Nízkoúrovňové formátovanie v Lubuntu

Sekcia: Hardware a Drivery 14.06.2015 | 01:16
pablo   Návštevník

Ahojte všetci.

Neviem, či niekto už potreboval a aj využil možnosť nízkoúrovňového formátovania HDD (Low Level Formating), myslím tým skutočné nízkoúrovňové formátovanie, nie len zmazanie (a nové vytvorenie) súborového systému pomocou Gparted (nástroj <Vytvoriť tabuľku oddielov>).

Ja som to občas na staršie HDD využil, ale dokážem to len v prostredí Windows (nestačí však na to VirtualBox alebo Wine, musí to byť skutočný Windows).

Existuje nástroj pre Linux, ktorý by skutočné nízkoúrovňové formátovanie dokázal?

Keď som navštívil niekoľko fór na tému LLF všade existovalo len niečo ako náhrada LLF - zmazanie súborového systému z disku. To však nepostačuje - skutočným LLF som dokázal napraviť niekoľko starších HDD ale len zmazaním a novým vytvorením súborového systému, resp. vytvorením tabuľky oddielov som nič také nedosiahol...

    • RE: Nízkoúrovňové formátovanie v Lubuntu 14.06.2015 | 08:25
      Avatar dd   Návštevník

      dd if=/dev/zero of=/dev/<disk> bs=1M alebo si pozri aj man shred

      • RE: Nízkoúrovňové formátovanie v Lubuntu 14.06.2015 | 08:26
        Avatar dd   Návštevník

        resp. hdparm --user-master u --security-set-pass llformat /dev/sda

        • RE: Nízkoúrovňové formátovanie v Lubuntu 14.06.2015 | 08:58
          Avatar pablo   Návštevník

          resp. hdparm --user-master u --security-set-pass llformat /dev/sda

          toto som tiež našiel na ktoromsi zahraničnom fóre, ale nepochodil som s tým...

          V tom fóre bola tiež podobná reakcia na uvedené, ako bola teraz moja.

      • RE: Nízkoúrovňové formátovanie v Lubuntu 14.06.2015 | 08:50
        Avatar pablo   Návštevník

        Toto mi je jasné, že prepíše disk nulami - ale nie je to pravé LLF...

        • RE: Nízkoúrovňové formátovanie v Lubuntu 14.06.2015 | 08:53
          Avatar pablo   Návštevník

          Tá moja reakcia sa týkala tohoto

          dd if=/dev/zero of=/dev/<disk> bs=1M alebo si pozri aj man shred

    • RE: Nízkoúrovňové formátovanie v Lubuntu 14.06.2015 | 14:14
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Low Level Format vytváral geometriu disku, a využíval sa v časoch keď MFM disky nepoužívali navádzaciu stopu pre hlavy. S nástupom LBA sa low level format prestal používať, keďže geometria pevného disku stratila význam.

      Ak chceš oživiť nejaký disk čo má kopec zlých sektorov, a S.M.A.R.T mu reportuje prefail, tak je možnosť použiť akurát tak spomenuté dd, alebo program badblocks. Ale z vlastnej skúsenosti ti môžem povedať, že to už nemá význam. Zlé sektory sa tvoria hlavne keď škrkne čítacia hlava po platni, a taký škrkanec sa rozrastá. Takže sa na také disky neoplatí dávať ani filmy, ak si na tom jednom pokazenom prenosnom disku nevytvoríš nejaký RAID (žeby boli sektory dát nahrané na disku viac krát). Ale to zrazazí kapacitu. A ak by si to len použil na nejaké bezcenné filmy z netu, tak prehrávače v poslednej dobe strácajú vlastnosť prehrať poškodené filmy. Takže, pohrať sa s tým môžeš. Ale význam to mať nebude. A ak by si chcel ísť do hĺbky, tak si pozri ktorý príkaz SCSI mal za úlohu iniciovať LUN zariadenia, a skontroluj či sa dostal do PATA a SATA rozhraní. Neverím že to, čo sa nazýva low level format je implementované v pevných diskoch vyrobených v tomto tisícročí. Disky MFM ktoré ho používali mali kapacitu obvykle do 40M, a zmestilo sa naň na dnešnú dobu približne 10 fotografií z mobilu.

