Čaute, zas a znova si neviem dať radu, a tak som prišiel za vami. Ide o to, že po odpojení napájania sa mi neupravuje jas displeja, tak som si spravil script, avšak bez SUDO to nefunguje a to by som potreboval zmeniť. Ďalej by som potreboval pomôcť s nastavením automatického spustenia po štarte systému. V prílohe dávam script. Budem vďačný za každú radu
Script na ovladanie jasu displeja
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
S tym automatickym spustanim ti pomozem. V Settings mas nieco ako startup program/scripts. Tam si ho len nalistujes a bude sa ti spustat po lognuti.
Alebo lepsia alternativa je Cron.
Cez Startup aplications som uz skusal ale bez uspechu...
Tak potom:
a pridaj do Crontab.
Blbosti vravim. Crontab ho nebude spustat po starte. Pockaj, nepamatam si presne ako to bolo, pozrem sa.
Spusti MC, bez do zlozky so scriptom, napis:
Rebootni a cekuj ci to frci.
Priamy zápis do ACPI Baclight vyžaduje sudo kôli prístupu do toho súboru. Jediné čo s tým môžeš urobiť, je nastaviť aby daný skript spustený cez sudo nevyžadoval heslo.
Ak ale robíš v grafickom móde, tak ten skript cez sudo nepotrebuješ a vystačíš si s štandardnými nástrojmi ako xbacklight, xcalib, redshift, relight, Calise, brightd alebo s appletom v grafickom rozhraní. Otázkou je, či ich má význam doinštalovať do už nepodporovanej verzie Ubuntu 13.10. Skôr by som odporučil upgrade na 14.04, a v prípade slabšieho stroja na vetvu LXDE alebo XFCE.
Mám tam už Ubuntu 14.10 (v popise som mal ešte 13.10)..
xbacklight som akurat skusal a nefunguje :/
Ubuntu 14.10 ešte oficiálne nevyšlo, takže je pochopiteľné že na ňom bude zopár nefunkčných vecí.
man sudoers
.sorry pomylil som sa, nie je to Ubuntu 14.10 ale 14.04...
nemohol by som v sudoers nastavit to aby mi to nepytalo heslo pri zmene tohto suboru???
Konfigurák sudoers rieši spúšťanie programov pod inými užívateľmi alebo pracovnými skupinami, a nie na zmenu prístupových práv k rozhraniu hardware. Keď som si zbežne pozeral ten manuál, tak konfigurácia ktorú potrebuješ bola okolo riadku 444.
Vedel by si mi pomoct konkretnejsie? Teda presny zapis ako to tam mam zapisat?
Ak v sudoers nastavim toto:
tak to funguje, ale to funguje pre vsetky programy, da sa to specifikovat iba na tento script???
Týmto si si urobil systém zraniteľným pre všetky typy mallware ktoré omylom spustíš. V tichosti sa môžu nainštalovať do systému tak, že ich len tak ľahko nenájdeš.
Čo máš v tej manuálovej stránke okolo toho riadku čo som spomínal?
mam tam toto:
http://pastebin.com/wiLkRy33
A skúšal si porozumieť nižšie vystrihnutému textu, napríklad pomocou jeho strojového prekladu cez google translator?
PS: Máš tam useknutý význam druhého slova, boulder v tejto ukážke poukazuje na názov stroja v ktorom je možné spustiť daný príkaz pod právami iného užívateľa cez sudo.Okay, a teda este jedna otazka, mam tam nastavit prava na /bin/sudo alebo na /bin/su??? ci oboje?
Na ten skript.
Díky, už to nepýta heslo :)
Mám však ešte jeden problém, ten script sa spustí a funguje jedine vtedy keď ho spustím cez terminál, ako náhle ho spustím cez ALT+F2 alebo cez cron (alebo startup applications) tak sa síce spustí ale neupravuje sa jas. Viete mi niekto poradiť aby to fungovalo???
To bude tým, že ten skript musíš mať definovaný s plnou cestou, a tak ho máš podsúvať pre sudo.
Pri spustani mam definovanu plnu cestu (/bin/brightness) cez terminal to spustam len prikazom "brightness" a funguje, ale ked je to cez startup aplications tak tam to nefunguje ani cez brightness ani cez /bin/brightness
Cez terminál Ti to nemôže fungovať bez sudo kôli zápisu do /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness. To je dôvod, prečo si menil konfigurák pre sudo. Máš v ňom korektne nastavený ten záznam pre daný program, a voláš ho podľa toho záznamu? Asi nie, keďže Ti to nefunguje.
Potom som to kus prerobil a aktualne to vyzera takto:
cez terminal to funguje ale inak nie...Aby toto fungovalo, tak by si musel zmeniť konfiguráciu z
sunny ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL
nasunny ALL=(ALL) NOPASSWD: su
čím si nehal stále otvorené konto na inštaláciu mallware. Nechcel si mať v sudoers názov toho skruptu náhodou, a v ňom to echo bez sudo/su?noo v sudoers mam:
Ale to bude vždy chcieť cez sudo heslo, teda pokiaľ nebolo pred tým zadané v tom jednom termináli krátko pred tým. Daj do sudoers pred presný názov toho skriptu ten NOPASSWD: a zo skriptu vyhoď to sudo/su.
Pridám sem moju skúsenosť s nastavením jasu.
Od istého času vždy po spustení systému mám jas na 100 % a neni to zrovna príjemné.
V mojom prípade xbacklight nefungoval a aj po prihlásení s právami roota terminál odpovedal:
Nakoniec som prišiel na to, že stačí upraviť /etc/rc.local takto:
Funguje to dobre, po štarte OS mám jas na 50% čo udáva číslica 5 za príkazom echo.
Ale to už asi viete. :-)
http://www.debugpoint.com/2014/10/brightness-controller-for-ubuntu-displays/
Davam do eteru ;)