. Takze sa ti moze kludne stat ze ti nepojde zvukovka/wifina/whatever. Mint je tusim zalozeny na ubuntu a ako prostredie ma mate a cinnamon, co su prerobene gnome2, takze by ti to hadam mohlo ist celkom slusne.

                Vo vseobecnosti sa poobzeraj po distrach s prostrediami ako xfce, mate, cinnamon, lxde, alebo este lahsimi prostrediami (na pocudovanie, ked som skusal na tom mojom netbooku nejake distro s KDE, tak islo tiez celkom obstojne - mozno by to stalo za skusku aj v tvojom pripade)<br to islo aj tak zle, tak etse existuju distra, ktore su urcene specialne na takyto osekany HW - puppy linux, lubuntu, damn smal linux, ... je ich dost :)

                git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 21.01.2014 | 10:59
                  Avatar tino   Používateľ

                  Nie,nemam acer, mam lenovo, ale teraz ti nepoviem presne oznacenie. Vo win7 sa mi programi spustali v pohode, ale dlhsie startoval a chcel som skusit nieco ine. A podla mojich skusenosti, na forach je vacsia ochota pomoct pri linuxoch ako pri win. Cim to je ... neviem.

                  • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 21.01.2014 | 13:12
                    Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

                    je mozne ze si na tych sedmickach mal nastaveny preload niektorych programov, takze sa niektore ich sucasti nacitavali so spustenim systemu a preto sa spustal system pomalsie, ale programy, pretoze uz boli v ramke sa nacitali rychlejsie. Ako som pisal, na tvojom mieste by som vyskusal tie odlahcene prostredia, na tom mojom aspire, co je +- rovnaky vykon ako tvoje lenovo mam nahodene xubuntu, nie je to sice ziadny zazrak, ale na browsovanie + vynimocne na dovolenke pozretie nejakeho filmu v nizsej kvalite to postacuje

                    git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
                    • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 21.01.2014 | 17:41
                      Avatar WlaSaTy   Návštevník

                      Tak, tak. Základ je odľahčené prostredie. Buď LXDE, alebo XFCE. A k tomu zbytočne nemixovať toolkity Gnome a KDE ak človek nemá dostatok RAM. Ten preload programov a knižníc môže zdanlivo pomôcť, ale o čas štartu programu sa predĺži zas štart systému.

                      Takže zhrnuté a podčiarknuté. Najlepšie je skontrolovať či je dostatok RAM a poprípade porozmýšľať nad novším diskom. Nemusí byť SSD, ale aj rýchlosť obyčajného novšieho disku môže byť oveľl vyššia.

                      Koľko je v tom stroji RAM a aké hodnoty výkonu nameral hdparm? Ďalšie brzdy ako cache CPU a rýchlosť zbernice nemá u dožívajúcom notebooku riešiť. V ňom sa doska nedá vymeniť.

              • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 21.01.2014 | 17:59
                Avatar milboy Ubuntu so znakom ElementaryOS  Používateľ

                Ja by som ti odporučil na tvojom ntb elementary. Je to ubuntu s málo aplikáciami a je extrémne rýchle. Stiahnutie aj malé video tu

                skusam vsetko....už stovka distribúcií za tie roky a vedomosti žiadne.. Prečo linux?
    • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 21.01.2014 | 10:23
      Avatar sunnynko Ubuntu 14.04  Používateľ

      existuje aj priamo distribucia Gnome ubuntu, momentalne vo verzii 13.10, pouzivam a spokojno, sice s to Gnome tiez dost zmenilo ale oproti unitom to je stale ovela lepsie...

      • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 21.01.2014 | 12:28
        Avatar tino   Používateľ

        nejake skusenosti s PClinuxOS?

        • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 18.07.2015 | 11:24
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          PCLinuxOS je pomalý, na ten tvoj počítač ho ani neuvažuj. Naozaj najlepšie bude ak si vyberieš niečo s LXDE (Lubuntu), XFCE (Xubuntu alebo mint s XFCE), Mate (Linux Mint) sú veľmi podobné Ubuntu z pohľadu inštalácie programov v termináli a majú aj podobný základ, takže zaúčanie bude rýchle, cinnamon je už ťažkotonážnejší ten neodporúčam. Takisto neodporúčam Fedoru pretože je to rpm distribúcia, je to iné ako distra na báze Debianu (deb distribúcia).

          • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 18.07.2015 | 20:07
            Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

            Tiez moc fedoru nemusim ale preco mu to neodporucas: "pretože je to rpm distribúcia"? Nerozumiem ake to je minus voci deb.

            • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 18.07.2015 | 20:50
              Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

              Neodporúčam ju iba pre to, že je to začiatočník a bol zvyknutý na deb. distribúciu, tak aby sa mu to neplietlo a nebol zmätený z toho, že sa tam ináč inštaluje z v termináli. Samozrejme ak je ochotný sa naučiť inak inštalovať než bol zvyknutý, tak nie je problém. 

              • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 19.07.2015 | 01:41
                Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                Chapem tvoj postoj. Ale tak ako vravis, ked bude mat chut sa ucit tak moze nahradit apt-get za yum alebo dnf ci ako to je teraz vo fedore.

      • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 22.01.2014 | 20:51
        Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ

        Moznosti je vela. Ak si napriklad niekto potrpi na graficke efekty, moze si do Ubuntu doinstalovat cairo-dock a pouzivat ho ako predvolene prostredie.

    • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 22.01.2014 | 19:11
      Avatar errnope   Návštevník

      Skús Linux Mint. Default prostredie Cinnamon ešte nie je úplne vyladené a je tam sem-tam nejaký bug, ale aj tak ho mám najradšej.

      • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 24.01.2014 | 19:12
        Avatar tino   Používateľ

        Cavelo, takze mam stiahnuty linux elementaryOS, ubuntu gnome a teraz taham linux mint 16. A teraz neviem co dat :)

        • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 24.01.2014 | 19:29
          Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ

          Vyskúšať všetky ako Live systém (bez inštalácie), riadne ich otestovať, preskúmať a potom sa rozhodnúť :)

          • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 24.01.2014 | 20:26
            Avatar Ján Šuvada Linux MINT 20 MATE, EdUbuntu 23.10, Windows 11  Používateľ

            Aj ja sa pridávam. Vyskúšaj ako live bez inštalácie a čo Ti bude najviac vyhovovať nainštaluj. Veľa zdaru a spokojnosti s linuxom Ti prajem.

            "Keď ľudožrút používa vidličku a nôž, znamená to pokrok?"
            • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 25.01.2014 | 14:32
              Avatar tino   Používateľ

              Tak, teraz mam live gnome ubuntu, vcera som skusal elementaryOS a mint cinnamon. Mint prostredie sa mi osobne pacilo najviac a vyzera, ze sa to prostrednie da slusne ponastavovat, dostatok soft, viac menej asi ako ubuntu, nainstalovat a fungovat, ale live dost pomale. ElementaryOS live bol neporovnatelne rychlejsi ako mint a gnome ubuntu. Jednoduche prostredie, ale ta rychlost asi bola sposobena skutocne odlahcenym objemom softu.Na druhej strane si doinstalujem co potrebujem a nemam nic nepotrebne, co sa nainstaluje pri instalacii os. Gnome ubuntu live je najpomalsi a prostredie ... asi nie. Nebolo by lepsie mi to skusit po instalacii? Len aby som vedel, aka je skutocna rychlost distier.

              • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 25.01.2014 | 14:48
                Avatar MARTIN Linux Mint 17.3 KDE  Používateľ

                pred pár rokmi som mal podobný problém, tak som na Ubuntu nainštaloval kde, xfce, lxde, a skúšal som až kým sa to všetko nezdrbalo. Potom som si vybral kde a nainštaloval mint s kde. Mint preto že má v repozitároch Picasa. :)

              • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 25.01.2014 | 15:11
                Avatar milboy Ubuntu so znakom ElementaryOS  Používateľ

                Elementary OS je založene na Ubuntu LTS a má teda iba dvojročné vydania každé s podporou 5 rokov. Nikdy predtým som nemal žiadny linux dlhšie ako rok ale E-os je zaujímavé tým, že stále mi ide rovnako svižne ako po inštalácii. Z pôvodných programov už neviem čo zostalo, ale pribudli LibreOffice, VirtualBox a wine. Prehliadač používam (takmer výhradne) Firefox a na prehrávanie filmov Dplayer a prehrávač hudby som nahradil Dmusic (oba programy sú z čínskej verzie Deepin). Nenahraditeľným je pre mna synapse (vyhľadávanie), unetbootin pre zapis na usb (kedže často testujem) a pri úprave fotiek mi svoju službu splní pinta. V tejto istej konfigurácii ho mám na svojom ntb a tiež na stolnom pc. Pre mňa je proste ElementaryOS tým najlepším a najstabilnejším distrom aké som kedy skúsil a v mojom prípade ich skutočne boli stovky..

                skusam vsetko....už stovka distribúcií za tie roky a vedomosti žiadne.. Prečo linux?
                • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 26.01.2014 | 08:25
                  Avatar milboy Ubuntu so znakom ElementaryOS  Používateľ

                  Tu máš aj prvé názory na novú pripravovanú verziu ElementaryOS s označením ISIS

                  skusam vsetko....už stovka distribúcií za tie roky a vedomosti žiadne.. Prečo linux?
    • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 04.02.2014 | 19:13
      Avatar tino   Používateľ

      Skusam mint 16 vo virtualboxe, nieje to ziadna slava :) pridelil som tomu 2gb pamate. Poradite mi, ako sa dostat na povodny disk, ak si chcem nieco spustit? Virtual box mam nainstalovany na ubuntu. Milboy opytal by som sa, ake je rychle bootovanie elementaryOS?

      • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 04.02.2014 | 19:31
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Klikneš na Nastavenia -> Zdielané priečinky.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 04.02.2014 | 20:22
          Avatar Tino   Návštevník

          to som uz skusal a nebavi mi to, stale mi vypisuje: Nepodarilo sa pripojit umiestnenie subor sa neda pripojit.

          V nastaveniach v zdielanych priecinkoch som dal, aby mi pripojilo /

          • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 04.02.2014 | 20:39
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            A máš vôbec nahodené VBox Guest Additions? Podľa rýchlosti stroja asi nie.

    • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 04.02.2014 | 20:41
      Avatar tino   Používateľ

      ... ani neviem co to je

      • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 04.02.2014 | 21:17
        Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ

        Nie som expert, takze Ti neviem povedat definiciu, ale je to nejaky doplnok, ktory je potrebne nainstalovat vo virtualnom systeme, aby korektne komunikoval s hostitelskym systemom. Klikni si v menu virtualneho stroja na Devices --> Install Guest Additions. Pripoji sa Ti to ako virtualne CD.

        • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 04.02.2014 | 21:34
          Avatar tino   Používateľ

          uz som si nasiel nieco o tom, ale akosi mi to nebavi, resp. neviem najst subor VBoxGuestAdditions.iso, tam kde by mal byt, tak nieje. Myslis nastavenia nastavenia virt stroja? lebo tam nic take nemam.

          • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 04.02.2014 | 21:44
            Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ

            Spusti si virtualny stroj a v menu toho okna by si to mal najst. Mne osobne sa to sice podarilo nainstalovat len v Debian based distribuciach, ale Mint k nim patri, takze by to nemal byt problem.

            • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 04.02.2014 | 22:24
              Avatar tino   Používateľ

              no mal som problem v tom, ze ten iso subor som nemal, neviem preco, ale uz sa to stahuje, tak dufam, ze to bude ok.

      • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 04.02.2014 | 21:31
        Avatar milboy Ubuntu so znakom ElementaryOS  Používateľ

        VBox Guest Additions je proste potrebný a mal by si čo-to vedieť o virtualbox-e ak ho chceš využívať naplno. 

        O tom či je elementaryOS rychly, je mnoho recenzií na nete a nič ťa nepresvedčí lepšie ako jeho používanie. Má iné prostredie ako je Gnome ,xfce či kde a nemusí každému vyhovovať napr. aj to, že si na plochu neuloží čokolvek aby to mal poruke. Nepoužíva nautilus, ktorý však po inštalácii umožnuje aj zobrazenie plochy ako domovského priečinka.. Linux je nádherný v tom, že si každý nájde to čo mu vyhovuje a ja som si našiel E-os..

        skusam vsetko....už stovka distribúcií za tie roky a vedomosti žiadne.. Prečo linux?
        • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 04.02.2014 | 21:43
          Avatar tino   Používateľ

          Skusam virtualbox prvy krat, os som don instaloval podla navodu http://www.zlatuska.net/2011/virtualizace-ubuntu-virtualbox.html. Tam o tomto doplnku nic nieje.

          • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 04.02.2014 | 21:59
            Avatar milboy Ubuntu so znakom ElementaryOS  Používateľ

            http://download.virtualbox.org/virtualbox/4.3.6/ Tu si stiahni, pripoj ako iso a nainštaluj.

            skusam vsetko....už stovka distribúcií za tie roky a vedomosti žiadne.. Prečo linux?
            • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 04.02.2014 | 22:08
              Avatar milboy Ubuntu so znakom ElementaryOS  Používateľ

              Tu to máš na postup priamo na youtube tak si to poriadne pozri a nemôžeš sa zmyliť. Pozri si wikipediu, google a spolu s videami budeš to mať jasné skôr ako po vysvetľovaní na fore..

              skusam vsetko....už stovka distribúcií za tie roky a vedomosti žiadne.. Prečo linux?
              • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 10.02.2014 | 20:43
                Avatar Tino   Návštevník

                Je potrebne spustat VBox Guest Additions pri kazdom spustenie os vo virtualboxe? Vcera som si to dal do kopy, skusil som viac prostredi a dnes ked som zapol, tak opat to nebolo na celu obrazovku

                • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 10.02.2014 | 21:43
                  Avatar tino   Používateľ

                  no neviem preco, dal som restartovat linux vo virtualboxe a uz mi to v nastaveniach monitora pridalo rozlisenie a od bootu je to na cely displej. Ale ako to je mozne tak to neviem.

                  • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 10.02.2014 | 21:54
                    Avatar WlaSaTy   Návštevník

                    To, čo si robil s tým ISO obrazom virtuálneho CD bola inštalácia ovládačov. Normálne sa to robí iba raz, i keď kedysi to bolo treba robiť po každej záplate jadra. Keď si prepínal prostredia, tak to asi zabudlo rozlíšenie. Mohol si si ho myšou natiahnúť na požadovanú veľkosť. Alebo si ho môžeš ako masta guru haxor prepnúť do bezrámového módu, tuším sa to volá seamless mode.

                  • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 11.02.2014 | 00:26
                    Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ

                    No to robia práve tie Guest Additions. Bez nich má ten virtuálne stroj určité obmedzenia, ktoré sa ich inštaláciou odstránia. Ono je to niečo ako ovládač, nainštaluješ to raz a viac sa nestaráš (kým neupgraduješ VB, príp. nevyskočí nejaký problém).

                    • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 11.02.2014 | 00:28
                      Avatar Ľubomír Štulajter Ubuntu 14.04 X64  Používateľ

                      Aha... prehliadol som, že si to už na celú obrazovku mal...