      PS: Pevne verím, že pod pojmom Low Level Format rozumieš to, čo je technickým významom daného výrazu a nie to, čo tvrdil MS v svojich produktoch. MS totižto malo príznak pre low level pri formátovaní, ale ten robil niečo iné. Pri vytváraní FS spravil test zápisu aby našiel zlé sektory. Niečo ako robí parameter -c príkazu mkfs.ext4.

      • RE: Nízkoúrovňové formátovanie v Lubuntu 14.06.2015 | 22:02
        Avatar pablo   Návštevník

        Pre návštevníka s nickom WlaSaTy:

        ... môžem Ti len napísať niečo z mojich skúsenosti s LLF, a to tú najčerstvejšiu - pred pár dňami som našiel zabudnutý disk 160 GB (Maxtor SATA s hybridným napájaním), ktorý odpočíval vyše 10 rokov a v podstate bol úplne nevyužitý, samozrejme bol na ňom súborový systém NTFS.

        Pomocou Gparted (nástrojom <Vytvoriť tabuľku oddielov>) som vytvoril novú tabuľku oddielov a na celý disk som vytvoril jediný oddiel EXT4.

        Keď som sa naň pokúsil skopírovať jeden folder, ktorý obsahoval súbory s celkovou veľkosťou 50 GB, odhadovaný čas ukončenia kopírovania dát bol vyše 2 dní (!) a časom sa to ešte zhoršovalo (na túto činnosť som vystriedal rôznych manažérov súborov, ale aj tak tam bola vždy odhadovaná rovnaká nezmyselne dlhá doba do ukončenia operácie).

        Potom (keď som po 2 hodinách stratil trpezlivosť) som prostredníctvom OS Windows XP urobil LLF disku (táto operácia trvala niekoľko hodín a nepoužil som na ňu nástroj od M$) a až potom som programom Gparted vytvoril tabuľku oddielov a na celý disk dal vytvoriť jediný oddiel EXT4, tiež pomocou Gparted.

        Keď som na ten HDD dal teraz kopírovať ten istý 50 GB folder bolo to hotové za 25 minút!!!

        Bolo to bez jedinej chybičky!!! Toto som overil porovnávaním bajtu po bajte s originálom.

        Takže akákoľvek diskusia o tom, či je na niečo dobré použiť LLF alebo nie, je pre mňa zbytočná, výsledky hovoria samé za seba...

        • RE: Nízkoúrovňové formátovanie v Lubuntu 15.06.2015 | 00:19
          Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

          V tych xpckach si pouzil aky nastroj na LLF?

        • RE: Nízkoúrovňové formátovanie v Lubuntu 15.06.2015 | 09:21
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Nejako nerozumiem ako môže zachovať formátovanie disku súbor na ňom že porovnávaš jeho čítanie pred a po formátovaní nosného média.

          Premazanie disku cez dd alebo cez badblocks prepíše vadné sektory, a zdvihne počet uvedený v Reallocated_Sector_Ct. Ak by si sa snažil vadné sektory len prečítať a išlo by to veľmi ťažko, tak sa zdvihne počet Current_Pending_Sector ktorý sa zníži len ak sa tie sektory prepíšu. Buď cez kontrolu diskov linux: fsck alebo windows: chkdsk, alebo cez nedeštrukčný beh badblocks s parametrami ktré radšej laikovi neuvádzam.

