Zdravím
Chcel by som sa poradiť s optimalizáciou môjho domáceho NAS.
NAS je tvorený rutrom s OpenWRT.
Na zdielanie som zvolil Sambu. Pri zbežnom teste čítania a zápisu na 100Mbit LAN dosiahla vyžšie rýchlosti než NFS. Pri veľkom súbore mám na Sambe cca 8-9 MB/s čítanie aj zápis. Na NFS len 5-6 MB/s
Zaťaženie cpu na rutri sa pohybuje na cca 90% počas čítania/zápisu súborov na zdielaný disk cez Sambu.
Montujem s týmito parametrami:
externý disk na ruter cez USB: rw,nodiratime,noatime,noacl,commit=5
sambu na notebook: credentials=smbcredentials,soft,rw,rsize=32768,wsize=32768,noacl,noexec
v konfihguráku smb mám: socket options = TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY
Pre Sambu som ešte našiel: SO_RCVBUF=65535 SO_SNDBUF=65535
Pri vytváraní Ext4 som ponechal defaultné hodnoty.
Chcel by som hlavne znížiť zaťaženie CPU počas RW a prípadne aj zvýšiť rýchlosť.
Ďakujem
Ak nepoužívaš USB3, tak môže byť spôsobené vyťaženie CPU réžiou prenosu USB2. Čo je to za disk a router, a ktorý proces vyťažuje najviac CPU?
Zdravím
Ruter: TP-LINK TL-WR842ND
Disk: WD Red Mobile, 2.5", 1000GB, 16MB cache, 24/7 (vraj vhodný pre NAS)
Pripojenie k rutru: Redukcia SATA na USB3 (kompatibilná s USB2). Bez externého napájania.
Samba balíček : samba36-server - 3.6.24-1
Je tam USB2.
Procesor vyťažuje samba (smbd) na ca 85-90% počas zápisu alebo čítania z disku.
Vyžšiu rýchlosť z toho asi nevyžmíkam nakoľko teoretické maximum 100Mbit je cca 12MB/s. To zaťaženie CPU by sa možno dalo ešte poladiť.
Nieje mi tiež jasné prečo ide NFS o toľko pomalšie ako Samba. Prípadne môžem skúsiť ešte nejaký iný protokol na zdielanie disku.
Skúsil som: SSHFS - je moc pomalé a náročné na CPU rutra, FTP - ide dobre ale pripojenie cez FTPFS nič-moc. Iné nepoznám.
Ďakujem
USB: 1 x 2.0, to je tiež úzke hrdlo. Pri CPU 400 až 550MHz z toho veľa nevyžmíkaš.