Zdravicko panove,
mam taky maly dotaz ohladom jedneho mojho problemu. Jedna sa o toto:
V PC mam dva fyzicke disky - sda; sdb
Popis SDA:
Je to 1.5 Tb disk, je na nom Manjaro linux a 1.08 Tb je volnych, nealokovanych = TU!
Popis SDB:
Je to 1 Tb disk, nainstalovany je na nom Windows 8.1, rozdelenie TU!
Jedna sa mi o to ze v GRUB -e vidim klasicky linux aj widle ale ked som chcel nainstalovat dalsi linux - vytvoril som mu particiu instalnul, lenze on si premazal GRUB na svoj a nevidel som tam nic ineho iba ten jeden novy system. Potom som to odstranil aj tak ale musel som robit GRUB RESCUE z Manja.
Lenze teraz potrebujem takto nahodit jeden system a viem ako to dopadne. Viete mi s tym pomoct?
Tak dúfam, že sa k tomuto vyjadria aj skúsenejší užívatelia na tripple- resp. multi-boot :)
Zameral by som sa na poslednú časť vety. Ja by som to videl takto: Je možné, že po inštalácii druhého linuxového systému sa premaže Grub a po reštarte sa objaví iba Win + prvý nainštalovaný lin. systém. V Grub-menu je potom potrebné vybrať zobrazený lin. systém, nechať ho nabootovať, otvoriť terminál a zaktualizovať Grub:
po reštarte by sa mali v Grub-menu objaviť všetky nainštalované systémy. Ale pokiaľ je zavádzač nainštalovaný do MBR, tak by sa mal automaticky zobraziť – ale v tomto prípade ide o veľké disky, tak predpokladám, že sú tam vytvorené tabuľky GPT + UEFI Bios a je možné, že tu to funguje inak ako pri msdos tabuľkách.
Ďalšou možnosťou je nenainštalovať Grub – niektoré distrá túto možnosť ponúkajú a po reštarte sa musí tiež nabootovať do v Grube zobrazeného systému a zaktualizovať Grub.
Alebo inštalovať bez zavádzača na následne po inštalácii urobiť rovnaký príkaz
Kedze grub manja mam uz vyladeny tak to asi takto skusim.
EDIT// Vo vete Ďalšou možnosťou je nenainštalovať Grub som samozrejme myslel zavádzač systému. Nie som si istý, ale napr. Ubuntu túto možnosť už nemá.
Ubuntu sa dá inštalovať len graficky alebo je ešte možnosť textovo? No mne sa pri wheezy-m pravidelne nenainštaloval grub a riešil som to dodatočne takže si myslímže sa to dá nainštalovať v textovom režime aj bez grubu ale nikdy som to neskúšal takto vždy to bolo zatiaľ kôli chybe. V Jessie to opravili takže som to už neskúšal.
Jako len pre info. Ubuntu tam rvat nebudem ;)
No tak ke pôjdeš v nejakom textovom móde nie v grafike tak by sa malo dať nainštalovať OS bez zavádzača a ten pôvodný len upgradneš
A teraz som sa pozrel tak v debiane sa dá preskočiť inštalácia zavádzača ale podla všetkého len v expertnom móde, otázka či to takto pôjde aj v Ubunte
No ten update grubu by som eventualne aj mohol vyskusat. Co sa tyka UEFI = don't use
A tretia moznost: bez grubu ani krok :)
Ale asi vyskusam zaktualizovat ten grub po instalacii co to povie. Len dufam ze sa mi to zasa nezos*re cele.