          Ale, podľa veľkosti súboru ktorého čítanie si akože porovnával odhadujem že bol len silne fragmentovaný. Windows nerieši defragmentáciu. Vzdali to už dávno keď ten ich defrag nedokázal konkurovať iným riešeniam, a zverejnili časť API zodpovednú za priamu prću s sektormi na NTFS disku. Neskôt ich divízia system internals (kúpená externá firma) zverejnila nástroj contig čo to vedel defragmentovať aj za behu keď boli súbory uzamknuté aplikáciami. Behalo to na snapshotoch disku ktoré mali ale na starých windows dosť veľa limitácií.

          Takže poprosím ťa aj ja, skús mi vysvetliť ako sa ťi podarilo spustiť low level formátovanie na disku s LBA. Low level naozaj nemá miesto takých na diskoch keďže low level formátovanie vytvára geometriu ktorá na diskoch s LBA neexistuje.

    • RE: Nízkoúrovňové formátovanie v Lubuntu 15.06.2015 | 12:13
      Avatar pablo   Návštevník

      WlaSaTy:

      Nejako nerozumiem ako môže zachovať formátovanie disku súbor na ňom že porovnávaš jeho čítanie pred a po formátovaní nosného média.

      ... to zas ja nerozumiem odkiaľ to berieš, že som porovnával jeho čítanie pred formátovaním a po formátovaní - veď som uviedol, že som to porovnával s originálom (čiže s tým, čo bolo na inom disku, z ktorého som kopíroval na ten disk po LLF, po vytvorení tabuľky oddielov a po vytvorení EXT4-oddielu).

      Uviedol som tam aj ako dlho by trvalo kopírovanie 50 GB pred LLF a za akú dobu to bolo vykonané po LLF (veľmi rozdielne časy: 2,5 dňa a 25 minút)...

      ...

      Andrej Lacho:

      Použil som (u mňa veľmi dobre odskúšanú) aplikáciu "HDD low level format tool 4.12 Free".

      Viem, že existujú aj iné aplikácie a sú aj vyššie verzie použitého programu, ale mne dobre funguje táto verzia tohoto konkrétneho programu...

      • RE: Nízkoúrovňové formátovanie v Lubuntu 15.06.2015 | 12:44
        Avatar WlaSaTy   Návštevník

        Ak si mal pôvodný fyzický disk s logickým disk na ktorom bol súborový systém NTFS, a ten si zrušil pomocou prerozdelenia fyzického disku s vytvorením súborového systému EXT4 na ktorý si znova nahral daný súbor, tak nemáš čo porovnávať.

        1. Low level format sa vykonával v devedesiatych rokoch minulého tisícročia, v ére keď disky nemali vnútornú elektroniku. Viac informácií si môžeš pozrieť tu.
        2. Môj síkromný odhad je, že dané spomalenie malo príčiny:
          • Daný súbor bol deravý (sparse) alebo silne fragmentovaný. Čítanie fragmentovaných súborov z NTFS disku je pod Linuxom niekoľko krát pomalšie ako pod Windows.
          • Daný disk mal problémy s čítaním niektorých sektorov. Tieto sektory sa relokujú samé na pozadí. Niektoré disky to robili samé ak bolo dosť miesta v rezervnej oblasti, a niektoré až keď sa daný sektor prepísal. Po tom ako si to vyriešil sám disk cez technoogiu S.M.A.R.T., tak sa to zlepšilo. A ak uŽ nebolo kam relokovať vadné sektory, tak pomohol prepis nulami. Disk to zdetekoval, a po odpojení napájania zahlásil že má menšiu kapacitu (zvačšil si rezervu na zlé sektory).
          • Daný disk bol zle pripojený. Pri PATA diskoch bolo treba použiť 80 žilový kábel aby mal človek vyššie rýchlosti, a koncovku bolo treba poriadne docvaknúť. Ak to nevolo, tak jadro Linuxu hlásilo chyby v prenose diskového systému.

