Zdravím a prajem pekný predvianočný večer. Nastavil som si zdieľať cez Sambu "klikátko" pár priečinkov, ale na druhej mašine (Linux) sa nedostanem cez sieť do podpriečinkov. Napríklad dám zdieľať "fotky" ale už do ďalších podpriečinkov "krajina", "motorka"... sa nedostanem. A nastavovať na každý priečinok v priečinku zdieľanie je šialenosť. Čo stým spraviť? Na bratovej mašine s Widlami 7 stačilo dať zdieľať jeden a dá sa dostať aj do podpriečinkov.
Samba - zdieľanie priečinkov a podpriečinkov
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
To stačí aj v Linuxe. Až pokiaľ neodoberieš právo X z priečinku.
dalsia z tvojich konspiracnych teorii...?
Nedostatočné práva na listing priečinka sú obvykle spôsobené odobraním eXecutable príznaku priečinku alebo neautorizovaním sa ako užívateľ ktorý má na danú akciu právo. Ak tomu nerozumieš, tak nepoužívaj cudzie termity.
Máš pravdu, už som na to prišiel kde je chyba. Niektoré priečinky mali vo Vlastnosti >> Oprávnenia >> Ostatný >> voľbu
žiadne
. Pre celý /home sa mi podarilo použiť oprávnenia "aj na podpiečinky", ale súbory (niektoré fotky, hudba..) zostala stále bez žiadných oprávnení pre "Ostatných". Ako to zmením na všetky súbory v /home pre "ostatných"?V tom klikátku? Neviem, nepoužívam. Na bežnú prácu je tu
chmod
.V tom klikátku už nie, to je už vedľajšie. To cez
chown
(to si myslel, nie?) by som rád vedel ako spraviť. A radšej sa pýtam až to nepokazím nejako.Obávam sa, že som myslel chmod a nie chown. Program chown slúži na zmenu vlastníka súboru a Tebe ide o zmenu prístupových práv.
Vďaka, spravím to podľa toho
Hlavne to urob ako si chcel, v celom /home. Pokiaľ máš kľúčenku na heslá nechránenú heslom, tak zažiješ rušné chvíle. Podobne ako keby si id Teba niekto požičal vkladnú knižku.
Toho sa nebojím. Veľa súborov už dávno má pre
Ostatní
nastavené právaIba čítanie
.A tá kľúčenka to je hlúposť podľa mňa. Jedinú výhododu aj jej zmysel vidím v tom, že si nemusúm pamätať heslá ale všetky sú uložené pod jedným heslom, ktoré stačí vedieť.
Pozrel som do
/etc/samba/smb.conf
ktorý vyzerá takto, a zdá sa že to "zrazu" ide... ešte to ale poskúšam