Ahojte. Nejaký čas v operačnom systéme Xubuntu 13.04.1 (64-bit aj 32-bit) používam klienta vzdialenej plochy Remmina a zistil som, že na vzdialenom PC (legálny kúpený Windows XP Professional - SP 3) nie je funkčný klávesový prepínač ALT (konkrétne ľavý ALT). Podpora klávesových skratek je zapnutá, ale v tomto prípade je to vlastne jedno...
Prejavuje sa to takto:
ALT+Q pri normálnom použití napíše znak "\", ale vo vzdialenej ploche otvorenej pomocou klienta Remmina sa nenapíše nič a po uvoľnení klávesy ALT napíše pôvodný znak z klávesnice, čiže "q", resp. "Q". Tak je to aj pri ostatných kombináciách - čiže nedá sa napísať "[]", "{}", "<>", "@", "#", "$", ... atď... Dá sa niečo riešiť prepnutím na americkú klávesnicu, ale to nerieši napríklad znak "€" a znaky skrývajúce sa na klávesoch "W", "S", "D", ...
Je možné používať mapu znakov - ale to už nie je to "pravé orechové"...
Ešte na doplnenie - v Linuxe nepoužívam metódu vstupu z klávesnice IBus (mám nastavenie "žiadna") ...
Viete niekto, kde a ako je možné nastaviť konfiguráciu klienta Remmina, aby na slovenskej klávesnici na vzdialenej ploche bolo možné používať prepínač kláves PRAVÝ ALT?
Prave orechove neni ani pouzivat stare nepodporovane OS.
Stahni si to nove Kreenie
Tak sa mi to podarilo vyriešiť - zmenil som nastavenie v súbore remmina.pref v riadku:
na
Pre istotu som pridal aj všetky pluginy čo mi boli ponúkané ale neboli nainštalované (ale samotné nestačia na požadovanú zmenu správania klienta Remmina)...
Pre adminov: tému môžete uzatvoriť ako vyriešenú!
Pre spamistov: nepomohli ste ani toľko, čo by sa vošlo pod jeden ostrihaný necht (ako ináč - načo by sme pomáhali, najlepšie je robiť si z každého len srandu...) - nájdite si inú zábavu, keď sa nechcete podeliť o svoje skúsenosti, tak aspoň nerýpte do ľudí...
V príspevku som nesprávne uviedol verziu Xubuntu - mám samozrejme 14.04.1 a nie 13.04.1...
Uvádzam to preto, lebo niekto už reagoval na to, že mám nepodporovanú verziu operačného systému Xubuntu...
Spomínam tam aj nepodporovaný OS WinXP - na vzdialenom PC mám WinXP, nakoľko všetky OS Windows počnúc Vistou majú bug - zdieľané priečinky otvorené inými OS ako Vista, Win7/8 nezobrazujú všetky súbory - už sa to riešilo v tomto fóre niekedy začiatkom tohto roku, ale týkalo sa to len Win7...
Vyzývam adminov na uzavretie témy - problém je vyriešený!