Gparted ~ pri presúvaní partície vytuhol komp

Sekcia: Aplikácie & Desktop 05.01.2015 | 17:15
Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

Pri presúvaní 130Gb partície vytuhol komp, nereaguje ani na prepnutie sa do terminálu. Už prestal blikať aj disk, pol hodinu sa nič nedeje, oplatí sa čakať, alebo je koniec?

Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Gparted ~ pri presúvaní partície vytuhol komp 05.01.2015 | 18:46
      Avatar Zer0 Blbuntu 16.04 gnome flashback | Debian 8 | MIUI 9  Používateľ

      Asi to nesúvisí...ale kopíroval som pred pár dňami asi 5000 fotiek, malo to nejak 10GB, po 500MB prestal reagovať nautilus, disk nič nerobil, tak som to nechal tak, a keď som sa chodil sem tam pozrieť po 10-15minútach, vždy bolo presunuté viac a viac, až nakoniec sa to dokonalo asi po 2-3 hodinách. Ale disk som za celý čas nevidel pracovať. No bolo to divné... Prv som to presúval na jednom disku medzi partíciami, ale potom na úplne iný disk, no stále to šlo tak "podivne".

    • RE: Gparted ~ pri presúvaní partície vytuhol komp 05.01.2015 | 19:54
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Závisí od toho, kde je ten disk zavesený. Pri externom USB disku je dosť možné že sa to zasekne na I/O a pohne až po značnej chvíli.

      • RE: Gparted ~ pri presúvaní partície vytuhol komp 05.01.2015 | 20:53
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Chalani dík za reakcie, tak napíšem rozuzlenie.

        Ono nereagovalo už nič ani myš ani Ctrl+Alt+F1 čo väčšinou beriem ako poslednú záchranu. Proste kámoš stratil nervy čakaním, daj tam reboot, bol to jeho komp a povedal, že tam nič nemá čo by mu chýbalo.

        Takže som nabootoval live USB, pozrel sa na oddiely a /home ostal v nejakom divnom nekonzistnom stave. Fsck to spravil do použiteľného stavu, ale Gparted aj po oprave ukazoval veci čo som ešte nevidel. Proste na oddiely ostala časť disku akoby neznáma, stačilo dať "check disk" a upravil v GPT veľkosť oddielu na správnu veľkosť. Dáta samozrejme v prdeli. Tak som mu tam vytvoril domovský priečinok nastavil vlastníka a skupinu na milan. z live CD som mu tam skopčil .bashrc predsa je potom práca v terminály jednoduchšia. Teda ešte som mu skopčil aj .profile.

        Takže komp funguje výborne začal odznova a o 120Gb väčšou partíciou :)

        Zbalil spokojne komp a išiel preč páč jeho na ňom musí spraviť nejaké úhrady.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Gparted ~ pri presúvaní partície vytuhol komp 05.01.2015 | 21:09
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Jedna vec za ktorú by som bol rád, ten kámoš čo som mu spravoval ten komp je z Handlovej, až by sa poblíž našiel nejaký linuxák ktorý by mu občas helpol až by mu niečo skáplo, bol by som moc rád.

      Teda ušetril by za cestovné a napríklad by to mohol dať ako finančnú odmenu.

      Je to fakt výborný kamarát, učil na umeleckej škole, teraz sa snaží zaroboriť si sám, moc peňazí nemá, ale až máte sklony k umeniu tak on ho vyštudoval na výške a bude si s kým pokecať. Teda nemusíte by umelci, je to v každom smere kamarátsky človek.

      So long.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org