Prosím o radu!Som začiatočník v Linuxe,a neviem ktoré programy je dobré si nainštalovať,pretože programy z W-XP mi v linuxe nejdú!Napr internetové rádio/TapinRádio/
Ďakujem
Prosím o radu!Som začiatočník v Linuxe,a neviem ktoré programy je dobré si nainštalovať,pretože programy z W-XP mi v linuxe nejdú!Napr internetové rádio/TapinRádio/
Ďakujem
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Ahoj Laco,
s radosťou vítam začiatočníka. Pekne po poriadku - Linux nie je Windows, sú tu iné programy. A aj keď je možné spúšťať programy pre Windows (napríklad cez program Wine), môžeš vyskúšať niektorý program na prácu s rádiami, ktorý sa dá ľahko doinštalovať. A možno na to niečo už aj máš.
1) aké konkrétne rádia počúvaš?
2) Mint s akým prostredím používaš?
V hlavnom menu by mal byť program na inštaláciu softvéru. Malo by ich byť hneď niekoľko.
taktiež skús klasické hudobné prehrávače. Neviem, aké tam máš, ale napríklad Rhythmbox dokáže pracovať s internetovými rádiami, alebo Clementine.
konkretne Tapinradio v linuxe cez wine pravdepodobne ide, toto som nasiel na internete http://imagizer.imageshack.us/a/img542/7717/img015a.png
Tiež som v Linuxe začiatočník a pomohol mi tento článok:
http://proc.linux.cz/ekvivalenty.html
Super stránka na alternatívny SW je http://alternativeto.net/ osobne ju používam ak hľadám alternatívy v rámci linuxu alebo win-linux
Ďakujem za rady!Vyskúšam!
..stále mi nie je jasné, prečo použiť wine, aby som použival windowsove programy ak som v linuxe. Najjednoduchšie je RadioTray v ktorom si pridáš akýkoľvek stream ale odporučil by som ti prehrávač Guayadeque, ktorý mi v poslednej dobe sedí najlepšie a samozrejme prehráva aj rádiá, ktorých má prednastavených niekoľko stoviek v rôznych kategoriach..
V prípade nahradenia spomínaného rádia sa natíska otázka ktorý program má v sebe cez dvadsať tisíc rádií z celého sveta. Pre človeka čo počúva džingle z jednotiek rádií je jedno či použije bookmarky v prehliadači alebo nejakú aplikáciu. Ale v tomto prípade by som odporučil niečo iné. Niečo s podporou SHOUTcast a Live365. I keď tam asi hovorené lokálne správy nebudú. Ale koho zaujímajú. Bežné správy musia redaktori skolektovať a zelená vlna je na twitteri. Takže aj tie správy dosť meškajú.
Tapin rádio používam vo W-XP,podľa krajín iba CZ a Slovensko si dám 5 rádii,a je výborné!Skúšal som aj Rhythmbox to není ono!jednoznačne Tapin!
Ak výslovne trváš na jedinom programe, tak predávajú PRO verziu Tapin Radio. Tým pádom je silná pravdepodobnosť že ich môžeš osloviť aby Ti ten program naportovali do Linuxu alebo otestovali s Wine. Ale asi to nebude zdarma.
Dal som si clementine,spokojný ale nemám slovenské iba české stanice/skúšal som prida ,ale prd neviem to.
Ja pouzivam toto:
Tapin Radio ide v linuxe velmi dobre, staci doinstalovat do wine pár nativnych kniznic.
Ja mam v prehliadaci Chrome 2 ikonky radii, a to 181.fm-beatles a countryradio.cz
Na počúvanie rádií používam program RADIO TRAY , ktorý sa dá nainštalovať z repozitárov Mint-u. Na stránke http://www.listenlive.eu/ si vyberiem stream rádia a otvorim s VLC prehrávačom. V nástrojoch, informácia o médiu skopírujem umiestnenie streamu a uložím si ho v nastaveniach Radia Tray.
Určite si poviete komplikované. Pre mna maximálne vyhovujúce. Mám tam iba to čo chcem.
Tapin rádio ide v pohode v Linuxe 17 mint.trošku mi trvalo kým som ho spustil!