Instaloval som Lubuntu 14.10 na notebook Fujitsu Siemens Esprimo mobile a pri instalacii /z USB kluca/ mam rozlisenie obrazovky 1024x768, no uz po spusteni systemu z HDD len 640x480. Co mam dat nacitat aby to bolo nastalo 1024x768. Grafika je SIS 771 a ovladace som v Synaptiku nenasiel ani nahradne po spusteni "dodatecne ovladace".
Tu je vypis z HW:
Devices*******ProcessorIntel(R) Pentium(R) Dual CPU T2390 @ 1.86GHz : 1867,00MHz
Intel(R) Pentium(R) Dual CPU T2390 @ 1.86GHz : 1867,00MHz
VGA compatible controller : Silicon Integrated Systems [SiS] 771/671 PCIE VGA Display Adapter (rev 10) (prog-if 00 [VGA controller])
Uvedená GK SIS 771/671 môže byť v novších verziách problémom. Ak sa nemýlim, tak ovládače sa nachádzali do Ubuntu 12.04. Od 12.10 by sa mal ale aj tak nachádzať slobodný ovládač v repozitároch: xserver-xorg-video-sis Pozri teda, či je nainštalovaný.
Čo sa týka ešte rozlíšenia, tak príkazom
môžeš zistiť, či systém ponúkne aj iné rozlíšenie.
Ale ako je mozne, ze pri instalacke to vie byt v rozliseni 1024x a po nainstalovani uz nie, musi byt pri spusteni instalacky byt nacitany nejaky modul alebo co ze to pozna rozlisenie 1024x . Ak spustim xrandr ukaze to iste co aj ''nastavenie monitora'' v ponuke Volby - len 640x480.
V Synaptiku je len xserver-xorg-video-sisusb
Tak to je čudné, neviem. Ale v 14.04 je xserver-xorg-video-sis v repozitároch. Navrhol by som teda nainštalovať Lubuntu 14.04, je to LTS s 3-ročnou podporou. Ak by si chcel ale predkompilovaný ovládač na uvedenú GK, tak jedine 12.04.
A ak by som opat cez USB kluc spustil instalacku 14.10 kde mi to nabehne v 1024x a nejakym prikazom zadal zobrazenie nacitanych "modulov" cez modprobe, vedeli by Ste zistit ktory to je a potom by som ho prikazov v rc.local dal nastalo nacitavat pri spusteni ?
Takze podla stranky http://www.linuxexpres.cz/praxe/moduly-kam-jadro-dohledne
som spustil z USB kluca instalacku, nabehla v 1024, zadal som v prikazovom riadku lsmod a vyhodilo nasledovne, vid prilohu.
Priloha
modinfo sis agp
modinfo video a lsmod z nainstalovaneho Lubuntu s rozl. 640x
xrandr
Tak až zas taký HW profík nie som :) Ale isto sa na to pozrie WlaSaTý alebo bedňa a poradia lepšie (odbornejšie).
Asi by bol z Live systému lepší výpis z
ktorý ukáže nielen GK ale aj ovládač a porovnať ho s nainštalovaným systémom. Myslím si, že v Live je VESA ovládač, ktorý s uvedenou GK dokáže pracovať.
Ešte pozri, či máš v koreňovom adresáre /etc/X11/ súbor xorg.conf (ale asi tam už nebude), z neho by sa tiež dalo vyčítať, aký je tam driver.
PS: Tu na fóre si všetci tykáme, je to jednoduchšie pri riešení problémov :)
"PS: Tu na fóre si všetci tykáme, je to jednoduchšie pri riešení problémov :)"
dobre a co pijeme ? :)
lspci nnk...
xorg.conf v /etc/X11/ nie je ani po spusteni z USB kluca, su tam Xreset, Xsession, Xsession.options, Xwrapper.config, rgb.txt, default-display-manager
Este som si vsimol ze obnovovacia frekvencia je pri 640x480 73Hz a u 1024x768 61Hz a ze vypisuje v 640x480 aj Failed to get size of gamma for output default
Domácu slivovicu, od tej ma nebolí žalúdok ani hlava :-D
Tak z toho výpisu lspci nnk nie som múdrejší. Mne po zadaní tohoto príkazu vyhodí aj:Kernel driver in use: fglrx_pci
Nechceš vyskúšať 14.04?? Tam ten ovládač je. Nebude to jednoduchšie riešenie? Už neviem nájsť to vlákno, kde som o tejto GK čítal, ale odporúčalo sa tam zostať na 12.04, kde táto GK funguje bez problémov. Žiaľ, neviem Ti viac poradiť, musia sa na toto pozrieť väčší HW machri.
Myslel som si, niekde som čítal, že tento súbor je už odstránený.
14.04 som tam mal hned na zaciatku a aj v nej to bolo len 640x480, potom som nainstaloval 14.10, myslel som si ze v nej je to uz opravene, ale nie, este som potom aj stiahol aktualizacie a tiez nic.
Este premyslam keby som odinstaloval ten xorg.sisusb a rucne nainstaloval ten z14.04, vtedy som nepozeral ci ho pouziva, mozno ho v 14.04 nepouzival, neviem....
Neviem, či si videl - TU uvádzajú možné riešenie vytvorením súboru xorg.conf a vloženie uvedeného obsahu. Či to pôjde aj na 14.10 neviem. Táto GK je dosť problematická pod Linuxom.
Vytvoril som subor xorg.conf, nakopiroval som do neho tie nastavenie z tej stranky,
potom skopiroval pod rootom do etc/X11 z restartoval a v nastaveni som uz mohol nastavit rozlisenie az do 12... ale po restarte je to vzdy 640x Este nieco treba...
Stacilo pri nastavovani kliknut aj na "ulozit". Takze asi vyriesene, dakujem.
Ako oznacit prispevok za vyrieseny ?
Aby si to mohol urobiť, je potreba sa zaregistrovať tu na fóre. Príspevok ako vyriešený musia pri neregistrovaných užívateľoch označiť administrátori fóra :)