                      • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 11.02.2014 | 19:50
                        Avatar tino   Používateľ

                        Cavelo, uz mi to ide, neviem com bola chyba, ale teraz to bezi ok. Do VB som dal ubuntu, doinstaloval kde prostredie a vsetko bezi. Ked tam mam guest additions, tak to ide podstatne rychlejsie, je to na celu obrazovku ... len zdielanie mi nefunguje, resp. asi to neviem rozchodit. Skusal som to podla http://www.hojko.com/virtualbox-ubuntu-usb-hdd-t137535.html je tam video. Ked sa snazim otvorit adresar na vistual kde, tak mi vypisuje, ze nemoze vstupit do adresara.

    • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 14.02.2014 | 20:39
      Avatar tino   Používateľ

      Pekny vecer prajem, potreboval by som pomoct. Do ubuntu 12.04 som nainstaloval prostredie kde podla navodu http://www.youtube.com/watch?v=2vxIoqldZrA. Ked som to skusal vo virtualboxe, tak mi to fungovalo a teraz, ked dam po instalacii restart, tak mi naskoci grub, vyberiem os linux a boot sa zastavi s napisom ubuntu. Do kde som sa ani neprihlasil, lebo na k prihlaseniu ani nepusti. Pred instalaciu prostredia kde, som mal win7 a ubuntu.

      • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 14.02.2014 | 21:35
        Avatar janek-m Ubuntu 22.04  Používateľ

        Prvá chyba bola, nainštalovať kubuntu-desktop do Ubuntu cez ppa.Týmto spôsobom sa inštaluje väčšinou novšie KDE do Kubuntu ( a distier založených na KDE) V Synapticu sa kubuntu-desktop nachádza aj bez pridania PPA. Stačilo otvoriť terminál a zadať sudo apt-get install kubuntu-desktop Z opisu problému nie je jasné, či sa Ubuntu nabootuje alebo nie. Ak nie, tak to nevidím veľmi ružovo. Ak sa dá otvoriť terminál, pokúsil by som sa takto nainštalované Kubuntu odstrániť. Výsledok však bude neistý.

        sudo apt-get install ppa-purge
        sudo ppa-purge ppa:kubuntu-ppa/backports
        sudo apt-get update
        sudo apt-get dist-upgrade
        • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 14.02.2014 | 22:54
          Avatar tino   Používateľ

          nie ubuntu nenabehne. terminal bavi. len neviem, kde je problem, ked to iste som robil cez virtualbox a slo to. vo virtual boxe som mal ubuntu a takto som tam dal kde. Skusam, co si mi poradil, tak cakam ...

    • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 14.02.2014 | 23:24
      Avatar tino   Používateľ

      nebavi to ... da sa este obnovit ubuntu,ktore tam bolo povodne?

      • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 14.02.2014 | 23:51
        Avatar tino   Používateľ

        nakoniec mi stacilo nainstalovat spat ubuntu-desktop, len neviem, preco mi to nefungovalo, to kde prostredie

    • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 26.02.2014 | 16:24
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      neviem ci vlakno este zije, skusim... tino: zacinal som podobne (Ubuntu 13.10), bol som nadseny ze vsetko funguje napriek tomu ze som newbie. Tak som si postahoval co som chcel, zmenil tapetu (ta priserna masova default farba Unity mi nesedi)a reku ze vyskusam doinstalovat Xubuntu-desktop. A bol som nadseny. Prehladne menu, farby, atd. Ubuntu letelo do prec, nainstaloval origo Xubuntu 13.10, vyhodil nejake aplikacie (Abiword atd)nejake doinstaloval (OpenO)a zijeme stastni (pokial neumreme:). Faktom je, ze komunita *ubuntu ma asi najlepsiu podporu (CZ/SVK)a prostredia KDE (Kubuntu) Xfce (Xubuntu)davaju velku variabilitu okolo dobreho kernelu. Naviac je tu moznost volby LTS. Takze podla mna - na zaciatok Xubuntu skvela volba. Ale to vies, kolko ludi, tolko chuti...

    • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 26.02.2014 | 17:23
      Avatar dado   Návštevník

      ELEMENTARY OS BEST OF THE BEST !!!!

      • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 27.02.2014 | 23:04
        Avatar eos je supr   Návštevník

        ..taky říkám, že elementarka je to nejlepší v linuxu za posledních pár let a jsem netrpělivej na první použitelné vydání "Isis".

    • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 18.07.2015 | 08:32
      Avatar michal   Návštevník

      Vie mi niekto prosim povedat ako si nainstalujem ine prostredia do Kubuntu 14.2 s prostredim KDE ?  Citam tu citam a citam, len nie navod ci tip kde a ako sa k tomuto nastaveniu dostat. Stale tu len citam o tom kto ake parametre kompu ma, co kde v akom prostredi funguje , v akom nie.  Len nie kontretny tip ako si to v menu najst. Kontretne kroky nastavenia tu akosi chybaju. Hladam bludim v nastaveniach a este som na to nenarazil. Vdaka.

      • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 18.07.2015 | 09:30
        Avatar LUcoRP Debian, *Ubuntu, Android  Administrátor

        To bude asi tym ze tema bola o tom ake prostredie si vybrat a nie ako ho nainstalovat. Ak nevies ako na to, tak by som bol s instalaciou ineho prosredia velmi opatrny, mozes si pokazit teraz spolahlivo fungujucu instalaciu systemu. Vo vseobecnosti sa to v ubuntu robi napr. cez apt-get install nazov-metabalicku-prostredia

        git blame | Muj Desvorc je vetsi nez tvuj!
        • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 18.07.2015 | 14:13
          Avatar Zer0 Blbuntu 16.04 gnome flashback | Debian 8 | MIUI 9  Používateľ

          Presne tak... Inštalácia ešte ako tak, ale odinštalácia prostredia už takmer s istotou niečo vyvedie...

      • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 18.07.2015 | 12:39
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Pokiaľ chceš používať iné prostredie ako KDE, tak najľahšia cesta je nainštalovať priamo tu distribúciu, ktorá má toto prostredie ako default - LXDE - Lubuntu, XFCE - Xubuntu atď. Miešať dokopy viacej prostredí nie je dobrý nápad, pretože sa ti v distribúcii urobí mišmaš z pohľadu knižníc a aplikácií.

    • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 18.07.2015 | 15:16
      Avatar www   Používateľ

      Za mnňa Linux Mint Mate (prípadne Xfce) alebo Xubuntu. Nabootuj USB kľúč a najskôr vyskúšaj. www.nebojtesalinuxu.sk

    • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 22.07.2015 | 23:50
      Avatar velky-noob   Návštevník

      Ked uz riesite, mal by som aj ja par mojich blbych otazok :D Ak chcem Gnome na Ubuntu, tak mam pouzit Ubuntu Gnome (https://ubuntugnome.org) alebo sa to da dat aj do original Ubuntu? A to iste prostredie, napr. Gnome vyzera na vsetkych distrach rovnako? Teda napr. ubuntu s gnome by vyzeralo ako fedora? Dik

      • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 23.07.2015 | 06:50
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Použij Ubuntu Gnome, nemá zmysel tam mať dve prostredia naraz. Úplne rovnako to nevyzerá skoro nikdy, pretože každá distribúcia si zvykne to prostredie mierne upraviť. Sú tam predinštalované iné programy, iné pozadia iný štýl atd. Ale vyzerať budú podobne.

    • RE: ubuntu je fajn, ale ... unity 02.08.2015 | 16:22
      Avatar mt Arch Linux  Používateľ

      Pokial chces nieco stabilne a rychle, skus Debian Jessie (Stable). Mozes si tam doinstalovat prostredie, ktore ti najviac vyhovuje (osobne odporucam MATE). Kazdopadne, po instalacii si musis dat trochu zalezat s nastaveniami, ale oplati sa to.

      Pokial na to nemas cas alebo sa ti to jednoducho nechce, Linux Mint Mate.