        PS: Pravdepodobne každý z nás rozumie pod pojmom Low Level Formát niečo iné, ale dokumemtácia na ktrú som odkazoval hovorí jasne. To, že jednoducho zrecyklovali zlé použitie názvu ako ju zmršil MS je jedno. Opýtal si sa, dostal si odpoveď. A to, že trváš na porovnávaní neporovnateľného je jedno. S starými diskami som si užil. Ak nepotrebujem vymeniť NASko spoľahlivo fungujúce desaťročie, tak v ňom systémový disk nebudem meniť. Jedna z mojich stále funkčných hračiek má nabehané 5858h+39m+27s (Power_On_Seconds).

        • RE: Nízkoúrovňové formátovanie v Lubuntu 15.06.2015 | 12:50
          Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

          5858h je iba cca 244 dní, čo na disk nie je dlhá doba, nepomýlil si si desatinnú čiarku? 

          • RE: Nízkoúrovňové formátovanie v Lubuntu 15.06.2015 | 14:17
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            Nepomýlil, je to 30G PATA disk v stále funkčnom notebooku.

        • NTFS? 15.06.2015 | 13:10
          Avatar pablo   Návštevník

          Daný súbor bol deravý (sparse) alebo silne fragmentovaný. Čítanie fragmentovaných súborov z NTFS disku je pod Linuxom niekoľko krát pomalšie ako pod Windows.

          Preboha, kto tu hovoril o tom, že som to kopíroval z NTFS disku? Ja veru nie!

          Ten NTFS disk bol predsa zmenený na niečo iné (na EXT4)...

          Tak aby som upresnil:

          Ten folder 50 GB, ktorý som po vytvorení nového súborového systému EXT4 kopíroval na ten starý Maxtor je umiestnený na disku so súborovým systémom EXT4 a ja som ho kopíroval z toho istého zdroja 2x (resp. chcel som, ale po 2 hodinách som pri prvom pokuse stratil trpezlivosť - bol skopírovaný len zlomok percenta obsahu) - prvýkrát len po vytvorení tabuľky oddielov a vytvorení oddielu EXT4, druhýkrát som najprv previedol vo WinXP (nástrojom uvedeným vyššie) LLF potom som v Linuxe previedol vytvorenie tabuľky oddielov a vytvoril nový oddiel EXT4 a potom úspešne a veľmi rýchlo skopíroval ten 50 GB folder. A aby som mal istotu, že nedošlo pri kopírovaní ku nejakej chybe, porovnal som bajt po bajte s obsahom originálu (znovu opakujem - originál bol na inom disku EXT4).

          • RE: NTFS? 15.06.2015 | 13:24
            Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

            Lepšie ako sa tu naťahovať je kúpiť nejaký nový disk. Ak chceš tak ti viem dodať rok používaný na týždenné zálohy PC, WD Blue 750GB.

            Škoda sa baviť o takýchto diskoch za zenitom.

            • RE: NTFS? 15.06.2015 | 14:17
              Avatar pablo   Návštevník

              ... ale ja mám veľa novších diskov (medzi nimi aj niekoľko 1TB...), na ten starý disk som narazil, keď som v mojom starom HW hľadal niečo úplne iné, tak som sa s ním prohral - samozrejme ma ako prvé naštvalo, že je to NTFS...

              ... a po prevedení tej operácie cez WinXP mi prišla na um možnosť LLF bez odskočenia do WinXP...

              Ku tomu WinXP - mám odloženú jednu minimalistickú inštaláciu WinXP na samostatnom disku (je možné po reštarte klávesovou skratkou zvoliť ten disk na bootovanie WinXP - keď nestlačím príslušnú klávesovú skratku nabehne Linux bez akejkoľvek pauzy), v ktorej som dokonca zakázal všetko čo súvisí s prístupom na sieť a na internet - nemá ani antivírák - a je to teraz výnimočne rýchly WinXP - od zapnutia do kompletného nábehu plochy uplynie len 20 až 25 sekúnd - ten WinXP mám len pre občasné použitie TV-karty, ktorú, ako som zistil na rôznych fórach a aj u výrobcu (AverTV), Linux nepodporuje (no a vo virtuálnom XP to funguje v podstate len ako statické obrázky) a ešte mám rovnaký problém so skenerom...

