Ahoj
po novom update na 3.12 sa nechce spustit gnome terminal. Vyhadzuje chybovu hlasku:
Error constructing proxy for org.gnome.
Terminal:/org/gnome/Terminal/Factory0: Error calling StartServiceByName for org.gnome.Terminal: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.Spawn.ChildExited: Process org.gnome.Terminal exited with status 1</code></pre>
ahoj.
Odkiaľ si v Arch získal tú chybovú hlášku, ktorú tu uvádzaš??
Z terminalu.
Hovoríš, že sa Ti nechce spustiť gnome-terminál, tak z akého terminálu máš tú chybovú hlášku ?
XTerm
Príkaz:
localectl
čo vypíše?
System Locale: n/a
VC Keymap: us
X11 Layout: us
V xterm spusti príkazy: locale-gen
a potom:
localectl set-locale LANG=sk_SK.utf8
... a potom reboot mašiny.
Nepomohlo alebo treba restart ?
restart PC
Nezadal som to tak presne(kedze chcem mat en) ale pomohlo:
# locale-gen
# localectl set-locale LANG=en_GB.utf8
vyskúšaj otvoriť gnome-terminal ako user
potom sa cez su - prihlás ako root
a potom spusti prikaz gnome-terminal
čo sa stane
Hmm cez roota mi to hadze tu istu chybu
Oprava cez roota mi to hadze chybu:
Error constructing proxy for org.gnome.Terminal:/org/gnome/Terminal/Factory0: The connection is closed
aj mne ...
Je to sposobene tym ze asi nemozes spustit terminal(roota)/no teda mozes ale nie graficky ak si prihlaseny po uzivatelom. Ak som sa prihlasil ako root(do gnome) a spustil terminal tak mi to znova hadzalo tu 1. chybu
ja používam IBA
http://www.linfo.org/su.html
Ok ale pre roota to aj tak stale hadze chybovu hlasku
Nejaký bug, skúšal si reinštaláciu, alebo upgrade systému?
Myslím reinštaláciu gnome-terminal, nie systému :)
System updatujem skoro kazdy den.
Gnome terminal som reinstaloval a nepomohlo.
ako píšem vyššie, je používam IBA príkaz
su -
v user-sedení terminálu pre spustenie programov ako root. Nevšimol som si to ...
v xterm to ide (prihlásiť sa ako root v user-sedení xterm a potom spustiť ďalší xterm ako root).
Takže asi bug v Gnome 3.12+gnome terminál
Podľa hlášky si chytil záplaty uprostred update komponentov. Aplikuj ich ešte raz, a podľa možností bez doplnkových repozitárov za ktoré správca distribúcie nezodpovedá.
PS: táto chyba nesúvisí s lokalizáciou a ani s právami. Jednoducho novšie Gnome vyžaduje novšie komponenty ktoré sa ešte len sprístupňujú.
Ako zistim ktore komponenty su zle ? ... a treba ich reinstalovat
Pokiaľ si inštaloval len z štandardných repozitárov a nepridával si nejaké nestabilné repozitáre, a zároveň si neodinštalovával nejaké komponenty, tak sa to neoplatí zisťovať. Jednoducho si daj aplikovať záplaty a ono to zmizne keď ich sprístupnia. Pravdepodobne si sa len trafil do diery kedy ešte nesprístupnili všetky komponenty, tak ako som vravel. Ak by to do pár dní neprešlo, alebo ak by si nevydržal prácu v inom termináli, tak skús vytvoriť nového užívateľa na inkriminovanom stroji a skontroluj či sa to deje aj jemu. Ak nie, tak mohli navyše premenovať niektoré nastavenia a vtedy stačí resetnúť užívateľský tzuning v ktorom si si nahodil vlastné pozadie, applety na desktop a podobne. To sú najčastejšie problémy pri rolling update kde sa zdvíha verzia nejakej súčasti distríbúcie. Ak by to nepomohlo, tak sa ozvi. A ak to pomohlo, tak sa ozvi tiež.
S niečím podobným som sa teraz mordoval pri zdvihnutí Gnome z 3.8, ale u mňa to bolo nepodporou minoritnej architektúry.
PS: Zaujímalo by ma, kto a prečo to označil ako vyriešené keď to zjavne vyriešené nie je. Spúšťanie užívateľských procesov pod správcom nie je riešenie ale zdroj ďalších problémov.
rootkit,
ak sa jedná o vyriešenú tému z toho hľadiska, že Ti nešlo spustiť z user_session program Terminál, a po znova-vygenerovaní locales a config Ti to ide spustiť, označ prosím túto tému za vyriešenú aby to bolo informácia aj pre ostatných podobne postihnutých linuxákov.
Ď.