Zdravím,
Keďže používam PC aj prehrávanie diskov na TV tak: kúpil som si film na blu ray, ale akosi neviem vôbec prehrať - odpoveď z vlc je "nenašiel sa platný kľuč".
HDMI mám 1.4
Ďakujem za rady
Zdravím,
Keďže používam PC aj prehrávanie diskov na TV tak: kúpil som si film na blu ray, ale akosi neviem vôbec prehrať - odpoveď z vlc je "nenašiel sa platný kľuč".
HDMI mám 1.4
Ďakujem za rady
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Verzia 5.0 webového frameworku Django prináša radu noviniek. Medzi inými sa tu nachádza podpora generovaných polí modelov, generované default hodnoty na úrovni databázy alebo aj zjednodušený rendering formulárov. Nová verzia podporuje Python 3.10, 3.11, a 3.12.
Zdroj: djangoproject.com
Bola vydaná verzia 4.0 modelovacieho a renderovaciehho nástroja Blender. Veľké množstvo zmien bolo zapracované hlavne v renderovacom backende Cycles, Vylepšenia v rozhraní sa týkajú hlavne animácie. Minimálna verzia OpenGL pre toto vydanie je 4.3.
Zdroj: blender.org
Nová verzia linuxového jadra prináša lepšie zabezpečenie pre procesory Intel a širšiu podporu hardvéru.
Zdroj: 9to5Linux
Bola vydaná verzia 3.12 programovacieho jazyka Python. Medzi novinkami nájdeme napríklad flexibilnejšie parsovanie f-stringov, subinterpretery s vlastným GIL, alebo rôzne optimalizácie. Viacej informácii nájdete v zozname noviniek.
Zdroj: python.org
Na rozdiel od KDE, ktoré opúšťa x11 a prechádza na ešte nie úplne doladený wayland, xfce necháva podporu wayland len neoficiálne.
Zdroj: xfce.org
Fedora 40 definitívne opúšťa X a prechádza na wayland spolu s prechodom na Qt 6 a KDE Frameworks 6
Zdroj: Fedoraproject.org
V Auguste 2023 bola v open-source Greenie knižnici vydaná kniha s poradovým číslom 300. S pomocou voľne šíriteľných programov tak vznikli knihy v slovenčine, češtine a ďalších 8 jazykoch vrátane esperanta. Knihy sú v najrôznejších formátoch a dajú sa prečítať na PC či na čítačke jedným kliknutím. Okrem beletrie, poézie či odborných kníh pod knižnicu patrí aj hudobná kolekcia či hry.
Zdroj: Greenie knižnica
na základe uznesenia Európskeho parlamentu o stratégii v oblasti normalizácie pre jednotný trh je prijatá norma na zjednotenie nabíjacích zariadení do 100W v celej EU.
Zdroj: dsl.sk / EU
Nový návrh štandardu Web Environment Integrity API od zamestnancov spoločnosti Google má údajne zaručiť "dôveryhodnosť prostredia klienta". Ide o spôsob, ktorý môže webová stránka skontrolovať, či beží v nemodifikovanom prostredí (napríklad bez blokovania reklám).
Zdroj: github.com
Linus Torvalds sprístupnil prvú verziu linuxového jadra v septembri 1991. No chvíľu trvalo, kým vznikli distribúcie.
V 1992 vyšli binárky MCC Interim, TAMU, SLS, Yggdrasil a DLD, tie však neprežili.
Najstaršími sú Slackware a Debian.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
https://wiki.archlinux.org/index.php/BluRay
libblueray budes musiet nahradit verziou z gitu (v archu libblueray-git).
niečo robím zle, stále rovnaká chybová hláška
Máš nainštalované libaacs? Inak netreba správne nastaviť aj región? Za túto buzeráciu doporučujem už si nič nekupovať ;-)
mám to nainštalované, čítal som aj inde fóra aj verziu vlc mám 2.1 takže neviem. Zabudol som uviesť, že mám Fedoru 20. Mimochodom máš pravdu. Neskutočne je to otravné.
teraz som už dostal zase toto:
<!--StartFragment-->Chyba Blu-Ray:
Tento disk Blu-Ray vyžaduje knižnicu pre dekódovanie AACS, ktorá nie je prítomná vo vašom systéme.
Zadaný vstup sa nedá otvoriť:
Program VLC nemôže otvoriť adresu MRL 'bluray:///run/media/tomy/FROSTBITE_WL'.
pozrel som si ten adresár aacs a je tam aj s DB
Skús dať update na twenty-one, tam by mali byť chýbajúce knižnice už OK.
upgrade nemôžem, ešte som si to poriadne nepripravil
Čo si chceš pripravovať?
Vieš, ono ten počítač má aj iné úlohy, ale spravil som to. No a teraz uvidím čo s tým ...
mplayer si neskúšal?
Musím sa spýtať - tá chyba tam je aj po upgrade, ale tá knižnica je v adresári root (libaacs) - to je v poriadku?
Jakože máš knižnicu priamo v adresári /root? To je nejaká blbosť, si ju normálne nainštaluj cez Fedorácke nástroje RPM či také niečo.
a som na začiatku - nenašiel sa platný kľúč
skutočne je to v /root
klasický prehrávač "videá" zase otvorí médium, pekne vypíše názov a čas, ale chýba zase nejaký modul bluray
Nerozumiem reči tvojho kmeňa. Ako si inštaloval knižnicu libaacs?
sudo yum install libaacs
po dlhom trápení sa mi to podarilo inštalnúť a je to funkčné:
1. povoliť rpmfusion
2. sudo yum check-update
3. sudo yum install libaacs libbluray libbluray-java vlc
4. mkdir -p ~/.config/aacs/
5. cd ~/.config/aacs/ && wget http://vlc-bluray.whoknowsmy.name/files/KEYDB.cfg
Reštart PC a malo by to ísť
diskusia je vyriešená