              • RE: NTFS? 15.06.2015 | 14:28
                Avatar Andrej Lacho Debian, CentOS ...  Administrátor

                Daj si nové vlákno nech sa to nepletie.

          • RE: NTFS? 15.06.2015 | 14:35
            Avatar WlaSaTy   Návštevník

            Pýsal si, že si dokázal využiť staršie disky len pod Windows, a tam sa už vyše desaťročie používa NTFS a nie EXT. Tak isto si spomínal že na tom disku bol NTFS. Nevšimol som si že si písal že si naň kopíroval tie dáta po vytvorení FS EXT4. Moja chyba.

            Ale, naozaj ani pod Linuxom a ani pod iným OS neexistuje nástroj ktorý dokáže urobiť na približne desaťročnom disku low level format. Nástroje na low level format existujú len pre dvadsať až tridsať ročné disky s zanedbateľnou kapacitou na ktoré už zoženieš rozhranie len v múzeu.

            To, čo ty nazývaš low level format je len blud z Windows kde sa pri vytváraní súborového systému s príznakom kontroly disku po zápise urobila aj kontrola zápisu (a v prípade že to nesedelo tak sa zapísal daný sektor ako vadný). To sa pod operačnými systémami ktoré používajú pravdivé názvy deje buď s tým príznakom pre mkfs, alebo sa to nehá priamo na elektroniku disku pomocou prepisu cez dd alebo badblocks. Posledná voľba, dať vynútiť kontrolu disku cez SMART (short/long/offline) moc nefunguje na starých diskoch. A veľa krát ani na nových. Už som sa tak pár krát popálil pri externých USB diskoch.

            PS: Keby si použil ten dd alebo badblocks, tak máš vo výsledku to isté ako keby si použil ten program z windows. Alternatívne by si mohol použiť smartctl, ale s ním nemám moc dobré skúsenosti pri fyzickej kontrole disku ktorý už zlyháva.

            • RE: NTFS? 15.06.2015 | 14:45
              Avatar pablo   Návštevník

              ... skús tým tvrdením vysvetliť 144 x rýchlejšie kopírovanie na disk po takzvanom nejestvujúcom LLF...

              • RE: NTFS? 15.06.2015 | 15:43
                Avatar WlaSaTy   Návštevník

                Ro nebol LLF, to bol prepis ktorý inicioval vo vnútornej elektronike disku elimináciu zlých sektorov. Ak ťa napadne pozrieť do toho linku čo som sem dával, tak to pochopíš. Ale to je zbytočné rozoberať.

    • Téma ukončená 15.06.2015 | 14:40
      Avatar pablo   Návštevník

      Pre adminov:

      Považujte tému (aspoň z mojej strany) za ukončenú - v podstate sa nič nevyriešilo, málokto pozorne čítal, ako to bolo vidieť z niekoľkých príspevkov, každý má svoju pravdu, ktorej sa drží...

      • RE: Téma ukončená 15.06.2015 | 18:29
        Avatar samalama   Návštevník

        takze este raz pre momentalne zaostaleho pabla:

        pred pár dňami som našiel zabudnutý disk 160 GB (Maxtor SATA s hybridným napájaním), ktorý odpočíval vyše 10 rokov a v podstate bol úplne nevyužitý, samozrejme bol na ňom súborový systém NTFS.

        mas disk, a o jeho stave nemas ani ponatia.

        Pomocou Gparted (nástrojom <Vytvori oddielov>) som vytvoril novú tabuľku oddielov a na celý disk som vytvoril jediný oddiel EXT4.

        nic sa zatial neudialo, par zmien niekde na zaciatku disku, inac nic.

        Keď som sa naň pokúsil skopírovať jeden folder, ktorý obsahoval súbory s celkovou veľkosťou 50 GB, odhadovaný čas ukončenia kopírovania dát bol vyše 2 dní (!) a časom sa to ešte zhoršovalo

        tu sa zacal prejavovat jeho skutocny stav. disk mal vadne sektory, o ktorych nevedel ani on sam. to bolo vyvolane zapisovanim dat. tieto chyby sposobili spomalenie disku.

