Zdravím a prajem všetko dobré v novom roku!
Opäť mám problém, tentokrát trochu vážnejší. Počítač je uvedený v podpise a distribúcia je Fedora 21 XFCE (už asi siedma tento rok), jadro je 3.17.x.
Ventilátor pracuje normálne až do uspania- po uspaní nenabehne vôbec, teplota CPU stúpa až k 70°C. Po reštarte znovu funguje tak ako má.
Krajné riešenie, ktorému by som sa chcel vyhnúť, je nepoužívať uspanie- nechce sa mi počítač stále vypínať a zapínať.
Príde mi to, akoby sa po prebudení niečo v systéme (služba?) nespustilo, ale ja neviem čo.
Budem povďačný za akúkoľvek radu.
Ten stroj bol približne pred desiatimi rokmi certifikovaný pre prácu s enterprise linux desktopovými distribúciami, ovšem s starším jadrom. Fungovalo niekedy to chladenie po prebudení?
To chladenie fungovalo vždy, teda až donedávna.
1. Nainštaloval som Mint 17 a dialo sa mi čosi podobné, to som vyriešil upgradom jadra.
2. Druhýkrát sa mi to stalo teraz, tu to s jadrom bude asi zložitejšie.
Máš nainštalovaný zväzok balíčkov tuned ? Napríklad na NB potrebuješ: tuned, tuned-profiles, tuned utils .....
Prečítaj si príručku: https://docs.fedoraproject.org/en-US/Fedora/20/html/Power_Management_Guide/index.html
Skúšam...
Upower je nainštalovaný, ale pýta aktualizáciu.
Prihlásiš sa v termináli ako root spustíš príkaz: yum update --enablerepo=updates-testing
Bez zmeny.
Inak myslel som tým , že upower sa dá updatovať a že to idem aj spraviť- zle som sa vyjadril.
Všetky spomínané balíky som nainštaloval.
A spravil si aj príkaz:
?
Nevidel som v tom zmysel, keďže som ten upower aktualizoval. Ale idem to vyskúšať.
Skontroluj si, či máš nainštalované balíčky: acpid, libacpi
Prvý nebol, druhý bol nainštalovaný.
a ešte thinkfan balíček
Ten je nainštalovaný.
a ešte k tomu balíček: upower
Ináč, ten Tvoj ACPI problém sa objavoval všeobecne už aj pri linuxovom jadre 2.6.x, kde je aj zachytený nevyriešený bug ...
:-(
podľa mňa to spôsobuje ATI grafická karta (ovládač). Používaš proprietárny alebo open-source ovládač ATI ??
Používam open-source ovládač, moja karta už nie je podporovaná.
Takže ďakujem za pomoc, nič nepomohlo, idem sa vrátiť k tomu, čo fungovalo- k Mintu 17 a uvidím.
Daj tu vedieť, aká je v LM 17 aktuálna verzia jadra.
Dodávané jadro je vo verzii 3.13.
Jadro 3.14.4- žiadna zmena.
Jadro 3.15- ventilátor funguje neštandardne (spúšťa sa pri inej teplote ak som bol zvyknutý), ale funguje aj po prebudení.
Skúšam 3.16.3.
Distribúcia- Mint 17 (Xfce).
Takže, aby som to zhrnul, jadro 3.16.3 a Mint 17 Xfce takmer vyriešilo môj problém.
Pred uspaním sa ventilátor spúšťa zhruba na 40°C a vyššie otáčky nastupujú asi vždy po 10°.
Po prebudení zo spánku sa ventilátor spustí "až" pri ca. 54°C, ochladí CPU na 50°C a vypne sa. Je ale pravda, že beží takpovediac na druhej úrovni otáčok (nie najnižšej).
Ak by sa dalo, chcel by som dosiahnuť rovnaké správanie ventilátora pred aj po uspaní, ale predpokladám, že aj takto by som mohol existovať.
LM 17 je najnovšia verzia, alebo už je nejaká novšia verzia LM ??
Pre Xfce je to najnovšia verzia. V blízkej dobe by mala vyjsť Mint 17.1 Xfce.
pokiaľ viem tak LM prešiel na tzv. LTS model a nedávno vydali verziu 17.1
Verzia 17.1 je Mate a Cinnamon. Pre KDE a Xfce je, aspoň si myslím, ešte len 17.1 RC.
Takže zdá sa, že to predsa len funguje. Po dlhšom uspaní a ochladení procesora, sa aj po prebudení spustí ventilátor pri asi 40°C.
Ďakujem za pomoc.
Stálo by za to porovnať procesy či sa náhodou po prebudení nechytí riadenia vetráku niečo iné s inou konfiguráciou.
To mi už napadlo a aj by som to spravil, len neviem ako, poprípade čo by som si mal všímať.
Teraz som si všimol, že existuje log pre
.
Idem prepnúť na jadro 3.13, uspím, prebudím a uvidím, čo bude v logu.
Takže výpis z logu k pm-suspend:
Ja som nenašiel nič podozrivé.
Takže super, a aká distribúcia Ti to vlastne funguje na tom HP ??
Linux Mint 17 Xfce s jadrom 3.16.3.
Ď.
Super, ale výpis procesov sa rieši cez príkaz ps.
To mi je jasné (používam väčšinou ps aux resp. ps -el), len neviem čo mám hľadať.
Skúšal som porovnať bežiace pred a po uspaní a prebudení, ale to bolo len od oka.
Idem vyskúšať nabootovať LiveUSB Fedora a dám spočítať procesy pred a po. Iné mi nič nenapadá.
To som asi spravil blbosť. Použil som
a pred uspatím vypísalo 152 a po uspatí a prebudení 207/208.
Skúšané s Live Fedorou 21.