        (na túto činnosť som vystriedal rôznych manažérov súborov, ale aj tak tam bola vždy odhadovaná rovnaká nezmyselne dlhá doba do ukončenia operácie).

        toto len dokazuje, ze tomu hovno rozumies.

        Potom (keď som po 2 hodinách stratil trpezlivosť) som prostredníctvom OS Windows XP urobil LLF disku (táto operácia trvala niekoľko hodín a nepoužil som na ňu nástroj od M$)

        jedine, co ten program urobil bolo, ze disk presiel bit po bite a urobil na nom read/write operacie. to sposobilo to, ze firmware disku sa pokusil opravit, resp. realokovat vadne sektory. cize obdoba dd (zapis aj citanie)

        a až potom som programom Gparted vytvoril tabuľku oddielov a na celý disk dal vytvoriť jediný oddiel EXT4, tiež pomocou Gparted. Keď som na ten HDD dal teraz kopírovať ten istý 50 GB folder bolo to hotové za 25 minút!!!

        disk uz mal oznacene vadne sektory, ktore samozrejme nepouzival - pracoval "normalne"

        Bolo to bez jedinej chybičky!!! Toto som overil porovnávaním bajtu po bajte s originálom.

        noze nam prezrad, ako ze si to porovnaval bajt po bajte s originalom.

        Takže akákoľvek diskusia o tom, či je na niečo dobré použiť LLF alebo nie, je pre mňa zbytočná, výsledky hovoria samé za seba...

        vysledky hovoria akurat tak o tvojej technickej nekompetentnosti...

        • RE: Téma ukončená 15.06.2015 | 22:56
          Avatar pablo   Návštevník

          Pre pokročilého zaostalého trolla samalamu:

          Keď máš hromadu HDD a jeden z nich je Maxtor, ktorý sa Ti nikdy neosvedčil vo WinXP tak naň zabudneš a v podstate sa oň nestaráš (keď už ide o to - vyhľadaj si nejaké recenzie aké "úžasné" disky boli Maxtory) - to je predsa u každého normálne. A čo je na tom divné, že som ho vyhrabal zo starého HW a vlastne čo Ťa je do toho? Nepomohol si (ako obyčajne - veď v čom môže nejaký troll pomôcť) - tak sa aspoň zbytočne neozývaj.

          Tie Tvoje "kompetentné" drísty nikoho nezaujímajú...

          K tomu disku - keby to bolo iba tak, ako hovoríš - nemyslíš, že by sa pri takom obrovskom množstve chybných sektorov, po tej úprave čo som urobil pomocou toho programu vo WinXP, prenikavo znížila kapacita disku? Nič také nepozorujem a ten disk mám pred očami v mašine ja a nie Ty. Má normálne celú kapacitu 160 GB ako mal pred 12 rokmi.

          To, že ani netušíš o programoch, ktoré sú schopné porovnať obsah dvoch foldrov doslova bajt po bajte - to tiež niečo hovorí o Tvojej kompetentnosti vyjadrovať sa k problému...

          A len tak mimochodom - to čo so napísal o tom programe - to robili programy od M$ a toto bolo od niekoho iného...

          Pre adminov:

          POVAŽUJTE TÉMU ZA UZAVRETÚ, ZAČALI SEM CHODIŤ TROLLOVIA!!!

          • RE: Téma ukončená 15.06.2015 | 23:35
            Avatar samalama   Návštevník

            :D :D :D tak teraz to uz fakt mozem kludne napisat: mentalne zaostaly :D

            clovek ti tu zjednodusene vysvetli, ako to technicky funguje, a ty stale dristas o svojich pocitoch, ktore v tebe vyvolavaju nezname veci :D to nema zmysel dalej toto... :D